Brukersamtale:Aslak Kittelsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Siste kommentar: 4. mai 2022 av Kallrustad i emnet Litteratur
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen!

Velkommen ombord, Aslak Kittelsen! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Om wikien» og å ta en titt via basismanualen eller oversikten over hjelpesidene. Den siste siden viser deg videre til hjelp om spesifikke tema. Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan se om andre har samme interesser, og eventuelt legge inn dine på siden der brukerinteresser og ekspertise er listet opp. Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside også — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er.

Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no skiller seg ut fra Wikipedia på mange måter. Wikien vår er hele tiden i utvikling, og veien blir i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-)

Velkommen ombord, Aslak Kittelsen! Om du ikkje har tidlegare erfaring med wikiarbeid, så er det lurt å begynna med å sjå gjennom sida «Om wikien» og å kike gjennom basismanualen eller oversynet over hjelpesidene. Den siste sida viser deg vidare til hjelp om spesifikke tema. Elles er det berre å setje i gang med skrivinga om lokalhistoriske emne, inkludert orienteringsartiklar om tilgrensande fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Du kan sjå om andre har same interesser, og eventuelt òg leggje inn dine eigne på sida der brukarinteresser og ekspertise er opplista. Skriv gjerne nokre ord om deg sjølv på di eiga brukarside òg — da er det lettare for alle oss andre å sjå kven du er.

Om du skulle vera vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhovudet at lokalhistoriewiki.no skil seg ut frå Wikipedia på mange måtar. Wikien vår utviklar seg heile tida, og vegen blir i stor grad til medan vi går. Erfaringar, tankar og forslag frå både lokalhistorikarar og andre lokalhistorieinteresserte vil sjølvsagt bli lagt mykje vekt på under prosessen. Lykke til! :-)

-- Vennlig hilsen Marthe Glad 9. sep 2011 kl. 09:40 (CEST)

Velkommen, Aslak! Vennlig hilsen Siri Rutledal Iversen (Siri Iversen) 9. sep 2011 kl. 13:41 (CEST)
Jeg ønsker deg også velkommen! Helsing Trond Nygård = Trond Nygård (Kallrustad) 9. sep 2011 kl. 13:45 (CEST)

Tusen takk, alle sammen! Hilsen Aslak

&

Hei.

Et-tegn i bedriftsnavn kan dessverre ikke «oversettes» til 'og'. Forskjellen er stor mellom Lind og Greva (personene) og Lind & Greva (firmaet).

--- Aaemn784 [] 16. sep 2011 kl. 14:25 (CEST)

Hei Aaemn784. Dette har vi forståelse for, men dessverre er det et rent teknisk problem med et-tegnet som gjør at vi foreløpig er nødt til å gjøre det på denne måten. Vi beklager. Aslak Kittelsen 16. sep 2011 kl. 14:35 (CEST)
Uriktig stavemåte er særdeles uheldig i overskrifter, for lesere tar da lettere feilen med seg videre til andre steder. Mange kommer til å tro at navnet faktisk skrives Lind og Greva. Det er allerede et lite problem at bedrifters navn staves galt. Se bl.a. her.
Da er det i mine øyne bedre at overskriften blir kinesisk.
--- Aaemn784 [] 16. sep 2011 kl. 14:47 (CEST)
Det er et problem det jobbes med å løse, om jeg ikke husker feil. Vær så snill, ta vare på de feilene vi er nødt til å gjøre i den sammenhengen så kan de ryddes bort når dette er i orden. Dette er programvaren som ligger i bunnen, og ikke vrangvilje. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 3. nov 2011 kl. 15:17 (CET)

Tilbakestillinger

Hei Aslak, jeg la igjen en melding hos Aaemn784 - og en nå hos deg. Slik tilbakestillingskrig som dere holder på med nå er ikke bra for wikien. Jeg ba ham(?) kommunisere, og vil be deg om å se om dere kan finne en annen kanal enn tilbakestilling for å få orden på dette. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 3. nov 2011 kl. 15:17 (CET)

Hei Siri. Sletting av diskusjonssider er ikke bra for wikien, ettersom vi er avhengige av å ha oversikt over tidligere diskusjoner. Det du har oppfatta som en tilbakestillingskrig, er nok snarere en administrator som har forsøkt å hindre en bruker i å slette brukerdiskusjonen sin. Det er få andre måter å gjenopprette brukerdiskusjonen, enn en slik tilbakestilling. Krig er det heldigvis ikke! Vennlig hilsen Marthe Glad 3. nov 2011 kl. 15:47 (CET)

Lauritz Galtung

Hei Aslak, Jeg er litt usikker på om det er du eller jeg som skal tilbakestille en kategori du har lagt til på Lauritz Galtung. Hans fødselsår er ikke dokumentert, og jeg har skrevet ca. 1615. Du har føyd til fødselskategori "Fødsler i 1615" og dette er kanskje ikke riktig...Elin Galtung Lihaug (EGL) 10. jun 2012 kl. 11:37 (CEST)

Hei Elin,
jeg har nå fjernet kategorien. I et sånt åpenbart tilfelle er det fritt fram for deg også til å fjerne eller legge til en av de kategoriene vi har i systemet. Vennlig hilsen Aslak Kittelsen 11. jun 2012 kl. 09:30 (CEST)

Bilder

Hei Aslak. Fint at du har funnet noen flere bilder til mellomkrigstidartikkelen. Skal vi sette inn flere seinere, bør vi kanskje unngå Eiker og Gjøvik/Toten. Trur de er overrepresentert, noe som delvis er mi skyld!

Helsing TrondTrond Nygård (Kallrustad) 18. nov 2011 kl. 12:14 (CET)

Vi får vel legge vinn på å sanke inn flere bilder fra andre deler av landet da :) Hyggelig at du likte det! Aslak Kittelsen 18. nov 2011 kl. 12:38 (CET)

Hei! Fotograf Kjetil Skomdal har fått namnet skrive feil, og det er mi skuld. Skomedal, Kjetil (1881-1971) Det skal ikkje vere med e. Dersom du kan rette opp det i registeret, eller kva det måtte vere sentralt, så kan eg rette det opp på dei aktuelle bileta. Eg ville bli glad om det kunne kome i orden. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan 2. des 2011 kl. 11:26 (CET)

Hei!
Jeg har lagt kategorien "Bilder av Kjetil Skomdal" inn i kategoritreet, og sletta kategorien "Bilder av Kjetil Skomedal". Er det noe du ellers vil at jeg skal gjøre? :) Aslak Kittelsen 7. des 2011 kl. 09:08 (CET)

