Rockheim

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rockheim i oktober 2016
Foto: Siri Iversen

Rockheim, det nasjonale museet for populærmusikk ligger i Brattørkaia 14 i Trondheim.

Åpningen av Rockheim var opprinnelig satt til sommeren 2009, men så kom diverse frustrerende forsinkelser i byggeprosessen. Datoene ble endret først til høsten 2009, så til 8. mai 2010, deretter til 4. april 2010, og så turte man ikke å sette en eksakt dato. Men torsdag 5. august 2010 kunne de endelig åpne dørene til det store signalbygget på Brattøra for publikum. De trommet bokstavelig talt sammen til storstilt åpningsarrangement. Anmelderne var også begeistret, og Rockheim-sjefen Arvid Esperø var fornøyd med den store dagen.

Rockheim skal samle inn, ta vare på og videreformidle norsk populærmusikk fra 1950-tallet og fram til i dag. Rockheim skal danne grunnlag for opplevelser og fortellinger som gir økt innsikt i musikk, mennesker, kultur og samfunnet rundt oss. Bak museumskulissene foregår det både arkivering, forskning og forvaltning av norsk musikkhistorisk materiale.

Del av Museene i Sør-Trøndelag

Rockheim er en del av Museene i Sør-Trøndelag (MiST), som er Trøndelag fylkes største kulturinstitusjon. Visjonen er å være en av de mest spennende og aktive samfunnsaktørene i landsdelen, og de ønsker å gi sine besøkende overraskende, lærerike og utfordrende kunst og kulturopplevelser.

MiST AS er et konsolidert museum med ni avdelingsmuseer og 24 visningssteder som er åpne for publikum. Selskapet ble stiftet 16.12.2008 og eies av Sør-Trøndelag fylkeskommune og vertskommunene Trondheim, Hitra, Rissa, Røros, Meldal og Orkdal, samt museumsstiftelsene.

Administrerende direktør var på åpningstidspunktet Suzette Paasche.

Hovedutstillingene

Tidstunnellen

Fra omvisning på Rockheim
Foto: Siri Iversen (2018).
Signaturene til Knutsen og Ludvigsen
Foto: Siri Iversern (2018).

Tidstunnellen er lagt opp som en reise gjennom nyere norsk musikk- og kulturhistorie, fordelt på 1320 kvadratmeter. Her beveger besøkende seg fra tiår til tiår, fra 1950-tallets gryende ungdomskultur til dagens digitale mediemangfold. I utstillinga løftes band, artister og bransje fram i lys av de ulike tiåras kulturhistorie.

Utstillinga er laga slik at brukeren selv utløser avspilling og visning av forskjellige media; lyd, bilde og video. Dermed blir hvert besøk i den faste utstillinga en ny opplevelse.

Rockens verktøy

I Rockens verktøy møter en over 150 gjenstander, både ikoniske og mindre kjente, som på hver sin måte har spilt en viktig rolle i norsk populærmusikks historie.

Rockheim Hall of Fame-utstillinga

Rockheim Hall of Fame-utstillinga presenterer artistene som er innlemma i Rockheim Hall of Fame og deres betydning for norsk populærmusikkhistorie. Gjennom unikt innhold som videoer, bilder, biografier og fysiske gjenstander får en i dette rommet ro til å gjøre et dypdykk ned i hver enkelt artists liv.

Skiftende utstillinger

Fra Kiss-utstillinga, september 2018
Foto: Siri Iversen

I de skiftende utstillingene – i Rockheim Temporær og Rockheim Galleri – går de i dybden i temaer fra musikkhistorien og samtidskulturen. Både lokale, nasjonale og internasjonale fenomener blir behandlet.

Samlingene

En av Rockheims sentrale oppgaver er å bygge opp en samling som dokumenterer populærmusikkens sentrale plass i norsk kulturhistorie fra 1950-tallet og fram til i dag. Dette er et nasjonalt oppdrag som deles med Nasjonalbiblioteket.

