A/S Akers Mek. Verksteds Musikkorps

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 15. sep. 2019 kl. 13:37 av Inga Helene Juul (samtale | bidrag) (Visuelt pirk)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

A/S Akers Mek. Verksteds Musikkorps var et musikkorps tilknyttet Akers Mekaniske Verksted i Oslo. Korpset ble stiftet 14. februar 1946, og virksomheten til korpset opphørte i 1966.

Oppstart

Like etter at andre verdenskrig var over, var det stor interesse for å danne et korps blant arbeiderne og funksjonærene på Aker. To medarbeiere tilknyttet bedriften, Johnny Ustaheim og Anker Tofteberg, innkalte til møte 11. oktober 1945. 20 personer melde seg som medlemmer, og de to initiativtakerne ble utnevnt til forberedelseskomité sammen med Wilhelm Andersen. Komiteen fikk i oppgave å skaffe midler til instrumenter, 14. februar 1946 fikk komiteen tilsagn fra bedriftsledelsen om at de ville stille midler til disposisjon for instrumentinnkjøp. Dette er siden blitt regnet som korpsets offisielle stiftelsesdag. Håkon Åsekjær var den første som ble ansatt som instruktør, og første øvelse fant sted 4. juni 1946 i gymnastikksalen på Vaterland skole. I april 1946 ble korpset, i forbindelse med HM Kong Håkons besøk på verkstedet, utstyrt med splitter nye uniformer. Korpsfanen kom på plass i mai samme år. Alt ble bekostet av arbeidsgiver, ved direktør C. N. R. Amundsen.

Musikalsk virksomhet

Korpsets første opptreden fant sted 5. november 1946 i forbindelse med avduking av ei minnetavle over krigens ofre. På programmet sto «De brente våre gårder» (tekst: Inger Hagerup/musikk: Ludvig Irgens-Jensen) og Ja, vi elsker. I årene som fulgte, spilte korpset en rekke konserter i bedriftsammenheng, men også ved store og små anledninger utenfor bedriften. 1. og 17. mai hvert år var korpset i full aktivitet.

Dirigenter

  • Håkon Åsekjær
  • Erik R. Pettersen

Opphør

Korpset var aktivt i omtrent 20 år, men i 1966 var det slutt.

Kilder

  • Einar M. Wie/Petro Erichsen(red): »Musikkorpsene i Norge» Scala Forlag, 1956
  • Hans P. Lødrup: «A/S Akers Mek. Verksted - 1841 - 1951» Akers mek. verksted 1941 - 1951