Christiania Seildugsfabrik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Christiania Seildugsfabrik.

Christiania Seildugsfabrik ble stiftet som et aksjeselskap i 1856 av Henry Heyerdahl, Ole Mathæus Hauge, Thorvald Meyer og Chr. Brinch. Fabrikken ble bygd på eiendommen Øvre Foss nedenfor Sannerbrua i Christiania, arkitekt var Peter Høier Holtermann. Dens formål var fra begynnelsen av å produsere seilduk, strylerret, lingarn og fiskegarnstråd. Seildugsfabrikken var nest etter Slottet den største bygningen «i Christiania og Omegn», og folk kom langveis fra for å beundre den.

I 1916 ble det reist en administrasjonsbygning i Fossveien 24. I dette bygget ble det innredet et «direksjonsrom», et styrerom. Dette rommer står fortsatt intakt, med originale møbler, unik gyllenlærstapet som opprinnelig kom fra et annet hus i byen. Rommet har fortsatt det originale linoleumsgulv, et piano fra 1870-tallet og et tyrkisk teppe på 21 kvadratmeter og lysekrone i forgylt metall med glødelamper.

Fabrikken vokste raskt, og var i 1879 den nest største ved Akerselva med 900 ansatte, hovedsakelig kvinner. Bedriften fikk i 1883 H.M. Kongens sølvmedalje for sin fiskegarnstråd, seilduk og sekkelerred ved Industri- og KunstutdstillingenTullinløkka i Christiania.

På første halvdel av 1900-tallet ble driften modernisert og utvidet i flere etapper, og særlig i årene 1932-38 foregikk en omfattende modernisering. I 1960, fire år etter aksjeselskapets hundreårsjubileum fusjonerte bedriften med Joh. Pedersen Linvarefabrikk, før den noe senere ble nedlagt.

Fabrikken fikk kraft fra Øvre foss. Dammen nedenfor fossen kalles Seilduksdammen.

Chsritiania Seildugsfabrik har gitt navn til SeilduksgataGrünerløkka i Oslo.

Eksterne lenker


Erdetherny.jpg Christiania Seildugsfabrik er basert på en artikkel fra prosjektet Er det her jeg hører til? publisert på nettstedet Erdether.no og lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.925974° N 10.754287° Ø