Den norske kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 20. nov. 2008 kl. 18:29 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Den norske kirke''' er statskirken og det største trossamfunnet i Norge. Den har røtter tilbake til innføringen av kristendommen i Norge på 1000-tallet, men representerer et ...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Den norske kirke er statskirken og det største trossamfunnet i Norge. Den har røtter tilbake til innføringen av kristendommen i Norge på 1000-tallet, men representerer et brudd med den katolske tradisjonen ved reformasjonen i 1537. Kirken ble da underlagt den dansk-norske kongen, og det er fremdeles Norges konge som er kirkens øverste leder. Den norske kirke bekjenner seg til den luthersk-evangeliske kristendom.

Et stort flertall av befolkningen i Norge er medlemmer av Den norske kirke, og den har kirker i alle landets kommuner. Kirkens sokne- og prostiinndeling er i stor grad basert på grensene fra middelalderen, og i lokalhistorisk sammenheng er disse grensene derfor viktige holdepunkter. Kirkens prestegjeld ble lagt til grunn da Norge ble delt inn i herreder/kommuner i 1837, idet hovedregelen var at hvert prestegjeld skulle være en kommune.