God dag! Det var dette eg meinte burde gjerast så takk for det. Alle stader med dette namnet meiner eg at eg har retta opp så no burde det vere i orden. Bra. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan 7. des 2011 kl. 10:22 (CET)

Det er godt! Aslak Kittelsen 7. des 2011 kl. 10:34 (CET)
Hei! Er det fornuftig med ein kategori nemnd som hestedrikkekar? Eg prøva meg på det på nokre bilete under Brønnebal i Hauggrend. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan 18. des 2011 kl. 15:30 (CET)
Hei Olav. Svarer oftest ikke på andres samtaleside, men det var jeg som pirka litt på kategoriene dine i går. I utgangspunktet er nok hestedrikkekar en litt for smal kategori, så jeg har i stedet nytta de eksisterende for hest og vannforsyning. Du får bare korrigere meg hvis du mener andre kategorier passer bedre.Trond Nygård (Kallrustad) 20. des 2011 kl. 11:21 (CET)
Hei Olav. Beklager sen reaksjon. Jeg er nok enig med Trond i at den kategorien du foreslår er for smal, men vi kan kanskje vurdere det etterhvert. Hilsen Aslak Kittelsen 20. des 2011 kl. 11:32 (CET) Hei, og hei! Dykk er no litt artige då! Klart eg har full forståing for dette, er heilt samd og var nok litt for rask på avtrekkaren der og då. Ei retteleg god julehelg ynskjest dykk båe. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan 22. des 2011 kl. 15:15 (CET)
Riktig god jul til dere begge to også! Vi høres på nyåret :) Hilsen Aslak Kittelsen 24. des 2011 kl. 13:44 (CET)

Hei! Du har vel sett at eg har funne eit par dublettar av bilete i tillegg til dei frå før. Du kan vel sjå på dei ved høve. Med beste helsing fråOlav Momrak-Haugan 19. jan 2012 kl. 12:01 (CET)

Det er ordna nå! Hilsen Aslak Kittelsen 19. jan 2012 kl. 13:18 (CET)

Hei! Det er bra. Då er det eit ynskje om at du ser på artikkelen om Povel Juel. Der er to bilete av kongen som eg har lagt inn, dublett, ukjent årsak, og eit lagt inn av Reppen som det opphavlege. Det er vel det siste som skal vere der. Kan du ordne det og? Då trur eg ikkje det er så mykje meir eg skal mase om, men dette siste hadde vore gildt å få i orden. Med beste helsing frå Olav Momrak-Haugan 22. jan 2012 kl. 15:35 (CET)

Da har jeg ordna det! Mvh. Aslak Kittelsen 26. jan 2012 kl. 08:41 (CET)

Ikkje veit eg kva du har ordna men sida om Povel Juul er uendra så vidt eg kan sjå. Det er Reppen sitt bilete som høyrer heime i artikkelen hans og mine to som bør slettast i same artikkel så vidt eg kan skjøne?? Eller? Olav Momrak-Haugan 26. jan 2012 kl. 18:30 (CET) Jau, eg ser at du har ordna opp i kategorisering av bileta og dublettar med meir, men det var ikkje mitt kongebilete som var i artikkelen då den vart skrive, men Reppen sitt. Dersom det er meininga at mitt bilete skal vere der, kanskje på grunn av fargar, så er det greitt for meg. Men då må ein kome fram til at det skal vere slik, no føler eg berre at det er mi skuld at det er der og at det ikkje vert kommentera. Eg legg det i alle fall frå meg no.Olav Momrak-Haugan 29. jan 2012 kl. 10:35 (CET)

Kulturminneløyper på Kongsberg

Heisann, og takk for sist! Ser at du har fått jobben med kulturminneløypene, kunne du også ha lagt inn en geografisk presisering i innledningen, slik at det går fram at vi f.eks. er i Kongsberg kommune? Dette forteller sjølsagt kategorien oss også, men det er samtidig kjekt å kunne lese det i teksten.

Så du forresten Aftenposten i går, om tjenestejentene som drog til Amsterdam?Trond Nygård (Kallrustad) 20. des 2011 kl. 11:17 (CET)

Det var visst én ting til: Åssen skal vi knytte sammen de ulike artiklene som egentlig hører i hop? Ser f.eks. at Vei og bru til Fuschela ikke fungerer så godt aleine, men er en del av en større løypeartikkel.Trond Nygård (Kallrustad) 20. des 2011 kl. 11:25 (CET)
Hei, takk for sist ja :)
For å begynne med Amsterdamfarerne: ja, jeg så den. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke ble så mye klokere, jeg venter fortsatt i spenning på å få tilgang til doktoravhandlinga hennes :)
Geografisk presisering: ja, det burde gå an. Jeg bør kanskje gå igjennom artiklene på nytt og legge det til der det ikke finnes.
Knytte sammen: nå spør du vanskelig. Løkkene på Kongsberg har jo ei oversikt over alle de andre småstubbene i løypa, så kanskje det går an å henvise til den i hver stubb? Jeg tenker jeg gjør det, hvis du ikke har et bedre forslag? :)
Aslak Kittelsen 20. des 2011 kl. 11:30 (CET)
Høres ut som en god idé. Prøv gjerne den løsningen! Håper ellers du får tilgang til avhandlinga.Trond Nygård (Kallrustad) 20. des 2011 kl. 11:36 (CET)

Kong Oscars Gate

Hei Aslak. Fin jobb du har gjort med denne gata! Lurer bare på om korrekt skrivemåte er Kong Oscars gate, altså med liten g? Helsing Trond Nygård (Kallrustad) 5. jan 2012 kl. 12:38 (CET)

Hei Trond! Jo, jeg tror du har rett i det. Skulle jeg kanskje bare flytta den til nytt navn? Aslak Kittelsen 5. jan 2012 kl. 12:40 (CET)

Om å søke opp og erstatte et ord med et annet

Hei, Aslak. Jeg ser på siden om Schnjackaen at Per Hillesund ikke har vent seg av med å kalle museet på Bygdøynes for Norsk Sjøfartsmuseum etter navneskiftet til Norsk Maritimt Museum i 2010. Er det mulig å søke opp alle de gamle betegnelsene og erstatte dem med nye ord med noen få tastetrykk? Hilsen Carl Henrik.

Prøv om du kan bruke denne sida :) Aslak Kittelsen 10. feb 2012 kl. 08:48 (CET)


Ang kategorier

Usikker på om man skal kommunisere via Brukersamtale men prøver meg

Ser det er ryddet i kategoriene jeg har laget. Lurer på hvorfor kategorien Aviser i Leksvik kommune er slettet? Nå ligger jo Avisklipp fra Leksværingen rett under Aviser i Nord-Trøndelag og Leksvik kommune. Blir dumt når neste avis fra Leksvik kommer inn..

