Anders Nordstrøm: Forskjell mellom sideversjoner

m
hbr
Ingen redigeringsforklaring
m (hbr)
 
(36 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{thumb|Nordstrøms gartneri Hamar.png|Nordstrøms gartneri på [[Hamar]] ved [[Hamar domkirke]]. Bygningen står fremdeles, men gartneriet er borte og erstattet av bybebyggelse. [[Grønnegata]] til høyre i bildet.|[[Anno museum]]}}
'''[[Anders Nordstrøm]]''' (født 1836 i Bergvigs sogn i Sverige, og død 1907 i USA) var gartner og kom til Hamar som den første amtsgartneren i Hedemark Amt i 1865. Seinere drev hav handelsgartneri i byen fram til ca 1900.  
'''[[Anders Nordstrøm]]''' (født 1836 i Borgvik i [[Värmland]], og død i 1907 i USA) var gartner og kom til [[Hamar]] som den første amtsgartneren i [[Hedemarkens amt]] i 1865. Seinere drev han handelsgartneri i byen fram til ca 1900. Nordstrøm hadde tidligere vært ansatt hos den danskfødte gartner Andreas Hansen på [[Rosenhoff|Rosenhof]] gartneri i [[Christiania]]. Nordstrøm fikk stor betydning som gartner i Mjøsområdet.


{{thumb|Nordstrømsgartneri Hamar.png|Nordstrøms gartneri på Hamar. Bygningen står fremdeles, men gartneriet er borte. [[Anno museum]]}}
==Familie==
==Familie==
Han giftet seg i 1865 med ei svensk jente, ......... De fikk to barn, blant annet ei datter, Dagmar, som giftet seg med sønnen til slottsgartner Kaiser i Christiania, handelsgartner Karl Fritz Kaiser. I den forbindelse bygget de på huset sitt i Hamar, som fremdeles står. Anders utvandret sammen med sin sønn som også var gartner, Waldemar Gustav Fridtjof Nordstrøm (født 1879), til USA i 1903.
Anders Nordstrøm giftet seg i 1865 på Hamar med ei svensk jente, Sofie Jansson, (1834-?), født i Alster ved Karlstad. De fikk to barn, blant annet ei datter, Dagmar Borghild Christine (født 1876), som giftet seg med sønnen til slottsgartner [[Carl Heinrich Kaiser]] i Christiania, handelsgartner Karl Fritz Kaiser. I den forbindelse bygget Nordstrøm på huset sitt i Hamar, med en flott veranda, se foto. I folketellinga i 1900 er Anders Nordstrøm registrert som enkemann og losjerende hos sin datter og svigersønn, gartner Kaiser i [[Fredrikstad]]. I 1903 utvandret han til USA sammen med sønnen sin, Waldemar Gustav Fridtjof Nordstrøm (født 1879), som også var gartner.


==Bakgrunn==
==Bakgrunn==
Amtet hadde bedt Christiania Haveforening  om å foreslå en aktuell gartner og de anbefalte denne svenske karen som kom fra Värmland. I anbefalingen kommer det fram at Nordstrøm hadde arbeidet flere år hos gartner A. Hansen på Rosenhof i Christiania. Andreas Hansen var dansk, (født 1783, død 1870) og hadde siden 1819 drevet et handelsgartneri og planteskole i Christiania. Han var en av de viktigste handelsgartnerne i sin tid, tok imot lærlinger gjennom mange år, og virket også som anleggsgartner.  Nordstrøm må ha gått i en god skole og fått en bred erfaring hos Hansen. Med dette kom en solid fagmann til Hedmarken.
Hedemarkens amt hadde bedt Christiania Haveforening  om å foreslå en aktuell gartner som kunne egne seg for den nyopprettede stillingen som amtsgartner, og de anbefalte denne svenske karen som kom fra Värmland. I anbefalingen kommer det fram at Nordstrøm hadde arbeidet flere år hos gartner A. Hansen på Rosenhof i Christiania. Andreas Hansen var født på Fyn i Danmark, (1783-1870) og hadde fra 1819 drevet et handelsgartneri og planteskole i Christiania. Han var en av de viktigste handelsgartnerne i sin tid, tok imot lærlinger gjennom mange år, og virket også som anleggsgartner.  Nordstrøm må ha gått i en god skole og fått en bred erfaring hos Hansen. Med dette kom en solid fagmann til Hedmarken.


