Elverum stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 28. sep. 2022 kl. 12:25 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Elverum stasjon ved Hamar-Grundsetbanens åpning 1862.
Foto: Ukjent/Jernbanemuseet

Elverum stasjon åpnet i 1862 med Hamar-Grundsetbanen – første del av Rørosbanen. Den opprinnelige stasjonsbygningen ble tegnet av Georg Bull.

Da banen ble forlenget til Rena i 1871, ble anlegget på Elverum utvidet med lokstall, svingskive og vanntårn samt flere sidespor. I 1874 ble godshuset utvidet, og fjøs og bryggerhus ble oppført i 1875. En ny vannstasjon ble oppført i 1878. I 1902 ble uthuset, privetet og halve plattformen ødelagt av en brann.

I 1910 var Solørbanens siste del klar for åpning fra Flisa til Elverum, og stedet fikk ny stasjonsbygning tegnet av Paul Armin Due. Samtidig ble linjetraseen lagt om, et arbeid som pågikk fram til 1913. Den nye stasjonen fikk også godshus, privet, lokstall med svingskive samt to vanntårn. Det ble i sin tid vurdert å flytte den gamle stasjonsbygningen til Jernbanemuseet. I stedet ble den flyttet til Dombås og tatt i bruk som bolig, for så å bli revet på 1970-tallet. Vanntårnene ble revet i 1972 og 1973. Pga Solørbanens godstog er Elverum stasjon alltid betjent av togekspeditør.

Stasjonen ligger ved Vestad, på vestsiden av Glomma, nesten en kilometer fra sentrum. Stasjonsbygning, godshus og garasje er alle regulert til bevaring.

Stasjonen ligger 158,38 km fra Oslo S og 187 moh.

Bildegalleri


5500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.