Øvre Storgate (Drammen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 31. mai 2018 kl. 10:07 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Øvre Storgate i Drammen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Øvre StorgateBragernes i Drammen er en lengre gate som går fra den sørvestre delen av Bragernes torg, nordvestover til krysset Landfalløya/Hovetalleen. På motsatt siden av Bragernes torg går Nedre Storgate sørøstover.

Øvre Storgate krysser Sankt Olavs gate, Gamle Kirkeplass og Kolding, før den er tilstøtende til Øvre Strandgate, Dronninggata og Kongegata. Ved Øvre Sund bru møter den Vinjes gate og Lajordgata i en rundkjøring. Deretter er den tilstøtende til Øvre Sund, Strømsgata, Martin Knutzens gate og Per Sivles gate.

Opprinnelig het strekningen fra nåværende Gamle Kirkeplass og østover til bygrensen Storgaten, mens strekningen vest for Gamle Kirkeplass het Fremgaten. I 1866 ble Storgaten navnet på hele strekningen vest for Bragernes torg, mens nåværende Nedre Storgate fikk navnet Rådhusgaten. Ved reguleringen i 1869 ble det besluttet å ha en øvre og nedre Storgate, med Bragernes torg som utgangspunkt, slik det er i dag. Gata er i store trekk uforandret i sin trasé.

  • Nr. 10: Harmonien, bygget i 1910, ark.: Morten Wagle. Opprinnelig trykkeri i første etasje, og rettslokaler for lagmannsretten i andre etasje, og gården ble derfor kalt Jurygården. Konsertsal og festlokaler i andre etasje fra 1918 med eksklusiv restaurant i første etasje. Senere langt ned og har vært serveringsteder og teaterlokale, kalt «4. losjerad».
  • Nr. 12: Drammens Teater, innviet 1870, arkitekt Emil Victor Langlet, brant 1993, gjenoppbygd 1997.

Galleri

Kilder og referanser


Koordinater: 59.7478027° N 10.1814909° Ø