== Gartnervirksomhet i Mjøsområdet ==
== Gartnervirksomhet i Mjøsområdet ==
Nordstrøm reiste rundt og planla hager på gårdene, plantet og beskar i hagene først i Hamarområdet. I de følgende åra var han blant annet i Ringsaker, Stange og Østerdalen.  Dette forteller han om selv i sine årlige rapporter til amtet.  Etter at han sluttet som amtsgartner etablerte han sitt eget gartneri i Hamar og drev det fram til slutten av 1890-tallet. Han var gartner ved anlegget ved Hamar sykehus og Hamarbanen fra 1873 til 1890-tallet og har hatt ansvar for parkanleggene ved stasjonene der. I rundt 10 år fra 1873 og framover, holdt Nordstrøm kurs for lærere i Oppland for å øke kunnskapen om hagebruk til bruk i skolen. På det viset kom hans kompetanse også Opplandssida av Mjøsa til gode. Gjøvik fikk sitt første gartneri først i 1887, etablert av [[Martinus Hanssen Moe]].  
Nordstrøm reiste rundt og planla hager på gårdene, plantet og beskar frukttrærne i hagene i Hamarområdet det første året. I de følgende åra var han blant annet i Ringsaker, Stange og Østerdalen.  Dette forteller han om selv i sine årlige rapporter til amtet.  Etter at han sluttet som amtsgartner etablerte han sitt eget gartneri i Hamar og drev det fram til slutten av 1890-tallet. Han var gartner ved anlegget ved Hamar sykehus og Hamarbanen fra 1873 til 1890-tallet og har hatt ansvar for parkanleggene ved stasjonene der. I rundt 10 år fra 1873 og framover, holdt Nordstrøm kurs for lærere i Oppland for å øke kunnskapen om hagebruk til bruk i skolen. På det viset kom hans kompetanse også Opplandssida av Mjøsa til gode. Virksomheten hans i Mjøsområdet er omtalt i Torfinn Skards bok "Hagebruk og gartneri i Norge".  


Gjøvik fikk sitt første gartneri i 1887, etablert av [[Martinus Hanssen Moe]], som seinere ble den første amtsgartneren i [[Kristians amt]]. Seinere kom kjente, svenskættede  gartnerfamilier til Gjøvik som [[Sigurd Elfstedt|Elfstedt]] og [[Johan Løfgren|Løfgren]].


Nordstrøm må i alle fall ha vært anerkjent i Mjøsområdet, for det var den gartneren [[Bjørnstjerne Bjørnson]] ville ha på Aulestad, da han kjøpte gården i 1874. «Gartner Nordstrøm på Hamar må du straks vænde deg til om have. Han må straks i gang […]. Men han må have aldeles frie hænder. Stor, smuk have!» skrev Bjørnson begeistret hjem fra Roma.
Anders Nordstrøm må ha vært svært anerkjent, for det var den gartneren [[Bjørnstjerne Bjørnson]] ville ha på Aulestad, da han kjøpte gården i 1874. «Gartner Nordstrøm på Hamar må du straks vænde deg til om have. Han må straks i gang […]. Men han må have aldeles frie hænder. Stor, smuk have!» skrev Bjørnson begeistret hjem fra Roma.


==Kilder og litteratur==
==Kilder og litteratur==
*{{Digitalarkivet|pv00000002577791|Anders Nordstrøm|Ministerialbok for Vang prestegjeld, Hamar sokn 1852-1877 (brudgom)}}
*{{folketelling|pf01038028001136|Anders Nordstrom|1865|Vang prestegjeld, Hamar kjøpstad}}
*{{Digitalarkivet|pe00000000538126|Anders Nordstrøm|Emigranter over Oslo 1867-1930}}
*{{folketelling|pf01037012005321|Anders Nordstrøm|1900|Glemmen herred}}
* {{hbr1-1|pf01037012005321|Anders Nordstrøm}}.
*Skard, Torfinn: ''Hagebruk og gartneri i Norge''. Utg. Universitetsforlaget. 1963. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2008051904148}}.


{{DEFAULTSORT:NORDSTRØM; ANDERS}}
{{DEFAULTSORT:NORDSTRØM; ANDERS}}