Ser at de andre kategoriene var litt overkill..


Frankasphaug

Hei Frank,

jeg har ordna kategoriene etter det mønsteret vi har pleid å ha på tilsvarende emner, og i samråd med andre administratorer. Vi pleier ikke å ha egne kategorier for aviser etter kommune for andre kommuner enn byer med relativt mange aviser, og oppretter da heller enkeltvise kategorier for klipp fra de og de avisene.

Årsaken til at jeg flytta disse sidene til kildearkivet, er at de er avskrifter av kilder. Hovedrommet/allmenningen vår er til å skrive leksikonartikler om emner, for eksempel avisa Leksværingen, mens avskrifter av enkeltartikler/klipp må sortere under kildearkivet.

Jeg har ordnet slik at sidene legger seg alfabetisk i kategorien. Kunne du ordnet beskrivelse, kilde, opphavsperson og lisens til alle bildene?

Med vennlig hilsen Aslak Kittelsen 7. jun 2012 kl. 08:24 (CEST)

PS: Helt riktig måte å kommunisere via brukersamtale. Hvis du vil kan jeg vise deg hvordan man signerer innlegget sitt også!

Kildearkiv?

ser at sidene jeg har lagt inn har fått prefiks Kildearkiv..

Hva er bakgrunnen for det? Når man da går inn på kategorien for å se hva som ligger der vil alt bli lagt inn under K?

Artikler i kategorien «Avisklipp fra Leksværingen»

Følgende 4 sider ligger i denne kategorien, av totalt 4.

K

Kjeldearkiv:Bygdas samtaleemner - Ligning og skatt

Kjeldearkiv:Fra herredsstyrets møtebok 1936

Kjeldearkiv:Leksværingen

Kjeldearkiv:Stygg sykkelulykke (Leksværingen 1940)

Oslo domkirke

Hei! Jeg har så vidt begynt å utvide artikkelen om Oslo domkirke, tenkte å gjøre mer. Jeg ser dere har et litt annet kategoriseringssystem enn jeg er vant til på Wikipedia, men det ligner jo veldig. ;-) Jeg tenkte blant annet å skrive en del i artikkelen om barokkinteriøret - har også skrevet en stor del av det som står i artikkelen på Wikipedia. Jeg har tenkt å laste opp en del bilder av interiøret og muligens andre bilder og synes det kunne være greit med egen kategori for Oslo domkirke slik det er for Nidarosdomen. Er det i orden at jeg oppretter kategorien? Mvh.Anne-Sophie Ofrim 10. jun 2012 kl. 12:35 (CEST)

Hei,
egne kategorier for byggverk pleier vi å vurdere hvis vi en del artikler/bilder om det, slik som det ligger an til i dette tilfellet. Jeg skal høre med en kollega, så får du tilbakemelding snarlig!
Med vennlig hilsen Aslak Kittelsen 11. jun 2012 kl. 09:28 (CEST)
Glemt å takke for svar, uffameg. Plager deg igjen, jeg, denne gangen med et spørsmål om en menighet. Jeg har opprettet noen underartikler til Oslo domkirke og kun slike jeg mener er relevante for denne wikien. I artikkelen om domkirken er f.eks. Oslo domkirkes menighet rød. Men når jeg kikker på artikkelen som heter Aker prestegjeld så har den en relativt omfattende omtale av Oslo domkirkes menighet og mitt spørsmål er om det er relevant med en egen artikkel om menigheten. Mvh.Anne-Sophie Ofrim 13. jun 2012 kl. 16:08 (CEST)
Bare plag meg! Er det ikke det man har administratorer til? Det eneste du skal vite med meg er at jeg jobber to dager i uka, og begrenser meg til å avgi svar de dagene. Jeg mener det er aldeles relevant med en egen artikkel om menigheta, hvis noen vil skrive om den, men at det ikke er noe i veien med f.eks. ei lenke til den relevante bolken i artikkelen «Aker prestegjeld» så lenge det ikke er noen egen artikkel om menigheta. Angående kategori for Oslo domkirke var Marianne og jeg enige om at vi ikke oppretter den ennå, men eventuelt etterhvert når det er flere bilder og underartikler om kirka. Med vennlig hilsen Aslak Kittelsen 14. jun 2012 kl. 09:55 (CEST)
Greit! Takk. Mvh.Anne-Sophie Ofrim 14. jun 2012 kl. 13:31 (CEST)

Hamarbilde

Hamar 1892

Hei, har lastet opp et Hamarbilde fra 1892. Kanskje du kan bruke bildet? --Vidar Iversen (Vidariv) 12. okt 2012 kl. 14:09 (CEST)

Hei Vidar

takk for bilde, det er jo riktig fint! Det kan i alle fall brukes i kommuneartikkelen :)
--Aslak Kittelsen 16. okt 2012 kl. 09:49 (CEST)

Troms og Finnmark

Takk for god hjelp med kommunene i Troms og Finnmark! Da er vi faktisk i mål med denne delen av kommuneartikkelarbeidet. Blir dessverre langt mer omfattende å få skrevet artiklene, ser f.eks. at det bare er to "blå" kommuner i Finnmark. Men på lang sikt skal vel også denne delen av wikien bli OK. Skal se om jeg kan bruke litt tid innimellom på noen av kommunene jeg veit en del om.--Trond Nygård (Kallrustad) 16. okt 2012 kl. 13:53 (CEST)

Foreldreløse

Hei. Var så freidig at jeg gikk inn på kladdesida di og fjerna Dalagutua. I dag har jeg lagt inn lenke til den og andre avgreininger fra Nordlivegen (i artikkelen om Nordlivegen). Ellers trur jeg at både Oskar Gjerdingen og Karl Gustav Martinsen Kallerustad etter hvert vil adopteres eller gjenforenes med sine biologiske opphav! Jeg tar ansvar for at disse to får foresatte.--Trond Nygård (Kallrustad) 25. okt 2012 kl. 10:58 (CEST)

Hei Trond, det er bare flott - kladdesida har jeg forøvrig eksplisitt invitert alle administratorer til å benytte seg av. Flott at du tar ansvar for de to artiklene også! :) --Aslak Kittelsen 25. okt 2012 kl. 11:10 (CEST)

Skredshol

Hei Aslak. Fin artikkel om Skredshol! Jeg har akkurat lasta opp to bilder fra Digitalt Museum som du kan bruke som illustrasjoner, ett flyfoto og ett nærbilde av arbeidsfolka på garden.--Trond Nygård (Kallrustad) 23. nov 2012 kl. 11:19 (CET)

