Brukersamtale:Kallrustad: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 56: Linje 56:
== Endring av kategorinavn ==
== Endring av kategorinavn ==


Hei. Var litt sløv da jeg la inn de siste artiklene fra Østre Toten. La inn [[Foreninger i Østre Toten]] og [[Forsamlingshus i Østre Toten]] uten å legge til ''kommune''. Kan jeg lett endre dette sjøl, eller er det bare administratorer som har denne retten? [[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 13. jun 2008 kl. 8:55 (CEST)--
Hei. Var litt sløv da jeg la inn de siste artiklene fra Østre Toten. La inn [[Kategori:Foreninger i Østre Toten]] og [[Kategori:Forsamlingshus i Østre Toten]] uten å legge til ''kommune''. Kan jeg lett endre dette sjøl, eller er det bare administratorer som har denne retten? [[Bruker:Kallrustad|Kallrustad]] 13. jun 2008 kl. 8:55 (CEST)--

Sideversjonen fra 13. jun. 2008 kl. 06:56

Velkommen

Velkommen ombord, Kallrustad! Om du ikke har tidligere erfaring med wikiarbeide, så er det lurt å begynne med å se gjennom siden «Hjelp:Om wikien». Ellers er det bare å sette i gang med skrivingen om lokalhistoriske emner, inkludert orienteringsartikler om tilgrensende fagfelt, som du har interesse og/eller praktisk eller teoretisk bakgrunn for å skrive om. Om du skulle være vant til å arbeide på Wikipedia, så er det lurt å ha i bakhodet at lokalhistoriewiki.no vil skille seg ut fra Wikipedia på mange måter. Siden wikien vår fremdeles er på betastadiet, så blir veien i stor grad til mens vi går. Lokalhistorikeres og andre lokalhistorieinteressertes erfaringer, tanker og forslag vil selvfølgelig tillegges stor vekt under prosessen. Lykke til! :-) Olve Utne 4. apr 2008 kl. 14:11 (CEST)

Norsk lokalhistorisk institutt ønsker deg velkommen som bruker! --Kristian Hunskaar 5. apr 2008 kl. 00:25 (CEST)
Jeg slutter meg til resten av folket her, med en liten oppfordring sånn på tampen: Skriv gjerne noen ord om deg selv på din egen brukerside — da er det lettere for alle oss andre å se hvem du er, og det ville være artig om du fortalte litt om dine interesser også på siden der brukerinteresser og ekspertise er listet opp. Skulle det dukke opp noe du lurer på, er det bare å stikke innom en av diskusjonssidene våre, så kan vi prøve å løse / fikse det :) Siri Johannessen (Siri J) 8. apr 2008 kl. 15:17 (CEST)

Oppdelt kategori

Jeg delte opp Kategori:Nedlagte skoler i Østre Toten. Årsaken er at vi forsøker å unngå å bli for spesifikke, fordi vi da kan bruke dynamiske lister til å finsortere, og står friere til å lage forskjellige utplukk enn hvis kategoriene er for finsilte. Skal man ha en oversikt over nedlagte skoler i en kommune kan man bruke {{kategorisnitt|Skoler i Østre Toten|Nedlagte skoler|tittel=Nedlagte skoler i Østre Toten}}, så dukker de opp. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. apr 2008 kl. 14:54 (CEST)

OK! Kommer til å lage flere artikler om nedlagte skoler etter hvert, så da kan det sikkert bli aktuelt med finere sortering. Mvh. Trond Nygård (Kallrustad)

En fordel med de dynamiske listene er at det kan lages større kombinasjoner på en enkel måte. Slenger man på litt mer i malkoden jeg nevner over er det lett å inkludere flere kommuner, og vi kan også bruke andre kriterier for å vise informasjon slik at den passer i mange sammenhenger. Det er også en fordel om alle skolene i en kommune, eksisterende og nedlagt, ligger i samme kategori, ettersom vi kan regne med at mange lesere ikke kjenner til om skolen er nedlagt eller ikke; f.eks. kan de har kommet over skolenavnet i slektsforskningssammenheng, og aner ikke noe om stedets skolehistorie. Kommer det mange artikler om skoler i en kommune er tiden kanskje også inne til å lage en oversiktsartikkel, som «Skoler i Østre Toten» eller «Østre Totens skolehistorie», og da kan man bruke slike lister for å lage navigasjonsmaler helt ettersom det passer i forskjellige avsnitt. Dersom det blir veldig mange artikler i en kategori er hovedregelen at vi først går over til å dele inn på fylkesnivå; kirker er f.eks. sortert etter fylke. For de som er vant til Wikipedia er dette litt fremmed, men erfaringen så langt er at det gir oss mye mer frihet til å sortere informasjon etter behov som oppstår underveis. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. apr 2008 kl. 16:16 (CEST)
Hvis du kikker på en av skoleartiklene nå ser du navigasjonsmalen som er laget, som erstatter den samlede kategorien. Jeg sier ikke at vi må ha den der, men jeg la den inn fordi det er greit å få konseptet illustrert. Chris Nyborg (Cnyborg) 10. apr 2008 kl. 16:20 (CEST)

