Østmorksaga: Forskjell mellom sideversjoner

5 624 byte lagt til ,  25. mar. 2016
Fullstendig ny tekst.
(Lagt inn foto.)
(Fullstendig ny tekst.)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Østmorksaga Losby.jpg|Østmorksaga på Losby Bruk}}
{{thumb|Østmorksaga Losby.jpg|Østmorksaga på [[Losby Bruk]]}}
'''[[Østmorksaga]]''' var ei sag i [[Lørenskog]]. Se omtale under [[Losby Bruk]] og [[Lørenskog bygdemuseum]] (Vasshjulet).
'''[[Østmorksaga]]''' var en av de største sagene i den armen av [[Glommavassdraget]] som strakte seg fra [[Nitelva]] og inn i [[Skedsmo]]s søndre deler: [[Sagdalen]], [[Strømmen]] og [[Lørenskog]] (utskilt fra Skedsmo i [[1908]]). Elvedraget kalles gjerne Sagelvavassdraget, som regnet nedenfra består av [[Sagelva]],  Wittenbergbekken, [[Fjellhamarelva]], [[Losbyelva]] og [[Ellingsrudelva]].
 
Østmorksaga lå helt øverst i Losbyelva. For å utnytte terrengets fallhøyde maksimalt ble det oppført en svær 100 meter lang trerenne nordover fra [[Mønevann]]. Dermed kunne vasshjulet bygges med en diameter på nesten sju meter¹), noe som ga rikelig kraft til driften av saga. Vasshjulet er trolig et av de største bevarte på [[Østlandet]].
 
Østmorksaga ble dermed en av de største sagene i mils omkrets, og et sterkt symbol på vannkraftens betydning for Lørenskog og [[Romerike]]. Dette symbolet lever videre etter at Lørenskog kommune i [[1957]] oppnådde å få vasshjulmotivet godkjent for bruk i kommunevåpenet.
 
Om du ønsker å ta saga i nærmere øyesyn kan du på [[Lørenskog bygdemuseum]] se en flott modell i målestokk 1:10, laget av Jørgen Tangen som selv hadde sitt arbeid på Østmorksaga i en årrekke.
 
== Historien ==
Vannsag i Losby er første gang omtalt i [[1560]]. Vasshjulet slik vi ser det i dag ble bygd rundt 1865. Det er verdt å merke seg at dette var etter at sagperioden på det nærmeste var avsluttet lengre ned i vassdraget, fordi flesteparten av de mange sagene i Sagelva ble nedlagt temmelig raskt etter at dampsagene i Lillestrøm overtok hegemoniet fra [[1860]] og utover. Men Losbys eier Lorentz Meyer Boeck (1866-1936) hadde klokkertro på å nytte vannet som direkte kraftkilde, og Østmorksaga fortsatte derfor drift med vasshjul i hele hans levetid og videre fram til [[1953]]. Østmorksaga ble dermed en av distriktets lengst operative vanndrevne oppgangssager, selv om hjelpemaskineriet etter hvert ble utstyrt med elektromotorer som fikk kraft fra Losbys eget E-verk. I dag er sagbygningene borte, men Vasshjulet står igjen. Lørenskog historielag mottok i [[1957]] vasshjulet som gave av fru Kathrine Boeck (1869-1958) som da eide Losby, og i 1998 ble det flotte kulturminnet overdratt videre til Lørenskog kommune. Vasshjulet har blitt restaurert i to omganger, i 1989 og 1998.
 