Hei Trond, tusen takk! Bildene er veldig fine, jeg skal innpasse dem i artikkelen, hvis du ikke kommer meg i forkjøpet :-) Foranledningen for at jeg skrev artikkelen om Skredshol var at Wikipedias artikkel om garden var svært kort, og jeg tenkte jeg skulle gripe anledningen til å vise at vi er et bedre alternativ når det gjelder temaer som gardshistorie. Derfor la jeg også inn lenke til vår artikkel på Wikipedia-sida da jeg var ferdig, ren PR med andre ord! Etterhvert får jeg se om jeg får kommet i gang med å skrive om Hovinsholm, som jeg har mer direkte personlig interesse av - ei gren av forfedrene mine kan nemlig spores tilbake til Helgøya, og de som slet på markene under Jens Bjelke :-) --Aslak Kittelsen 23. nov 2012 kl. 11:32 (CET)

Skattumvegen

Hei. Kom over et bilde av Skattum i Vang, og derfor oppretta jeg ei spire om Skattumvegen. Du veit kanskje mer om den?--Trond Nygård (Kallrustad) 27. nov 2012 kl. 12:04 (CET)

Hei Trond! Flott bilde, det gjør seg bra i begge artiklene. Jeg vet dessverre ikke noe mer om gutua, og det gjør tydeligvis ikke Per-Øivind Sandberg heller, men kanhende det dukker opp noe!
Ellers kikker jeg nå på artikkelen om Arstun som Myrheim har skrevet mesteparten av, det er et interessant gardsnavn. Jeg tillot meg å legge til en liten bemerkning.
--Aslak Kittelsen 27. nov 2012 kl. 13:54 (CET)
Relevant sammenlikning med borti stuggun og garda! Jeg presiserte bare at også disse er dativformer (kunne sikkert også ha skrevet noe om at dativen fortsatt er i bruk på «Opplandom», men det ville sikkert ført oss ut på et sidespor, eventuelt en blindveg eller et annet forglømmelig stelle).--Trond Nygård (Kallrustad) 27. nov 2012 kl. 14:13 (CET)
Det er bra! «Dativ i norsk» kunne forresten vært et interessant artikkelemne, ikke minst med tanke på alle stedsnavn og faste uttrykk som har rester av det. --Aslak Kittelsen 27. nov 2012 kl. 14:15 (CET)
Veldig interesssant i stedsnavn, og vi i mjøsbygdene representerer dessuten dativens siste skanse på det sentrale Østlandet. Far min bruker dativ av og til, mens jeg og jevnaldringene mine nesten aldri er i "fjøsi" eller på "meirin".--Trond Nygård (Kallrustad) 27. nov 2012 kl. 14:55 (CET)

Hedmarkslaget (Oslo)

Hei Aslak, og takk for glimrende kilde (Odvar Nordlis tale). Nå har jeg satt inn et utdrag i sjølve artikkelen. Du får bare redigere og legge til hvis du kommer over mer. Fant forresten et bilde på Digitalt Museum som er lasta opp og brukt som illustrasjon. Et annet bilde fra samme revy (?) har jeg satt inn i oversiktsartikkelen om innflytterlaga.--Trond Nygård (Kallrustad) 5. des 2012 kl. 10:58 (CET)

Tradisjonsbåtregisteret

Hei Aslak jeg er knyttet til Tradisjonsbåtregisteret (kulturvernregister) som bruker. jeg har oppfattet registeret slik at det skal representere eksisterende båter for å prøve å få oversikt. spesielt på klinkede tradisjonsbåter. jeg ser at du har har lagt til to artikler; Blokkskip og bordflåte. disse referer ikke til eksisterende fartøy og faller vel da ut av registerets tiltenkte nedslagsfelt. videre blir det også linket bilder til kategorien "båter" fra tid til annen som ikke referer til selve registeret. bla "Storebåtsvogna 1997". Er du enig i å fjerne disse linkene til Tradisjonsbåtregisteret og kategorien Båter? Vennlig hilsen Nils Marius Johansen

Hei, jeg ser at kategorien «Båter» forøvrig utelukkende består av enkeltartikler i Tradisjonsbåtregisteret. Jeg har derfor endret kategori fra «Båter» til «Fartøy» på de filene/sidene du nevnte. Mvh. --Aslak Kittelsen 7. feb 2013 kl. 16:12 (CET)
Se også tråd på Olves samtaleside. --Marianne Wiig 8. feb 2013 kl. 13:20 (CET)

Hyggelig gjensyn

Hei Aslak. Hyggelig å se deg på wikien. Helt i orden å legge til saker og ting i skrytelista, synes du har ei imponerende publikasjonsliste. Lykke til som omviser! Hadde samme jobben for gudhjelpemeg 17-18 år sia.....Da begynte vi i Setesdalstunet og var innom et par tun til før vi avslutta i stavkirka.--Trond Nygård (Kallrustad) 5. jun 2013 kl. 13:42 (CEST)

Furnes

Hei Aslak, og takk for solide bidrag på Furnes-artikkelen. Tok meg den frihet å sette mesteparten av stoffet om Storhamar og 1743 under overskrifta "Furnes på 1700-tallet". Du må bare legge til mer når du har stunder til det. Helsing frå andre sida (ser forresten Høsbjør hotell med det blotte øye herfra, riktignok ikke på gråværsdager som denne). --Trond Nygård (Kallrustad) 22. okt 2013 kl. 15:08 (CEST)

Folkemusikk

Har lagt inn eit innlegg på project:Diskusjonsforum#Folkemusikkforsider. Kunne du sett innom? :-) MVH, Olve Utne (diskusjon) 17. jan 2014 kl. 11:01 (CET)

Hans Mikkelsen

Hei Aslak. Fin innsats med veger på Hamar! Jeg oppretta, fort og gæli, en artikkel om Hans Mikkelsen. Han som Lærer Mikkelsens veg er oppkalt etter.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 23. jan 2014 kl. 15:07 (CET)

Hei Trond. Det er glimrende! Jeg får se om jeg får kommet til vegen han har gitt navn til etterhvert :) --Aslak Kittelsen (diskusjon) 23. jan 2014 kl. 15:09 (CET)

Lisens på bilder

Dette bildet er muligens hentet fra den private bildesamlingen til journalisten Per Nyhus, men han har vel ikke copyright på disse eldre bildene? Jeg har lastet ned bildet fra ei Facebook-gruppe om Larvik i gammel tid. Jeg vet ikke om fotografen har vært død i mer enn 70 år, for fotografers navn er nesten aldri oppgitt på disse bildene. Tror du dette bildet kan brukes fritt da? Det er mange bilder jeg hadde hatt lyst til å anvende, men når jeg ikke kjenner fotografens levetid, er det ikke enkelt. Takknemlig for svar. [1] Mvh.Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 16. feb. 2014 kl. 02:51 (CET)