Stoff fra til Wikipedia

Jeg ser at Johan Christian Collett er identisk med http://no.wikipedia.org/wiki/Johan_Christian_Collett. Det er brukeren Mattin som har skrevet den der, og hvis du ikke er identisk med den brukeren er det viktig at den merkes med {{Wikipedia}} så den blir riktig lisensiert. Jeg vet ikke om dette også gjelder andre artikler du har lagt inn, så det bare ved en tilfeldighet da jeg tok en rask kikk etter fødsels- og dødår på Collett. Chris Nyborg (Cnyborg) 11. apr 2008 kl. 22:37 (CEST)

Oops, jeg hadde blingset på tidspunktene &ndash det er den andre veien dette går, da Wikipedia-artikkelen kom et par timer etter. Men spørsmålet om du er identisk med Mattin er fortsatt aktuelt; ellers må denne merkes med opphav på Wikipedia. Chris Nyborg (Cnyborg) 11. apr 2008 kl. 22:39 (CEST)

Jeg og Mattin er identiske! Har laga noen artikler som kan være aktuelle på både Wikipedia og Lokalhistorie. Ellers lurer jeg på om det finnes noe dokument eller grunnleggende diskusjon om hva som bør stå i "vanlig" Wikipedia og den nye, lokalhistoriske wikien. Etter det folk ved NLI sier, skal artiklene på deres wiki være både lokale og historiske. Men er dette i tråd med praksis til nå? Har bl.a. merka meg artikkelen om Nittedal, som nok er kopiert fra moder-Wikipedia, uten å ha fått tilført en historisk dimensjon. Tilsvarende legges det fortsatt ut svært mye superlokalt stoff på Wikipedia. Jeg har sjøl vært en av synderne på det området, men etter at jeg hørte om den nye lokalhistoriske wikiene, skriver jeg disse artiklene heller på lokalhistorie-wikien. Mvh. Trond Nygård (Kallrustad).

Noen av artiklene som er kopiert over er i liten grad bearbeidet. Nittedal er et eksempel på at det ikke er gjort noe særlig, mens andre har gått gjennom større tilpasninger – Moss er et eksempel på det. Det jeg har begynt med er at når jeg kopierer skjærer jeg det ned, men jeg har også i økende grad begynt å bruke Wikipedia som kilde for nye artikler. Å skjære ned er en fordel ofte, fordi det betyr at vi har den mest grunnleggende informasjonen på plass, men samtidig er det ikke lagt føringer for hvordan artikkelen skal utvikle seg. Det er en del prøving og feiling i denne fasen, men jeg tror vi er på vei til å finne vår form og vårt format. Når det gjelder det lokale er det noen unntak, vi trenger også en del bakgrunnsmateriale på generelle temaer, men også disse kan jo noen ganger gis et lokalt preg ved å vise til eksempler. Lokalt stoff på Wikipedia kan med fordel kopieres hit, særlig med tanke på at det kan bli slettet eller fullstendig omskrevet der. Chris Nyborg (Cnyborg) 14. apr 2008 kl. 10:16 (CEST)
I og med at denne wikien har mer fokus på identifiserte brukere så vil denne kunne brukes for å gi kredibilitet til opplysningene. Wikipedia kan dermed bruke stoff som står på denne wikien fordi noen går god for riktigheten av stoffet. På denne wikien vil imidlertid stoffet kunne gå ned på et langt mer lokalt nivå, og også ha en langt mer detaljert beskrivelse av forhold i historien. Wikipedia er derfor de store linjer, uten å gi noen åpning for original forskning. Lokalwikien har de lokale forholdene med historiske linjer og tillater original forskning. — John Erling Blad (Jeblad) 14. apr 2008 kl. 13:58 (CEST)

