Anders Nummedal

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 14. jan. 2018 kl. 09:28 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 15. juli 1936: Utsnitt av omtale av Anders Nummedal i forbindelse med hans utnevnelse til ridder av St. Olavs Orden.

Anders Johnsen Nummedal (født 27. januar 1867 i Vik i Sogn, død 6. mars 1944 i Oslo) var lærer og konservator. Etter å ha arbeidet i den offentlige skolen i Kristiansund i flere år ble Nummedal i 1922 tilknyttet Universitetets Oldsaksamling. Han er kanskje mest kjent for å ha oppdaget rester etter Fosnakulturen og Komsakulturen, men var selv ikke utdannet arkeolog.

Familie

Anders Nummedal var sønn av gårdbruker John Olsen Nummedal (1829–93) og Helga Olsdatter Orvedal (1827–95), og ble gift i 1907 med Astrid Marie Hjelseth (1884-1944).

Liv og virke

Nummedal tok tegnelærerkurs på Den kgl. Tegneskole i Kristiania før han tok examen artium på reallinjen som privatist i 1889. Han ble cand. real. i 1900, da hadde studiene vært avbrutt flere ganger for å tjene til livets opphold som lærer.

I 1900 ble han ansatt som adjunkt ved Kristiansunds offentlige høyere almenskole. Denne stillingen (fra 1913 med tittel av overlærer) hadde Nummedal frem til 1922, da det ble opprettet en personlig konservatorstilling for ham ved Universitetets Oldsaksamling i Kristiania. Han satt i stillingen til han gikk av med pensjon i 1938.

Selv om han ikke formelt var utdannet arkeolog, er Nummedal kanskje mest kjent for å ha oppdaget rester etter Fosnakulturen og Komsakulturen, tidligere ukjente kulturer fra steinalderen langs norskekysten.

Bosteder

Ved folketellingen for 1900 er Anders Nummedal registrert som ugift adjunkt med bosted i Øvre Enggata i Kristiansund. Ved folketellingen samme sted i 1910 er han registret sammen med kona Astrid og sønnen Jon i Haugegate. I adresseboka for Oslo for 1927, noen få år etter at han hadde flyttet dit fra Kristiansund, er Nummedal oppført med bostedsadressen Jacob Aalls gate 62. I adresseboka for Oslo for 1941 er han oppført på adressen Colletts gate 5.

Ettermæle

Anders Nummedal er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I sin artikkel om Anders Nummedal i Norsk biografisk leksikon skriver Kari Tansem blant annet:

Få av Anders Nummedals teorier er blitt stående, naturlig nok, ettersom nye innfallsvinkler og metoder har kommet til i arkeologien. Men Nummedal oppdaget praktisk talt hele eldre steinalder i Norge og revolusjonerte dermed forestillingene om norsk forhistorie.

Anders Nummedal ble tildelt Gunnerusmedaljen i 1929 og ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1936.

Han er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.

Kilder og referanser

Eksterne lenker