Hei! Marthe og jeg pratet sammen om det, og vi mener det er veldig sannsynlig at fotografen har vært død i over 70 år. Derfor har jeg satt på den lisensen som heter "enerettforeldetfoto" (se redigeringsvinduet til bildet), siden den inneholder mer informasjon enn bare "public domain". Bare spør oss igjen om det er noe! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 17. feb 2014 kl. 09:19 (CET)
Takk skal du ha Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 17. feb 2014 kl. |0:19 (CET)

Hemsedal

Hei, og takk for sist! Ser at du har skrevet riktig mye og bra om Hemsedal kommune. Da løste problemet med Ukas artikkel i uke 15 (påska) seg sjøl. Helsing --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 6. mar 2014 kl. 15:59 (CET)

Gunnar K. etterlyser et mer vinterlig bilde, som kan høve til en typisk hemsedalsk påske. Er dette noe du kan skaffe og sette innafor onlyincluden når du er ferdig med høgnorskifiseringa?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 6. mar 2014 kl. 17:12 (CET)
Hei, takk for sist, det var riktig trivelig! Takk for gode ord, jeg tenkte det var høvelig å skrive litt om en av Hallingdalsbygdene siden Marianne og jeg skal opp til Geilo for å, tja, ikke jakte rein, men holde wikikurs. Og da er det Hemsedal som står meg nærmest, siden familien pleide å ha hytte der. Jeg kan ordne et vinterlig motiv, det er nok å ta av på Wikimedia :) --Aslak Kittelsen (diskusjon) 6. mar 2014 kl. 17:14 (CET)

Er det lovlig?

Lokalavisjournalist og lokalhistorieinteressert, Per Nyhus, har samlet på fotografier. De har alle blitt i "public domain", men han har utstedt copyright på dem og hevder at han har rettighetene til disse bildene. Det er jo kjedelig for oss andre som søker fri tilgang på eldre fotografier, for de er det ikke mange å finne av. Se her. Trykk på bildet og se hva som kommer opp [2] Mvh. Morten Bakkeli (Mbakkel2) (diskusjon) 16. mar 2014 kl. 02:34 (CET)

Hei, Morten. Hovedregelen når det gjelder opphavsrett (så lenge fotografen er ukjent) er at bildet er falt i det fri 50 år etter at det er tatt. Jeg kan med andre ord ikke se noen grunn til at du ikke skal kunne bruke dem. Aslak Kittelsen (diskusjon) 17. mar 2014 kl. 16:47 (CET)
Som det står i Fotojuss for arkiv, bibliotek og museum: «En gang i det fri – alltid i det fri. Når vernetiden er utløpt og materialet er falt i det fri, er det i opphavsrettslig forstand helt fritt å bruke for hvem som helst». Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 18. mar 2014 kl. 12:17 (CET)

Julius Myhre

Hei Aslak. Det virker sannsynlig at Julius Myhre og Julius Myhrer er samme person. Hva tror du om det? Helsing --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 13. mai 2014 kl. 16:38 (CEST)

Hei, Trond! Ja, det tror jeg, og det tror også Jan Erik Horgen. Jeg skal koke det sammen til én artikkel, om du ikke kommer meg i forkjøpet! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 13. mai 2014 kl. 17:37 (CEST)
Bare kok! Veit ikke mer enn det vesle jeg rota fram i forbindelse med bildet av Sørgarden Rogstad. Moro at du også satte Horgen på saken. Helsing --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 14. mai 2014 kl. 14:30 (CEST)
Ja, jeg var en tur oppe på garden hans i Nes for å prates om samarbeidet framover, og viste ham en del av wikien, og da spurte han etter Myhre/Myhrer. Jan Erik omtaler ham som Julius Myhre i bygdeboka, så da retter jeg meg etter det! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 16. mai 2014 kl. 09:25 (CEST)

Litt pussig når han skrev seg for Myhrer og bodde på Myrer? Vidar Iversen (Vidariv) (diskusjon) 16. mai 2014 kl. 10:40 (CEST)

NOINDEX

Ser du har fjernet NOINDEX fra en diskusjonsside. Hva er begrunnelsen for å gjøre diskusjonssider søkbare på Internet? KjellG [] (diskusjon) 24. mai 2014 kl. 22:30 (CEST)

Hei, jeg må ærlig innrømme at jeg ikke skjønte hva formålet med den var. Jeg kan godt sette dem inn igjen. --Aslak Kittelsen (diskusjon) 2. jun 2014 kl. 09:22 (CEST)
Formålet med noindex er at artikkelen er søkbar på internett, diskusjonssiden ikke. Jeg ser ikke at det er formålstjenelig å kringkaste interne diskusjoner. KjellG [] (diskusjon) 2. jun 2014 kl. 12:58 (CEST)

Diskusjon:Bygningene i friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum

Se Diskusjon:Bygningene i friluftsmuseet på Norsk Folkemuseum. Chris Nyborg (diskusjon) 10. jun 2014 kl. 09:21 (CEST)

Lisens

Hvilken lisens skal en utklippa avisannonse fra 1920-tallet ha? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 3. jul 2014 kl. 13:54 (CEST)

Jeg er usikker. Jeg så over diverse avisklipp (se Kategori:Avisklipp), og så at PD og CC-BY-SA er brukt litt om hverandre. Jeg tror sikkert ikke det er noe galt i å bruke PD! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 4. jul 2014 kl. 10:00 (CEST)

Blaker-mann

Hei Aslak. Ferdig med sommerferien og i gang med Blaker? Fant forresten en interessant kar som var født i Blaker, nemlig Amund Ingjer. Han var agronom og jobba i over 30 år som gardsbestyrer på Toten. Finner du ut noe mer om han, er det moro om du hekter det på artikkelen. Helsing fra --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 25. aug 2014 kl. 15:22 (CEST)

