Brinchs kran

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. jul. 2023 kl. 17:51 av PaulVIF (samtale | bidrag) (formalisering)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne tegninga viser krana etter at den ble flytta og fikk navnet Brinchs skipskran. Trolig var det bare små endringer fra Treschows tid. Tegning fra Gamle Christiania-billeder, utgitt 1893.
Tollboden og skipskrana på sin opprinnelige plassering er markert på dette kartet fra 1784, tegna av P. Stockfleth. Fra Nasjonalbibliotekets kartsamling.

Brinchs kran, opprinnelig kjent bare som «Krana» eller Treschows skipskran, ble bygd i Christiania havn av admiralitetsråd Gerhard Treschow (1659–1719) omkring 1706. Det var ei stor kran med benk for kjølhaling, som han lot oppføre for å kunne vedlikeholde sine egne skuter.

Hvis du sto ved den gamle tollboden en sommer midt på 1700-tallet ville du kjent lukten av tjære. Her stod nemlig Christianias største skipskran fra 1706 til den omkring 1790 ble flyttet på andre siden av havnen, omtrent til det som vi i dag kaller Sukkerbiten. Stod man ved siden av krana må det ha luktet av tjæra som ble bredd på skipsbordene, av hampetauene som trolig ble brukt til å hale skipene opp av vannet, og kanskje sagspon fra verkstedet der nye skipsbord ble saget og høvlet til.

Krana på 1700-tallet

Kranen ble opprinnelig bygget av admiralitetsråd Gerhard Treschow (1659–1719) for å vedlikeholde hans egne skuter, etter hvert trolig også andres. Gjennom det meste av 1700-tallet stod den på brygga ved siden av tollboden. Brygga het lenge Kranbryggen, men ble kalt Hjøringbrygga etter at branninspektør Ernst Hjøring kjøpte den.

Skipskrana raget over de fleste andre byggene i Christiania. Fra bildene ser vi at den må ha vært svært synlig for alle som beveget seg i havneområdet, og trolig også for folk inni byen. Huset som krana var festet i vil ha fungert ikke bare som forankring, men også som verksted for de som arbeidet der.

Den var høy nok til at også de største skipene kunne vedlikeholdes. Skipskrana var dermed en viktig nyvinning for byen. Krana hadde også en benk for kjølhaling. I den ble skipene lagt på siden slik at de kunne stoffe og tette bordkledningen. Lukten av bek, sammen med vått treverk vil ha preget det arbeidet.

For kranas eier, Treschow hadde krana trolig også økonomisk utbytte. Reparasjoner og vedlikehold på skipene hans tok plutselig kortere tid. Med skipene i god stand var det mulig å kanskje rekke flere turer på de vel syv til åtte månedene Christianiafjorden var isfri. Om vinteren når isen på fjorden stanset sjøveis handel var det rolig langt stillere ved skipskrana og havnen.

Flyttningen av krana

På slutten av 1700-tallet ble krana flyttet til en holme i Bjørvika, omtrent der Nylands Mek. Verksted ble anlagt senere. Noe senere ble den kjøpt av Nils Christian Brinch, og den fikk da navnet Brinchs kran. I 1877 overtok Kristiania kommune eiendommen, og krana ble bygd fullstendig om i 1888.

Galleri

Litteratur