Brattøra

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Brattøra med byens hovedjernbanestasjon.
Foto: Ukjent (1920-åra).

Brattøra er navnet på et strøk i Trondheim. Det regnes med til Midtbyen, som er byens sentrumsområde. Strøket strekker seg over sandørene i strandområdet vestover fra Nidelvas utløp til den nåværende Jernbanebrua. Navnet brukes også om det oppmudra området i havna rett utafor strøket.

Navnet er av noe usikkert opphav. Leddet -øra er greit nok, det viser til . Men bratt- kan komme enten fra gården Bratten, en forsvunnet middelaldergård som er nevnt på 1300-tallet, eller fra en bratt stigning fra stranda til platået der byen ble anlagt.

Det var på Brattøra at Øyrating opprinnelig ble holdt. På 1600-tallet var det fortsatt forholdsvis lite bebyggelse, og i 1658 er det nevnt et Retterstedet på Akershus festning ytterst på Brattøra. Etter dette begynte stadig flere å bygge i strøket, og særlig var det nordlandshandlere og småhandlere som slo seg ned der. I 1870- og 1880-åra ble det bygd en molo, og jernbanen ble lagt over Brattøra for å kunne knytte sammen de forskjellige delene av havna. Trondheim sentralstasjon med forbindelse over til buss ligger der, og det er også godsterminal på Brattøra.

På 2000-tallet ble en del av havneområdet tatt i bruk til andre formål. Blant annet finner man Rockheim, Pirbadet og Pirsenteret.

Litteratur og kilder