Hei Trond! Ja, jeg er godt i gang! Det var en smal sak å finne Amund Olsen Ingjer i gamle-bygdeboka til Lillevold fra 1963. Lillevold opplyser ikke noe mer enn fødselsdato, samt farens yrke, som var salmaker. Han ser forresten ut til å ha flyttet hjemmefra før 1900, da han ikke er registrert hjemme hos far og mor det året - jeg legger til FT-lenke til bruket i artikkelen. Skal se om jeg finner mer! Alt vel med deg? --Aslak Kittelsen (diskusjon) 29. aug 2014 kl. 12:19 (CEST)
PS: Jeg fant ham i folketellinga 1900! Det var bare én person i Norge ved navn Amund, født 1878 og fra Urskog, og han brukte dessuten etternavnet «Ingier», så det er omtrent 100% sikkert at det er ham :)
Glimrende at du fant han i bygdeboka. Artikkelen ble langt mer komplett. Han var viktig på Toten, så jeg syntes han fortjente en artikkel. Godt å høre at du er i gang! Alt vel med meg. Den såkalte wikiklubben for Gjøvik og Toten starter tirsdag 9. september, med Morten, Inger-Marit og meg som de første medlemmene. Vi håper på flere etter hvert. Skulle du være i Mjøstraktene den 9., er du hjertelig velkommen som "guest star"!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 29. aug 2014 kl. 12:44 (CEST)
Hei igjen. Nå har jeg lagt ut spirer om Hans Gudmundsen Svarstad og Ole Harald Svarstad, jernbanefolk som begge var født i Blaker, men som rundt 1910 var stasjonert på Toten. Håper det er mulig å finne mer om dem, blant annet i bygdeboka for Blaker. Vi ses i morra! --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 30. sep 2014 kl. 11:42 (CEST)
Hei og hopp! Hans Gudmundsen har jeg ikke funnet i farta, med mindre han kan ha bodd på Myrvold i Nes i 1865. Ole Harald har jeg derimot klart å stedfeste, foreldra hans bodde på vestre Svarstad i 1865, og han må ha blitt født der før de flytta til tigerstaden. Talas imorra! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 30. sep 2014 kl. 15:10 (CEST)
Takker, bukker og ymist anna. Flott med samarbeid om disse jernbanefolka.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 1. okt 2014 kl. 13:13 (CEST)

Lillevold (og Vold)

Takk for artikkel om Eyvind Lillevold. Han passer også godt inn på Hedmarkswikien.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 8. sep 2014 kl. 08:51 (CEST)

Gleden er på min side! Jeg har virkelig grublet over hvor jeg skulle finne mer informasjon om ham, men har vært en tur i avisutklipp-arkivet på NB, og funnet en hel del. Det vil materialisere seg etterhvert :) --Aslak Kittelsen (diskusjon) 8. sep 2014 kl. 12:58 (CEST)
Flott med tips om lærer Edvard Vold. Har funnet han i alle folketellingene fra 1865 til 1910, så det avtegnes et livsløp. Bare føy til hvis du kommer over flere opplysninger om han. Har blant annet ikke noe dødsår ennå.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 19. sep 2014 kl. 10:57 (CEST)
Supert! Jeg skal ta en titt i bygdeboka umiddelbart. --Aslak Kittelsen (diskusjon) 19. sep 2014 kl. 13:29 (CEST)

Värmeland du sköna

God dag. Ser med stor glede at du har hekta deg på det vesle Värmland-prosjektet jeg begynte med. Interessant med de språklige likhetene og at du har flere Blaker-artikler med lenke hit. Skal se om jeg får skrevet noen stubber om f.eks. løtensokninger med opphav i Värmland. Ellers har du kanskje sett at jeg har prøvd å videreføre prosjektet ditt om Gater og veger i Hamar. Skriver parallelt om vegene og personene bak, f.eks. Elise Kjøs og Elise Kjøs gate. Ønsker deg ei aldeles utmerka helg!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 24. okt 2014 kl. 13:47 (CEST)

Hei, Trond! Ja, jeg så blant annet artiklene om Elise Kjøs du opprettet i dag, virkelig flott å se at det blir mer Hamarstoff. Jeg forsøker å kartlegge svensk (mest värmlandsk) innflytting til Blaker, og ser jo at det er veldig mye som ikke står i folketellingene - der det ofte bare står at vedkommende er fra Sverige. Riktig god helg til deg også! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 24. okt 2014 kl. 14:54 (CEST)

Fanger

Hei! Så at Kategori:Grinifanger, som du hadde litt med å gjøre tidligere, ligger i kategorien Krigsfanger. Nå var de ikke alltid krigsfanger, men som oftest politiske fanger. Krigsfanger er noe man har rett til å ta etter folkeretten, "medlem av væpnede styrker som under krig tas til fange av fienden" (SNL). Så Grinifanger burde fjernes fra Krigsfanger, og kanskje lagt inn i en ny og felles kategori Fanger (for folk til alle tider, Eske Bille og alle mulige andre). (Kategori:Landssvikfanger bør vel også lages.) For øvrig har jeg lagt noen personer til Kategori:Tysklandsfanger, det går mest på sted og disse kan være såvel politiske fanger som krigsfanger. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 1. nov 2014 kl. 16:06 (CET)

Hei! Noen kategori "Fanger" har vi ikke, og vi oppretter ikke den foreløpig. Men det du sier er jo helt sant, så da flytter vi den fra "Krigsfanger" til "Motstandsfolk". --Aslak Kittelsen (diskusjon) 5. nov. 2014 kl. 09:08 (CET)

Atlungstad

Hei Aslak. Moro at det blir artikkel om Atlungstad. Vi ses i 14-tida?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 17. des. 2014 kl. 10:42 (CET)

Det gjør vi, det blir hyggelig! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 17. des. 2014 kl. 10:42 (CET)

Barcode

Fint januar-bilde av Barcode!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 7. jan. 2015 kl. 15:32 (CET)

Ja, dænna har je vøri heldig mæ! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 7. jan. 2015 kl. 15:50 (CET)
Ja, du har virkelig knekt bar-koden!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 7. jan. 2015 kl. 16:23 (CET)
Ba-dum-tsss!

Ingjer

Heisann. Moro med enda en hundreåring, nemlig Maren Ingjer! Omtrent samtidig fikk vi en liten artikkel om Birger Strømsheim, hundreåring og tungtvannssabotør.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. jan. 2015 kl. 11:03 (CET)

Super innsats! Jeg tok forresten og merket ham som «hundrings» :) --Aslak Kittelsen (diskusjon) 12. jan. 2015 kl. 11:08 (CET)
Flott! Det glømte jeg visst.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. jan. 2015 kl. 11:41 (CET)

Sjekk skolegangen

Se hva han her sier om sin skolegang da... Lite freidig? (Snart) god helg forresten! Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 29. jan. 2015 kl. 19:50 (CET)

