Adamstuen (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Adamstuen omkring 1980.
Foto: Thorkel Jens Thorkelsen

Adamstuen er et boligstrøk i bydel St. Hanshaugen i Oslo. Det ligger sørvest for Ullevål sykehus, med sentrum ved krysset Ullevålsveien / Sognsveien / Thereses gate der det ligger ei trikkesløyfe.

Strøket har navn etter gårdseiendommen Adamstuen, som igjen har navn etter kjøpmann Adam R. Steen som var eier da han døde i 1807, og som ble utskilt fra Store Ullevål med sine 42 dekar. Eiendommen var tilnærma lik området mellom Ullevålsveien, Kirkeveien og Sognsveien. Våningshuset på Adamstuen lå omtrent der man nå finner ei blokk i Ullevålsveien 112, mens ei portstue i Ullevålsveien 90 er bevart. Eiendommen ble kjøpt av kommunen i 1911 for å bedre atkomstveien til sykehuset.

I 1909 ble trikken ført opp Thereses gate til sløyfa, og dette førte til at området ble mer attraktivt. Fram til omkring 1930 var det omfattende byggeaktivitet. Veterinærinstituttet ble etablert etter kommunens oppkjøp, på eiendommen hvor Institutt for åndssvake gutter, også kjent som «Idioten», hadde holdt til. Trikkelinja ble forlenga gjennom området i 1925, og i 1927 flytta Statens Bilsakskyndige til Adamstuen.

Kilder

Koordinater: 59.93275° N 10.73439° Ø