Brandvalsaga (Lillestrøm): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(korr)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 21: Linje 21:
   
   
[[Kategori: Lillestrøm]]
[[Kategori: Lillestrøm]]
[[Kategori: Skedsmo kommune]]
[[Kategori: Sagbruk i Akershus]]
[[Kategori: Sagbruk i Skedsmo kommune]]
[[Kategori: Sagbruk i Skedsmo kommune]]
[[Kategori: Bedrifter i Skedsmo kommune]]
[[Kategori: Etableringer i 1859]]
[[Kategori: Etableringer i 1859]]
[[Kategori: Opphør i 1880]]
[[Kategori: Opphør i 1880]]

Sideversjonen fra 18. nov. 2010 kl. 09:46

Brandvalsaga og bestyrerboligen i 1879

Brandvalsaga stod ferdig i 1859, og var det første dampdrevne sagbruket som ble bygd i Lillestrøm. Det ble satt i drift etter at sagbruksprivilegiene ble opphevet 1. januar i 1860. Samtidig ble forbudet om bruk av dampdrevne sager opphevet. Sagbruket ble bygd av skogeiere og storbønder i Brandval i Solør.

Like etter at Stortinget hadde vedtatt å bygge Kongsvingerbanen, opprettet disse solingene et aksjeselskap der kapitalen skulle benyttes til et dampdrevet sagbruk der Lillestrøm nå ligger. Det ble lagt like i nærheten av jernbanelinja, fikk eget sidespor og hadde en ypperlig opplagsplass for tømmer ved Nitelva. Gode tider i trelasthandelen gav dem tro på å gjøre gode penger på et moderne dampdrevet sagbruk her.

I 1865 oppstod en kortvarig økonomisk krise, Østlands-krisen, og eierne så seg nødt til å selge saga som ble kjøpt av trelastfirmaet Helgesen & Co. Sagbruket ble deretter kalt Helgesensaga.

I 1870 brant sagbruket, men det ble bygd opp igjen og satt i drift i 1871. Det hadde da en arbeidsstokk på 39 mann, og dette tallet økte til 75 i 1879.

I Brandvalboligen var det toromsleiligheter for arbeiderne ved Brandvalsaga

Det manglet boliger for sagbruksarbeiderne som kom til stedet, og Brandvalboligen ble reist samtidig med byggingen av sagbruket. Bygningen var i bruk til den ble revet i 1958. I tillegg ble det bygd to større arbeiderboliger like ved bruket. Da Lillestrøm Brugsskole ble opprettet i 1863, fantes det ikke skolelokaler på stedet. Brandvalsagas eiere stilte tre rom i Brandvalboligen til disposisjon for den nye skolen.

Arbeidslønna i 1865 lå på 10-12 spesidaler i måneden så lenge sagene var i drift. Vanligvis sto sagbrukene i ro om vinteren, og i 1865 var Brandvalsaga var ute av drift i hele fem måneder. Arbeiderne gikk da ledige, og de ernærte seg av tilfeldig småarbeid.

Brandvalsaga ble hardt rammet av den internasjonale økonomiske krisen i 1870-åra, og eierne solgte bruket til Lillestrøm Dampsag & Høvleri i 1880 for kr 72000.

Kilder og litteratur

  • Lindbæck Odd m. fl. (red.): Byen på Måsan. Trekk fra Lillestrøms historie. Utgitt av Lillestrøm historielag og Lillestrømfondet. Lillestrøm 2000.
  • Hals Harald 1978: Lillestrøms historie. Bind I. Lillestrøm 1978.
  • Skråmm, Wigo og Nils Steinar Våge: Bearbeidet utdrag av folketellingen fra Lillestrøm i 1865. Utrykt manuskript. Fet 1990.