Sørlandet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Landsdeler
i Norge


Norske landsdeler G.png

Sørlandet (bm./nn.) er den sørligste delen av Sør-Norge og omfatter de to fylkene Aust-Agder og Vest-Agder. Noen ganger blir sørlige deler av Rogaland og Telemark også regnet med. Statistisk sentralbyrå regner Agder og Rogaland som en egen landsdel.

Natur

Historie

Sørlandet omfatter i normal dagligtale Aust- og Vest-Agder fylker. Agder er en annen fellesbetegnelser på området.

«Sørlandet» ble første gang foreslått innført som begrep for dette området av Vilhelm Krag. Forslaget kom frem i en artikkel i Morgenbladet 16. mars 1902. På denne tiden var Sørlandet ingen egen landsdel, området hørte til Vestlandet. Avisen Vestlandske Tidende kom ut i Arendal og jernbanen som skulle gå fra Oslo til Kristiansand og Stavanger skulle kalles Vestlandsbanen.

Sørlandet dukket første gang opp som oppslagsord i Illustrert Norsk Konversasjonsleksikon i 1913. Samme år vedtok Stortinget med 83 mot 40 stemmer å omdøpe jernbanestrekningen Oslo-Kongsberg-Kristiansand-Stavanger fra Vestlands- til Sørlandsbanen.

Ifølge en annen sørlandsforfatter, Gabriel Scott, er det egentlige Sørlandet kun kyststripen som strekker seg fra Åna-Sira i vest til Oksefjorden ved Tvedestrand i øst og som i nord har en grense som bukter seg opp og ned fra 30 til 50 km inn i landet. Dette er i følge Scott «den bløde kyststribe» hvor dialekten har skarre r. Området han refererer til kalles fra gammelt av Agdesiden. Nord for Agdesiden ligger området som i gammel tid hadde navnet Råbyggelag.

Distrikter på Sørlandet

Se også: Distrikter i Norge

Sørlandsbyer

Fra vest mot øst:

Noen regner også telemarksbyen Kragerø som en del av Sørlandet

Se også: Portal:Byer.

Referanser

Litteratur

Eksterne lenker

  • Sørlandet var ukens kulturminne i uke 29 i Kulturminneåret 2009: Sørlandet