Eidkilkanalen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. aug. 2021 kl. 08:18 av PaulVIF (samtale | bidrag) (→‎Bru)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eidkilkanalen ved åpningsåret, fra innkjørselen i nordvest.

Eidkilkanalen er en kanal som gir en betydelig snarvei i rolig farvann mellom Venneviken i nordvest og Eidkilen i sørøst og deler Skåtøy i to ved at den skiller Ærøy fra resten av øya.

Betydning

Kanalen fikk særlig betydning for beboerne Årsvika, Korset og Rauane, som fikk en betydelig kortere rute til Kragerø og slapp å seile inn Kragerøfjorden i krevende vindforhold som til Kragerø i nordvestvind og tilbake i sørøstvind.

Bygging

Eidkilkanalen sett sørover med motorbåt som nettopp har passert brua.

Byggingen av kanalen krevde lang forberedelse og det måtte blant annet en lovendring til for å få det til. Arbeidet ble delvis utført som nødsarbeid.

Arbeidene ble påbegynt i 1924, og det ble da oppført en demning i hver ende av det planlagte kanalløpet. Deretter ble traséen gravd og delvis sprengt ut. Arbeidet ble hemmet av vannlekkasje fra demningene og det ble satt ut pumper for å holde vannet ute.

Imidlertid ble presset fra isen så sterk vinteren 1925/1926 at demningen i sørøst ga etter og kanalløpet ble oversvømmet. Slikt åpnet naturen selv kanalen.

Bru

Forbindelsen mellom de to delene av øya er idag opprettholdt da Krikkenveien går i bru over kanalen i 2,8 meter over vannflaten ved høyvann. Denne brua ble utbedret i 1989.

Krikkenveien ble bygget under andre verdenskrig av Wehrmacht ut til Krikken kystfort. Før dette var det også bruforbindelse over kanalen med vei til Vestre Ødegård.

I dag

Kanalen sett mot innkjørselen fra nord hvor en motorbåt er på vei til å passere brua hvor fotografen står.
Foto: Mass Kure//Berg - Telemark museum (1978—1982).

Kanalen er fire meter bred og har bare vel en meters minimumsdybde ved lavvann. Kanalen ble gjort bredere og dypere i 1977.

Den blir i dag særlig brukt av fritidsbåter, og siden det er trafikk begge veier krever den en viss årvåkenhet fra båtførerne. Langs de utsprengte fjellveggene er det satt på langsgående plankebord for å fendre av fjellveggen.

Kilder


Koordinater: 58.85359° N 9.45518° Ø