Åker (Vang på Hedmarken): Forskjell mellom sideversjoner

utvider - mer kommer senere på dagen
(oppretter artikkel - mer kommer!)
 
(utvider - mer kommer senere på dagen)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
{{thumb|Åker gard Ridabu.JPG|Åker.}}
<onlyinclude>{{thumb|Åker gard Ridabu.JPG|Åker.}}
[[Åker (Vang på Hedmarken)|Åker]] er en gard i [[Vang i Hedmark|Vang på Hedmarken]], nå [[Hamar kommune]]. Den er en av de eldste gardene i [[Hedmark]], med rundt to tusen års bosetningshistorie. I yngre jernalder og [[vikingtid]] var Åker et maktsentrum, ei rolle som [[Hamarkaupangen]] tok over i (årstall). Det rike [[Åkerfunnet]] bærer vitne om hvilken betydning stedet har hatt. I nyere tid har Åker vært adelig [[setegard]], og hørt til blant andre [[Georg Reichwein]], [[Jørgen Otto Brockenhuus]] og [[Peder von Todderud]]. I etterkrigstida hørte garden til Forsvaret, og i dag forvaltes den av [[Statsbygg]]. Eiendommen er i dag på totalt om lag 161 mål. Opprinnelig var den mye større, men det meste er blitt fraskilt til boligfeltet på [[Ridabu]]. Gardsanlegget består av tolv bygninger, hvorav fem er fredet både innvendig og utvendig, og fjøslåven utvendig. I tillegg har garden et stort hageanlegg med karpedam.
[[Åker (Vang på Hedmarken)|Åker]] er en gard i [[Vang i Hedmark|Vang på Hedmarken]], nå [[Hamar kommune]]. Den er en av de eldste gardene i [[Hedmark]], med rundt to tusen års bosetningshistorie. I yngre jernalder og [[vikingtid]] var Åker et maktsentrum, ei rolle som [[Hamarkaupangen]] tok over i 1046. Det rike [[Åkerfunnet]] bærer vitne om hvilken betydning stedet har hatt. I nyere tid har Åker vært adelig [[setegard]], og hørt til blant andre [[Georg Reichwein]], [[Jørgen Otto Brockenhuus]] og [[Peder von Todderud]]. I etterkrigstida hørte garden til Forsvaret, og i dag forvaltes den av [[Statsbygg]]. Eiendommen er i dag på totalt om lag 161 mål. Opprinnelig var den mye større, men det meste er blitt fraskilt til boligfeltet på [[Ridabu]]. Gardsanlegget består av tolv bygninger, hvorav fem er fredet både innvendig og utvendig, og fjøslåven utvendig. I tillegg har garden et stort hageanlegg med karpedam.


Navnet Åker kommer av norrønt ''Akr'', «åker». Denne typen usammensatte gardsnavn er blant de eldste vi har i Norge.
Navnet Åker kommer av norrønt ''Akr'', «åker». Denne typen usammensatte gardsnavn er blant de eldste vi har i Norge. I ''[[Fagrskinna]]'' er garden nevnt som ''Akr'', i ''[[Morkinskinna]]'' som ''Skjaldarakr''.</onlyinclude><ref>Coldevin, ''Norske storgårder'', side 397.</ref>
 
== Tidlig historie ==
Arkeologiske undersøkelser og funn viser at det har vært bosetning på Åker i om lag to tusen år. De samme funnene, samt skriftlige kilder, antyder at garden var et maktsentrum i forhistorisk tid. [[Åkerfunnet]], som ble gjort fra 1860-årene og framover, er det største gullfunnet i Norge, og omfatter blant annet Åkerspenna. (Forklaring?) (Alt dette fra SB2) Historikere (hvem?) tror at heidnenes stammeting, Eidsivating, lå ved Åker, (WP) og i historisk tid var Åker i alle fall tingsted: Sannsynligvis var det her Magnus den gode og Harald Hardråde møttes til forliksmøte i 1046. Harald hadde kommet tilbake fra Konstantinopel, og «talte opp en mengde gull som han hadde brakt med seg hjem fra sine ferder og forærte sin brorsønn, kong Magnus. Tingalmuen undret seg over at så mye gull var samlet på én hånd.»<ref>Coldevin, ''Norske storgårder'', side 397. Merk at Axel Coldevin skriver at møtet fant sted i 1041.</ref> Magnus anerkjente med dette møtet Harald som medkonge. Harald Hardråde flyttet imidlertid i etterkant markedsplassen fra Åker til [[Storhamar]], og la dermed grunnlaget for at [[Hamarkaupangen]] ble det nye maktsenteret i regionen. Fra 1237 og fram til reformasjonen hørte Åker til kirka, sannsynligvis under biskopen av Hamar.(AAP)
 
== Noter ==
{{reflist|2}}
 
== Litteratur ==
* Axel Coldevin. ''Norske storgårder'', bind I. 1950.


[[Kategori:Setegarder]]
[[Kategori:Setegarder]]
[[Kategori:Garder]]
[[Kategori:Garder]]
[[Kategori:Hamar kommune]]
[[Kategori:Hamar kommune]]
28 932

redigeringer