Dagmar Los (losskøyte, 1900)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. nov. 2021 kl. 10:52 av Paalka (samtale | bidrag) (Oppdatert eier)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Dagmar
Dagmar.jpg
Egennavn: Dagmar
Båttype Losskøyte
Lengde 36,1 fot
Største bredde 14,7 fot
Byggeår 1900
Båtbygger: Nils Eriksen
Framdriftsmidler: Seil, Motor
Kommune Kristiansand kommune
Lagstilhørighet: Bragdøya kystlag
Nåværende eier: Bragdøya kystlag

«Dagmar» ble bygd i 1900 av båtbygger Nils Eriksen i Narviken ved Søndeled, Risør. Den 36 fot lange skøyta var byggenummer 47. Den var originalt bygd som losskøyte til los Martin Nilsen, Rauane ved Kragerø. I 1908 ble det installert motor, en Grei på 10 hk. Den ble solgt til Flekkerøy loslag da Nilsen døde i 1912. Dagmar gikk på Flekkerøya som losskøyte til 1934. Etter dette overtok los Thor Christiansen den og brukte den til fiske til 1954. Videre gikk den til Gøteborg i 1954, da los Harald Palmqvist kjøpte henne. Palmqvist restaurerte henne og holdt henne etter svenske forbilder slik en svensk losbåt kunne ha vært på 1920-tallet. Denne innredningen er fortsatt om bord. Dagmar ble på 80-tallet kjøpt tilbake til Norge av Ingeborg og Sigurd Bjørnstad i Oslo.

Flere interessenter, blant annet Kristiansand Havnevesen, kjøpte henne hjem til Kristiansand i 1993. I dag eies og drives Dagmar av Bragdøya kystlag. Dagmar los har fast båtplass på Bragdøya. Dagmargruppa i Bragdøya Kystlag har det daglige ansvaret for vedlikehold og drift båten. Seilsesongen starter om våren så fort temperaturen tillater det og avsluttes med Vet seil seilasen i september. Det arrangeres dagsturer, helgeturer, lengre seiltokter som for eksempel til Danmark og langs Svenskekysten, og selvsagt også langs Sørlandskysten.

Vinteren 2003/2004 gjennomgikk Dagmar omfattende reparasjoner. Arbeidet ble gjort på Bragdøya av innleide båtbyggere, med kystlagsfolk som håndlangere. Forstevnen og deler av huden ble skiftet. Det gjenstår arbeid på dekket og på akterstevnen, en så gammel båt krever sitt – hele tiden.

Senhøstes 2005 gikk Dagmar inn på slippen på Bragdøya der båtbygger Håkon Danielsen hadde hovedansvaret for den fortsatte restaureringen. Medlemmer av kystlaget deltok i arbeidet etter anledning og kompetanse. Fra 2006 ligger hun igjen på vann - med nytt dekk.

Alle medlemmer av Bragdøya Kystlag kan bli medlem av Dagmargruppa.

Under fjerde sesong av Hvem tror du at du er? fikk Janne Formoe være med på en liten tokt med skøyta "Dagmar" da hun søkte etter sine røtter. I programmet får hun blant annet vite at to av hennes forfedre, Jakob Pedersen og Rudolf Marthin Axelsen, omkom under losoppdrag.