Artikler om gårder

Hei! Du har bidratt med utrolig mye på kort tid, og NLI håper det fortsetter. Jeg vil bare gjøre oppmerksom på at når det gjelder artikler om gårder, vil det som regel være nødvendig med tillegg i artikkeltittelen for å skille gårder med samme navn. Skattum finnes f.eks. mange steder. Slik du har gjort med Fjell (Østre Toten), er utmerket. --Kristian Hunskaar 18. apr 2008 kl. 13:00 (CEST)

Takk, skal huske på det. Det er vel en tre-fire Skattum-garder (+ minst to bygårder!). Legger nå inn Åsmundrud, og det navnet finnes også andre plasser på Østlandet. Trond Nygård

Vi kan vel tenke på å opprette en Østre Toten-portal, det er såpass mye stoff at det blir bra rotasjon på artikler. Det går an å gjøre det på en måte som praktisk talt ikke krever vedlikehold; først når det er interesse fra de som jobber med området er det aktuelt å begynne å lage et eget design på ting og legge mer arbeid i det. Da vil informasjonen om kommunen bli presentert på en måte som kan lokke flere til å lese det, og flere til å bidra. Jeg kan se på det senere; kanskje vi kan kikke på det som øvelse på kurs som skal holdes på lørdag. Du kan forøvrig signere innlegg på diskusjonssider med å skrive ~~~~ eller trykke på signaturknappen over redigeringsvinduet. Chris Nyborg (Cnyborg) 18. apr 2008 kl. 13:18 (CEST)
Spennende hvis det blir en egen portal. Også Gjøvik kan nok være en kandidat her. I forbindelse med byjubileet i 2011 kan det bli aktuelt å lage et digitalt byhistorisk leksikon. Jeg markedsfører denne wikien som stedet å legge det stoffet. Trond Nygård
Flott. Da gjør jeg en del forarbeid i kveld, og i morgen kommer jeg til å bruke det som kursstoff å lage portalen. Chris Nyborg (Cnyborg) 18. apr 2008 kl. 15:20 (CEST)

Portal er opprettet: Portal:Østre Toten. Inntil det igjen er mulig å laste opp bilder ligger NLIs logo for å fylle opp plassen og gi et lite avbrekk. Chris Nyborg (Cnyborg) 20. apr 2008 kl. 22:18 (CEST)

Ny ordning med mal

For å unngå å måtte opprette stadig nye maler er {{Nedlagte skoler}} opprettet. Den legges inn ved å skrive {{Nedlagte skoler|stedsnavn}}, f.eks. {{Nedlagte skoler|Østre Toten}} eller {{Nedlagte skoler|Gjøvik}}. Den vil fungere i alle tilfeller hvor det finnes en kategori for skoler i området som har minst én artikkel om en nedlagt skole. Chris Nyborg (Cnyborg) 20. mai 2008 kl. 16:15 (CEST)

Bilde

Bilde:Kalender-72.jpg er det ikke angitt noen lisens. Det er viktig at vi får det på plass av hensyn til det juridiske; en kalender som dette er beskyttet av opphavsretten, og vi trenger derfor at den blir frigitt under en passende lisens. Det er påbegynt en hjelpeside på Lokalhistorie:Bildelisensiering. Chris Nyborg (Cnyborg) 20. mai 2008 kl. 16:15 (CEST)

Fødsels- / dødsdato ikke oppgitt

Jeg fjernet kategorier for manglende fødsels- og dødsdato fra et par artikler. På Wikipedia ser de ikke ut til å ha noen effekt utover at de forvirrer noen, men samtidig er det en interessant opplysning når det gjelder personer hvor vi med rimelig sikkerhet kan finne datoene. Jeg lurer på om vi skal lage et par maler for dette, som ikke vises i artikkelen men som hentes inn på en dynamisk vedlikeholdsliste. Det er også mulig å sortere ut enkeltkategorier som malene er kombinert med, slik at vi f.eks. kan samle en liste over folk fra forskjellige deler av landet med manglende informasjon, eller f.eks. idrettsutøvere slik at sportsidio... sportsentusiaster kan fylle inn hullene. Det kan settes opp veldig enkelt, jeg prøver å lage noe på det i morgen. Er litt for sliten etter innspurt med karaktersetting i dag til å drive med fikling, så jeg gjør noe rutinearbeid nå. Chris Nyborg (Cnyborg) 12. jun 2008 kl. 23:18 (CEST)--


Endring av kategorinavn

Hei. Var litt sløv da jeg la inn de siste artiklene fra Østre Toten. La inn og uten å legge til kommune. Kan jeg lett endre dette sjøl, eller er det bare administratorer som har denne retten? Trond Nygård (Kallrustad) 13. jun 2008 kl. 8:55 (CEST)--