Anne Johanne Olstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Den første kvinne som ble nominert ved herredstyrevalg i Sør-Odal

I avisa Inlandsposten, utgitt på Kongsvinger høsten 1916, kan vi lese om nominasjonen før valget i oktober samme år. Valget gjaldt for perioden 1917-1919. Nederst på partiet Høyre sin liste i Strøm valgkrets sto Anne Johanne Olstad oppført. Hun ble ikke innvalgt, men det var likevel en begivenhet. Så langt vi har klart å finne ut, var hun den første kvinne som ble nominert ved valg til herredstyret i bygda.

Anne Johanne ble født 21.4.1863Hønefoss. Foreldrene hennes var overrettssakfører Jens Holmboe og hustru Elise Holmboe, født Lundesgaard. Harald Olstad fra Lillehammer var kapellan i Norderhov da Anne Johanne giftet seg med han den 24. mai 1884. De bodde på Kirkevold i Norderhov, og der ble de to eldste døtrene født. Elise Holmboe Olstad den 14.5.1885 og Dorothea Olstad den 9.6.1888. Harald fikk stilling som residerende kapellan i Sør-Odal i 1890, og familien flyttet til Nordre Nust på Oppstad. Parets yngste datter, Anne Johanne Olstad ble født der den 26.12.1895.

Da Sokneprest Schaaning døde i 1907, sendte sørodølingene en liste til Kirkedepartementet med 1300 underskrifter, og ga uttrykk for at de ønsket Olstad som sin nye sokneprest. Han fikk stillingen, og familien flyttet til prestegården på Strøm i 1908.

Vi kan lese i det nye bind IV av bygdeboka for Sør-Odal, at presten stiftet Sør-Odal Ungdomsforening, og at han også var formann i skolestyret og i styret for folkebiblioteket. Hva prestefrua syslet med står det ingen ting om, men vi vet at prestefruer i den tid administrerte en stor husholdning. Olstad hadde et gjestfritt og åpent hjem, og prestefrua deltok i mannens virke på mange måter.

Marit Audnebo Lid er ett av Anne Johannes mange oldebarn. Hun er datterdatter til presteparets førstefødte Elise Holmboe Olstad, som giftet seg med Ola Olsen Juvkam født, 17.8.1879. Marit arvet portrettmalerier av sine oldeforeldre. De er signert malerinnen Mimi Falsen (1861-1957). Foto av maleriet som viser Anne Johanne er tatt av Marits mann Knut-Frode Lid. Ekteparet Lid har også et diplom som Anne Johanne mottok ved Norges Jubilæumsutstilling i 1914, på Frogner i Kristiania. Hun fikk «hedrende omtale i vaarutstillingen for viner». Råstoffet var sevje, tappet fra bjørketrærne i alléen ved Strøm prestegård. Ekteparet Lid besøkte prestegården mer enn 80 år etterpå, og så merker i nevra rundt bjerkestammene etter tapping av sevje.

Lærer og klokker i Ullern, Einar Krogsrud, skrev i Årbok for Glåmdalen i 1967: «Presten og prestefrua utfylte hverandre framifrå. Anne Johanne var ei dyktig husmor, interessert og representativ, og dertil et ordensmenneske. De tok døtrene med på reiser til Tyskland, Østerrike og Ungarn. Paret hadde en god evne til å komme på talefot med folk, og det var knapt et hus i Oppstad de ikke hadde vært innom.»

Mens familien bodde på Nordre Nust i Oppstad, var Marthe Disen født i 1860, en nær nabo. Hun ble nominert på partiet Venstre liste i 1919. Vi kan lett se for oss de to engasjerte nabofruene i diskusjoner over kaffekoppene, om kvinnenes stilling og rettigheter i samfunnet.

Anne Johanne Olstad var med i det første styret for ''Søndre Odalens tuberkuloseforening'' som ble stiftet den 30.3.1913 i herredshuset på Skarnes (Amt skolegården, senere Funnefossgården). Foreningens første styremøte ble holt den 9.4 i prestegården på Strøm. Ved generalforsamlingen i juni samme året ble det besluttet å melde foreningen inn i ''Norske Kvinners Sanitetsforening''.

Presteparet Olstad planla pensjonisttilværelsen, og kjøpte en villa på Nordstrand i Oslo i 1919. Dessverre døde ektemannen brått året etter, så Anne Johanne flyttet dit som enke. Etter noen år, da det ble for strevsomt med et stort hus og hage, flyttet hun fra Nordstrand til en leilighet i Jacob Aalls gt. Hun døde den 14.8.1954, og ble stedt til hvile ved sin manns side på Nordre Gravlund i Oslo.

Kilder

Oldebarn av Anne Johanne og Harald Olstad, Marit Audebo Lid, og hennes mann Knut-Frode L id Avisa Inlandsposten utgitt på Kongsvinger i 1916 Bygdebøkene for Sør-Odal bind VIII, Oppstad og nytt bind IV Strøm. Digitalarkivert, Ministerialbøker for Norderhov og Hønefoss

«Årbok for Glåmdalen 1967» artikkel skrevet av lærer og klokker, Einar Krogsruds

Lokalhistoriewiki: Om Sør-Odal sanitetsforening, skrevet av Ann-Kristin Aurland