Oi, oi, oi, det var sterk kost! Riktig festlig! Det er mulig en slik stokk konservativ type likte seg dårlig på Hamar, av åpenbare grunner. Riktig god nesten-helg til deg også! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 29. jan. 2015 kl. 22:45 (CET)
Det hadde vært morsomt å forske på om Hamar ble sett på av flere som en lettere vei til artium! Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 29. jan. 2015 kl. 23:18 (CET)
He he. Bielke kunne spissformulere seg. Litt av en mann, som gikk "gradene" fra Hamar via Karl Johan til Cuba og etter hvert bankhvelvene og villastrøket på Blommenholm. Takk også for kjapt påfyll til artikkel om en annen borger fra Bærum, nemlig Hannibal Hagen.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 30. jan. 2015 kl. 16:51 (CET)
Haha, festlig! Bra innsats med Bærum, jeg fikk skrevet om leieboer'n Otto Mathias Olsen fra Blaker. Riktig god helg, karer! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 30. jan. 2015 kl. 18:00 (CET)
Leieboeren var interessant lesning! Lurer bare på fødselsdatoen. Du har skrevet 1868, men i folketellinga 1910 er 11. mars 1867 oppgitt.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 2. feb. 2015 kl. 14:48 (CET)
Ja, jeg så det. I bygdeboka til Eyvind Lillevold er 1868 oppgitt, så da har jeg valgt å legge størst vekt på det. Dessuten er det også det som er oppgitt i folketellinga 1900. Men riktig sikre blir vi ikke før jeg tar en titt i kirkeboka, og det kan jeg jo gjøre ved anledning. --Aslak Kittelsen (diskusjon) 2. feb. 2015 kl. 18:37 (CET)

Skolsegg

Hei Aslak. Da ble det en liten artikkel om Anne Dorthea Larsdatter Skolsegg. Fant henne i Gjerdrum bygdebok, der Birger Kirkeby skriver at mannen ble bruker på Hauger i Maridalen. Kanskje det var derfor de ikke lar seg spore opp i Blaker etter 1910. Helsing fra --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 5. mar. 2015 kl. 16:04 (CET)

Jens Samuelsen Mandall

Artig med artikkel om Jens Samuelsen Mandall - han var gift med halvsøstra til min 7*tippoldemor, så dette er tjukke slekta... Chris Nyborg (diskusjon) 18. mar. 2015 kl. 09:04 (CET)

Politiske dynastier på Romerike

Hei Aslak. Har skrevet artikler om noen av de «lokale strategene» på Romerike på slutten av 1800-tallet, blant annet ordførerne Jens Eriksen Hovind, Tron Jensen Hovind, Christian Olsen Trøgstad og Hans Haga. Alle disse, som var i slekt med hverandre, holdt til på Øvre Romerike, i Nannestad og Ullensaker. I tillegg kommer far og sønn Laache, Christopher og Johan Adolf, som opprinnelig kom fra Nannestad, men som slo seg ned i Gjerdrum. Det er ikke så langt til Sørum, Aurskog og Blaker heller, så har du noen koplinger, er det bare å føye til. Ønsker deg ei riktig god påske!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 30. mar. 2015 kl. 12:32 (CEST)

Hei Trond! Alltid artig med romerikinger på wikien, skal se hva jeg kan finne fram etterhvert. Spesielt interessant med Jens Eriksen Hovind: En av sønnene hans kom faktisk til Søndre Sørum i Sørum, og ett av hans barnebarn er blant mine største hjelpere med bygdebokprosjektet :-)
Vedkommende tipset meg forresten om nok en hundreåring i Blaker, så det kommer nok et bidrag til fra meg på den kanten snart! God påske! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 30. mar. 2015 kl. 15:03 (CEST)
PS: Takk for at du koordinatfestet de gatene på Hogsetfeltet! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 30. mar. 2015 kl. 15:04 (CEST)
Bare hyggelig med koordinatene. Greit med litt rutinearbeid innimellom. Dessuten er det jo moro å se alt du har rukket å skrive om Blaker. Blir artig å se om vi finner flere koplinger mellom "bygdehøvdingene". Og forresten: Takk for artikkel om hundreåringen Gudrun Kristine Kofstad! Også hun med tilknytning til Romerike.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 30. mar. 2015 kl. 15:49 (CEST)

Søndrol|Sønderaal

Hei Aslak. Kom plutselig på vårt samarbeidsprosjekt om lærerparet Ivar og Karen Søndrol. Både på gravsteinen og i Norske skolefolk (1966) står det Sønderaal, så jeg har bytta skrivemåte i artikkelen om Karen. Stykket om mannen er det du som har jobba mest med, så det har jeg ikke turt å røre!

Apropos gravminner ser jeg at Palmer Huse har tatt bildene av gravsteinene i Blaker. Er det en du kjenner? Tenkte vi kunne spørre om å få tillatelse til å bruke bildene hans på wikien. Har allerede fullmakt fra de to fotografene i Ullensaker (Tore Johansen og Ivar Sannerud), så disse kan du bare bruke (f.eks. utflytta blakerfolk i Ullensaker). Vi høres! --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 9. apr. 2015 kl. 12:08 (CEST)

Ordførere i Fet

Hei Aslak. Glimrende med ordførerlista for Fet. Passer godt inn på wikien ettersom vi nå har tilsvarende lister for flere andre romerikskommuner, bl.a. Gjerdrum, Ullensaker og Nannestad. Tillot meg å opprette egen artikkel for Fet-ordførerne, for å standardisere. Er det OK for deg, sletter vi lista i hovedartikkelen og lager en "Se også" i stedet.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 4. mai 2015 kl. 10:14 (CEST)

Hei, Trond! Ja, det kan vi gjerne gjøre. Vi kan forresten gjerne gjøre det samme for Sørum! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 4. mai 2015 kl. 10:41 (CEST)
Veldig bra! I forbifarten så jeg ikke Sørum-lista. Vi har også en egen artikkel om Skedsmo-ordførere, som jeg ikke så først fordi den var feilkategorisert.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 4. mai 2015 kl. 10:46 (CEST)
Jeg la til ei lenke til ordførerlista nederst på sida også. Nå er vel den lenket til tre forskjellige steder på sida, men det gjør vel ingen ting! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 4. mai 2015 kl. 11:24 (CEST)

Hamar

Hei! Driver litt med Hamar. Det dukker opp en Dæhli gate, som jeg ikke finner igjen i dag. Lå vel i Østbyen. Vet du hva for gate dette kan være? Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 26. mai 2015 kl. 17:35 (CEST)

Hei! «Dæhlies gade» dukker faktisk opp på bykartet fra 1902! Ifølge det kartet gikk den parallelt med St. Olavs gate, men det meste av vegtraséen eksisterer ikke lenger, og det som er att av den utgjør nå en forlengelse av Sverdrups gate. Hvem denne Dæhlie var, som gav navn til vegen, har jeg ikke anelse om, og Per-Øivind Sandberg har heller ingenting om den i «Gatenavn i Hamar». Håper dette var til hjelp! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 26. mai 2015 kl. 20:22 (CEST)

