Aktieselskab for kunstig Østersavl, Fevig

Sideversjon per 17. okt. 2017 kl. 08:33 av Siri Iversen (samtale | bidrag) (lenker, kat, onlyinclude)

Aktieselskab for kunstig Østersavl, Fevig. I 1866 ble det etablert et aksjeselskap på Fevik med formål å drive kunstig østersavl.[1]

Morgenbladet melder om initiativet på Fevik
Foto: Morgenbladet 21/9 1866
Morgenbladets artikkel om norsk østersavl
Foto: Morgenbladet 23/7/1867
1753: Top-Østers
Foto: Erik Pontoppidan:"Det første Forsøg paa Norges naturlige Historie", 1753

I en rapport fra Fogden i Nedenæs i 1868 finner vi:

Forsøg med kunstig Østersavl er gjort af et Interessentskab i Fjære Sogn, der har indrettet en ordentlig Park i en Bugt paa Gaarden Haslas grund. Lykkes dette Forsøg, tvivler jeg ikke paa, at flere vil blive anstillede, da Distriktet frembyder mange bekvæmme Anlægssteder, og Mængden af Østers forhen maa have været meget stor, da man finder Levninger af uhyre Østersbanker i fossil Tilstand."[2]

Anne Tone Aanby[3] forteller at "I Ruagerkilen hadde Falckene anlagt østerskum. Det er mulig østers derfra har vært en eksportartikkel, men det kan også ha vært en eksotisk rett ved selskapelige anledninger både i Hasla og på Søm".

Se også Østersavl ved Apholmen i Kristianiafjorden og Michelets østersavl på Østre Sjursøya.

Se Østers.

Hvor ble dette anlegget etablert?

Vi har ingen samtidige kilder tilgjengelig som bekrefter hvor dette anlegget ble etablert. Aanby refererer opplysninger som tyder på Ruakerkilen.

Jan Ingar Ribe[4] peker på at det må ha vært for dårlig gjennomstrømming i Ruakerkilen, også om det var forbindelse med Haslebukta. Derimot peker han på et område innenfor Persholmen nær Stangholmen ved Fevikkilens vestside.

Geir Andresen[5] peker på at Per Soot har i Stedsnavn i Fjære satt navnet Østerkom der hvor det er gravet ut nytt løp inn i Ruakerkilen. Selv om dette løpet har vært åpent i tidligere tider ( ble gravd ut av tyskerne?), eller det har vært gjennomløp fra Haslebukta, er nok Ruakerkilen uegnet for østers. Vannet i bunnen blir ofte oksygenfritt fra 1m og nedover. En gang på slutten av 80-tallet var det minst en utskylling av dårlig og giftig vann fra Østersjøen som tok livet av flere arter flere steder langs Skagerrakkysten. Østers har tatt seg litt raskere opp enn Albuesnegl.. Det kan ha vært i utløpet, der er det godt med næringsrikt brakkvann som kommer. Mye flotte blåskjell der. Dersom Østerkom har noe med østers å gjøre, er plasseringen litt rar - litt værutsatt og vondt å arbeide der. Det kan ha vært noe på det grunne området rett på innsiden av utløpet. Der er det bra i perioder, men utsatt for algeoppblomstringer og oksygenmangel.

Østerkum/Østerskum er et stedsnavn i Ruakerkilen, der det er en liten kanal fra kilen og ut mot havet. Omkring 2015 ble denne kanalen rehabilitert.

Referanser

  1. Morgenbladet 21/9 1866 - siterer Den Vestlandske tidende.
  2. Morgenbladet 7/3/1868
  3. Agderposten 22/2/2001
  4. Jan Ingar Ribe - Melding 11/10/2016
  5. Geir Andresen - Melding 10/10/2016