Karl Larsen Sundby
Karl Larsen Sundby (født 2. juni 1859 i Kristiania, død 1938 i Trondheim), omtalt som «Bøkkeren», ble i 1895 dømt for drap på Ullevål i Vestre Aker og satt på Kriminalasylet i Trondheim til sin død mer enn 40 år senere.
Tidlig liv
Karl Larsen Sundby var sønn av Lars Larsen og Anne Knudsdotter og vokste opp i Damstredet (nå Snippen) 6 på Rodeløkka (Østre Aker, fra 1878 i Kristiania) sammen med to søstre og en bror.
Faren døde tidlig, og familien var fattig. I februar 1874 ble Karl Larsen Sundby for første gang arrestert, for tyveri av brød. Flere tyverier og fengselsstraffer fulgte, inntil han i 1881 ble dømt til seks års straffarbeid for ran av en tilreisende bonde. Han hadde da, med tilnavnet «Bøkkeren», stilt seg i spissen for sin egen bande med sentrum på Kutorvet.
I 1890-årene ble Karl Larsen Sundby flere ganger dømt for voldtekt. Han ble erklært for sinnssyk, og etter at han hadde unnsluppet politiet i Danmark, ble han i 1893 anholdt og sendt til Eg Asyl i Kristiansand. Under transporten klarte han imidlertid igjen å rømme.
Ullevålmordet
Andrine Olsdatter Jonsrud fra Tyristrand hadde i september 1894 tatt tjeneste hos tollbetjent Christian Juell Sandberg og fru Caroline i Ullevålsveien ved Adamstuen i Kristiania. På kvelden 3. juledag gikk hun på besøk til sin kusine som var i tjeneste hos overlege Peter Aaser og fru Louise på Lille Ullevål.
På gårdsveien inn mot overlegeboligen ble Andrine Olsdatter angrepet, voldtatt og drept. Det var ingen øyenvitner til forbrytelsen, men forbipasserende hørte skrik fra veien. Flere andre kvinner var samme ettermiddag også blitt antastet i området.
Arrestasjon, rettssak og soning
Allerede dagen etter, 4. juledag, ble Karl Larsen Sundby pågrepet på Risverket i Vestre Aker. Han nektet først enhver tilknytning til drapet, men ble likevel framstilt for forhørsretten fra 10. januar 1895. To uker inn i de rettslige forhørene erkjente han drapet på Andrine Jonsrud. Han ble erklært tilregnelig og ble 27. mars dømt av lagmannsretten til livsvarig straffarbeid for voldtekt og drap.
I februar 1896 ble Sundby erklært sinnssyk, og i mai ble han overført til Kriminalasylet i Trondheim. Han ble der regnet som en av de farligste kriminelle og ble i mange år holdt isolert på cella.
Blant dem som oppsøkte Sundby på asylet i Trondheim, var Hulda Garborg, som i sin dagbok beskriver ham på denne måten:
«Det var den eneste af patienterne i hvis celle vi ikke kom ind. Vogteren råbte på ham og bad ham klyve op til sprinkelet over døren, da der var besøgende, som vilde hilse på ham. Først var han uvillig; men da vogteren sa der var damer, hørte vi han fik travelt, labbed hurtig frem og tilbage og bygged sig stilads ved døren. […] Ustanselig strømmede nu talen om alt mellem himmel og jord – om Gud og Jesus, kvinder og polygami og kvindesag i ganske meningsløs forvirring og med voldsomt arbeidende bryst og stirrende øine.»
Karl Larsen Sundby døde i 1938, 79 år gammel.
Offentlighet
Ullevålmordet ble mye omtalt i samtiden, og Karl Larsen Sundby ble i avisene utpekt som gjerningsmann helt fra arrestasjonen. Den såkalte «Bøkkersaken» ble også utgangspunkt for et åpent møte som Norsk Kvinnesaksforening, ledet av Ragna Nielsen, avholdt i Kristiania Arbeidersamfund 9. januar 1895. Over 1000 kvinner deltok på møtet, som enstemmig vedtok en anmodning til Justisdepartementet der det blant annet ble tatt til orde for piskestraff for spesielt alvorlige voldsforbrytelser.
Kilder
- Trond Smith-Meyer: Ullevålmordet i Sogn kultur- og historielags årsskrift Før og nå 2021
- Østre Akers prestegjeld: Ministerialbok 1869–1875. Statsarkivet i Oslo
- Hulda Garborg: Dagbok 1903–1914 (1962)
- Artikler og rettsreferat fra Oslo-avisene, særlig Morgenbladet og Dagbladet, 1894–1895