<gallery>
Fil:Østmorksaga i drift til 1953.png|Her har fotografen med ryggen mot Mønevann fanget Østmarksaga med den svære vassrenna på høyre side av Losbyelva. Foto Lørenskog Bygdemuseum.
Fil:Østmorksaga m jernbane 1930.jpg|Østmorksaga lå ved sørenden av Losbysporet. Foto fra 1930: Lørenskog Historielag.
Fil:Losbylinja 1956 luftfoto Lørenskog Historielag.jpg|Losbylinja og Losbyelva ligger helt nederst i bildet, Gamle Strømsvei og Lørenskog kirke lenger opp. Fotokilde Lørenskog Historielag.
Fil:Losbysporet - Loppa.jpg|Motortralla «Loppa» som ble brukt på Losbysporet fra 1914 til ut på 30-tallet.  Fotokilde Lørenskog Historielag..
Fil:Bruksarbeidere på Østmorksaga.jpg|Bruksarbeidere på Østmorksaga rundt 1950: Erling Svandal, Bjarne Norderud, Sigmund Larsen og Alfred Holen. Fotokilde Lørenskog Historielag.
Fil:Østmorksaga 2014.JPG|Vasshjulet fotografert vinteren 2014. Foto Steinar Bunæs.
Fil:Østmorksaga i modell.jpg|Modellen av Østmorksaga i [[Lørenskog bygdemuseum]]. Fotokilde Lørenskog Historielag.
Fil:0230 Lorenskog komm.png|Vasshjulet er Lørenskogs kommunevåpen.
</gallery>
 
== En bakgutt forteller ==
Sigmund Larsen (1927-) startet som bakgutt på Østmorksaga rett etter at han ble konfirmert i [[1941]]. Jobben besto i å ta vare på alt som havnet i underetasjen og skulle gå til ved. Senere steg han bokstavelig i gradene, og rykket opp til etasjen over. Han kan fortelle (2016) at Østmorksaga leverte ”millimeterskur” dvs. materialer av topp dimensjonskvalitet. Produksjonen var de siste årene oppe i 52 tylfter daglig.
 
Da saga ble revet i [[1953]] ble materialene gjenbrukt i sagbygget på Losbyelvas vestside, nærmere gården. Denne saga fikk elektrisk drift, og tømmeret ble fraktet direkte fra Mønevann med taubane. Sagbygget står fortsatt, rett ved skiløypa, men selve saga er demontert og fjernet.
 
== Jernbaneforbindelse ==
Fra Østmorksaga ble det i [[1861]] bygget et jernbanespor med tilknytning til [[Hovedbanen]] ved dagens [[Fjellhamar stasjon]]. Men selve stasjonen kom ikke på plass før i [[1931]]!
 
Losbysporet, eller Losbylinja, var 6 km langt. Sporet fulgte Losbyelva og gikk i flatt lende gjennom Losbydalen. Hovedformålet var å frakte trelast fra sagene ved Losby, og isblokker fra Mønevann og nabovannene. Motsatt vei ble det i mange år fraktet gjødsel fra [[Christiania]].
 
Vognene ble først trukket av fire hester, men senere fikk man leid et damplokomotiv fra [[Hovedbanen]]. I [[1914]] overtok motortralla «Loppa» fram til lastebilene tok over i mellomkrigsårene. Det var flere alvorlige ulykker langs banen – det forekom både dødsulykker og alvorlige personskader. Det var særlig åpning og lukking av grindene langs sporet som var forbundet med fare. I [[1944]] ble skinnene fjernet av okkupasjonsmakten, som trengte stålet til sin krigføring. Men noe av skinnegangen er gjenbrukt som skinnegang for den løpende elgfiguren på viltmålbanen til [[Losby Viltmål- og Pistolklubb]]. I dag er Losbysporet tatt i bruk som hovedtrasé for skiløype og turvei fra Sørlihavna til Losby.
 
 
¹) Ref. Lørenskog bygdebok, side 288, utgitt 1956.
== Kilder ==
* Lokalhistoriewiki
* Lørenskog kommunes hjemmesider
* Lørenskog historielags Facebooksider
* Sigmund Larsen, (1927-)
 


{{Lørenskog leksikon}}
{{Lørenskog leksikon}}


[[Kategori:Sagbruk]]
[[Kategori:Lørenskog kommune]]
[[Kategori:Lørenskog kommune]]
[[Kategori:Losby]]
[[Kategori:Elver og bekker‏‎]]
[[Kategori:Sagbruk]]
[[kategori:Næringsliv]]
[[Kategori:Jernbane]]
Skribenter
10 736

redigeringer