Rockipedia

Rockipedia er Rockheims invitasjon til hele det norske folk om å bli med på arbeidet med å samle inn, ta vare på og formidle norsk pop- og rockehistorie.

På Rockipedia kan musikere, samlere, bransjefolk og interesserte legge inn egne tekster, bilder, videoer, og så videre fra norsk pop- og rockehistorie. Innholdet blir kvalitetssikra av Rockheim, og oppslagene blir kontinuerlig synkronisert med museets musikk- og videoarkiv. Håpet er at det over tid skal kunne bygge opp en dynamisk kunnskapsbase som vil kunne bli brukt som kilde for alle interesserte.

Integrerte kilder i Rockipedia

Grunnmuren i Rockipedia er boka "Norsk pop og rock-leksikon – populærmusikk i hundre år" ved redaktørene Jan Eggum, Bård Ose og Siren Steen og de andre bidragsyterne Trond Blom, Marta Breen, Øyvind Holen, Eirik Kydland, Svend Erik Løken Larsen, Arvid Skanche-Knutsen, Vidar Vanberg og Willy B. Dessuten bøkene Riller over fjord og fjell : norsk rock på plate 1955-1977 : en diskografi , Thor-Rune Haugen, og Plankerock fra plankeby'n : Fredrikstads rockehistorie gjennom 30 år av Kim Hjardar.

 • Biografier skrevet av Rockheims egne medarbeidere.
 • Musikkmetadata fra NRKs digitale platearkiv.
 • Musikkmetadata fra Diskografi.no, samla 2000-2007 av Lars Gunnar Eggen.
 • Integrasjon mot tjenesten Digitalt Museum for visning av relaterte gjenstander fra Rockheims samlinger.
 • Kobling mot avspillingssider hos tjenesten Wimp.

Huset rommer også

Scenen

Live-spilling er rockens kjerne. Derfor har Rockheim bygget en profesjonell scene med utstyr og teknikk på absolutt toppnivå, med en kapasitet på 350 hoder i salen. Konsertaktiviteten knyttes opp mot museets utstillinger og andre aktiviteter. Scenen brukes også som konferansesal, og er Rockheims største arena for seminarer og undervisning.

Restauranten

Restauranten "Rockheim Panorama" ligger i 5. etasje, og har fantastisk utsikt mot Trondheimsfjorden og byen. Den har en stor utendørsterasse.

Museumsbutikken

Rockheim-butikken selger blant annet replika, «merch», plakater, spill og bøker.

Galleri

Kilder og litteratur

 • Eggum, Jan, Bård Ose og Siren Steen (red.): Norsk pop & rockleksikon : populærmusikk i hundre år. Vega, 2005. ISBN 9788292489093. Digital versjonNettbiblioteket
 • Haugen, Thor-Rune: Riller over fjord og fjell : norsk rock på plate 1955-1977 : en diskografi. Rockarkivet, 2006. ISBN 9788299731010/9788299731011. Digital versjonNettbiblioteket
 • Hjardar, Kim: Plankerock fra plankeby'n : Fredrikstads rockehistorie gjennom 30 år. MITT forlag, 1986. ISBN 8290658109.
 • Hoel, Ole Jacob: Åpningen utsatt på ubestemt tid…men når åpner de? Adresseavisen, 09.04.2010, forsida og s. 8-9. Digital versjonNettbiblioteket
 • Integrerte kilder i Rockipedia
 • Kristiansen, Kai: Anmelderne gir Rockheim ros. Adresseavisen, 07.08.2010, s. 3. Digital versjonNettbiblioteket
 • Skjærvik, Linda: Turneen er over. Etter over fire år som Rockheim-sjef takker Arvid Esperø for seg. Adresseavisen, 30.12.2010, s. 1-3 i Kulturdelen. Digital versjonNettbiblioteket
 • Wollamo, Heidi Oliv: Trommet til åpningsfest. Adresseavisen, 07.08.2010, s. 3. Digital versjonNettbiblioteket