Torp

Hei Aslak. Glimrende med tillegg om Maren Bolette Torp. Wikipedia-artikkelen var stusslige greier, så jeg tenkte det var lett å overgå den. Bygdeboka for Fet er sjølsagt ei fin kilde, som jeg ikke tenkte på i farten.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 16. sep. 2015 kl. 16:02 (CEST)

Universitet

Hei Aslak. Original artikkel om bidragsytere til et norsk universitet. Er du så kjent med kildematerialet, altså Budstikken, at du veit om det finnes ei tilsvarende liste over totninger?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 29. okt. 2015 kl. 11:39 (CET)

Hei Trond! Jeg har forsøkt å samle alle utgaver av Budstikken med bidragsytere her. Budstikken 1812.03.13 inneholder en del totninger, men det kan ikke utelukkes at det er flere i andre utgivelser! --Aslak Kittelsen (diskusjon) 29. okt. 2015 kl. 11:57 (CET)
Takk, dette var interessant. Ser at det er embetsmennene som dominerer på lista, som inkluderer hele Vestoppland og Valdres. Gamle gode fogd Børge Schultz, som blant annet eide Kallrustad, er med i dette eksklusive selskapet. Regner med at det også var en del bønder som bidrog, men disse kan jeg jo leite litt etter i andre utgaver når jeg har tid. Finner du forresten noe samsvar mellom størrelse på sølvskattinnskudd og universitetsbidrag?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 29. okt. 2015 kl. 12:12 (CET)
Jeg har sett ørlite grann på det i Stange, og det er ikke noe direkte sammenfall. Hvis du ser på «kakselista» vår anno 1816, så var det fire gardbrukere som betalte over 200 spesidaler i 1816, og tre av dem (med unntak av Ole Stor-Ree) gav også 100 riksdaler til universitetet. Ole Stor-Ree ser derimot ikke ut til å ha gitt. Amtmann Bendeke på Kjonerud og doktor Lintrup på Sannerud gav også 100 riksdaler i 1812, men betalte merkbart mindre i sølvskatt. Det er heller ikke noe direkte sammenfall mellom hverken store sølvskattytere eller store bidragsytere og hvem som var adresseunderskrivere i 1814, for eksempel skrev ikke Ole Olsen Hverven (min forfar) under, men var den som betalte høgest sølvskatt i Stange. Det er vel mulig at en åmoting som hadde tjent seg rik på å selge tømmer til Bernt Anker var litt for «nyrik», for alt jeg vet! :-)
Alt i alt sitter jeg med inntrykket av at de stedlige embetsmenn stort sett skrev under adresser og ytte bidrag til universitet, mens de betalte mindre i sølvskatt - de største skattyterne var gardbrukere. Fant du noen gardbrukere blant totningene? --Aslak Kittelsen (diskusjon) 29. okt. 2015 kl. 15:27 (CET)
Bare embetsmenn foreløpig!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 29. okt. 2015 kl. 15:44 (CET)

HBR i Blaker

Jeg lagde lista Bruker:Aslak Kittelsen/HBR i Blaker så du lett kan holde øye med hvem i Blaker det er som har fått på plass lenke til HBR. Chris Nyborg (diskusjon) 12. feb. 2016 kl. 10:55 (CET)

Vestfrisisk klokkerbok fra 1662

Hei, har hørt (og nå sett på brukersiden din) at du kanskje kan hjelpe med en mer pålitelig transkribering av de lyse partiene i denne filen enn hva jeg kan? Met hoop op zegen ;) Mvh Siri Johannessen (Siri J) 21. sep. 2017 kl. 22:43 (CEST)

Mellom-Mork

Hei Aslak. Har du og Håvard skrevet mer om Stefanus Jensen Skolsegg (på Mellom-Mork) i Blaker-boka?--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 2. okt. 2019 kl. 10:26 (CEST)

Hei! Det har jeg ikke oversikt over i skrivende stund, jeg tror iallfall ikke jeg kom noe lenger med ham før Håvard overtok. Men det virker som om de kom innover til Aker, og overtok garden Hauger i Maridalen i 1919, se her. Året før ser det ut til at de brukte Sørbråten, se her. Aslak Kittelsen (diskusjon) 3. okt. 2019 kl. 09:52 (CEST)
Så de reiste videre! Hauger har ei opplysende og fin hjemmeside. Jeg har nok ikke kapasitet til å skrive mer om Stefanus (litt av et navn!) nå, men fint med lenkene du viser til. Kopierer diskusjonen vår til artikkelen om Stefanus.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 3. okt. 2019 kl. 10:04 (CEST)

Superhundreåring

Takk for tips om Marie Antonette Andersen! Nå er det artikkel, og hun er med på lista over hundreåringer. God helg!--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 21. feb. 2020 kl. 13:28 (CET)

Bra jobba, Trond! Aslak Kittelsen (diskusjon) 28. feb. 2020 kl. 10:14 (CET)

Kategori:Lillestrøm kommune

Hei Aslak! Jeg ser du nevnte Blaker og jeg ser at denne ikke er en underkategori av Kategori:Sørum, men at begge ligger under Kategori:Lillestrøm kommune. Det applauderer jeg da det blir ryddig og bra.

Det er imidlertid et problem slik jeg ser det med Kategori:Lillestrøm kommune, og det er heftig dobbeltkategorisering i både Kategori:Lillestrøm og Kategori:Skedsmo. Her bør etter min mening alt innenfor Lillestrøms bygrense (gammel kommune) fjernes fra Kategori:Skedsmo, mens Kategori:Skedsmo reserveres for det mer "landlige" (Skedsmokorset, Leirsund? Jeg er ikke så lokalkjent at jeg vet hvor Strømmen og Skjetten passer best inn.) Situasjonen ligner den med Orkdal/Orkland.

En annen sak er at Kategori:Skedsmo er så enorm at det kanskje blir for mye jobb å se på det? Ikke noe farlig at det er som nå heller. Morten Haave (MortenHV) (diskusjon) 19. feb. 2021 kl. 17:43 (CET)

Hei, Morten! Vi har notert oss forslaget ditt, og vi drøfter det internt ved anledning. Aslak Kittelsen (diskusjon) 22. feb. 2021 kl. 13:04 (CET)

Litteratur

Hei Aslak! Her er ei lita "startpakke" med lokalhistorisk litteratur/oppslagsverk om byggeskikk i nåværende Gjøvik kommune:

Helsing fra --Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 4. mai 2022 kl. 11:17 (UTC)Svar[svar]