Etterstad kolonihager

Sideversjon per 29. sep. 2021 kl. 11:34 av PFF (samtale | bidrag) (kilder)
Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.


Etterstad kolonihager ligger på Etterstad i bydel Gamle Oslo i Etterstadgata 18 C. I 2021 er det til sammen 88 parseller, hver på 150 m². Flere beboere bor permanent i hyttene gjennom sommeren, men det er ikke tillatt å bo i kolonihagen i vinterstid. Etterstad kolonihage har en stramt organisert byplan, med tett husrekker på meget smale parseller på rent slettelandskap. Enkelte hyttre er særdeles spennende, og anlegget skiller seg ut med en kombinasjon av interessant "byplan" og hyttekarakter.[1]

Historikk

Kolonihagen ble grunnlagt i 1908, den gang med 89 parsler. Samme år ble Etterstad Kolonihagens Forening stiftet. Første initiativ ovenfor myndighetene ble tatt så tidlig som i 1897, av det som den gang het Havedyrkningens Venner. Spørsmålet gjaldt da hvorvidt kommunen hadde noe jord de kunne avse. Initiativet fikk avslag, og et nytt forsøk ble gjort i 1901. Her ble Etterstad som navn for første gang i historien nevnt i forbindelse med kolonihagen. Kolonihagen het opprinnelig Etterstad Småhaver, og var anlagt mellom Gjøvikbanen og den daværende bygrensen. Først i 1907 ble eiendommen på nedre Etterstad tildelt, og arealet de fikk var på 20 mål. En sentral aktør og iherdig forkjemper het Rich. Karlsen.

I 30- års beretning (1908-1938) kommer det frem at kolonihagene var ment som fristed til en rimelig penge: "Den er for alle, så vel rik, som fattig. Det er heller ikke avskrekkende dyrt å være kolonist, og valutaen får man igjen i store mengder". Her kunne man dyrke grønnsaker og frukt, samt ha prydbusker og blomster. Kolonihagen hadde dessuten en "oppdragende" effekt og var ment å skape "...arbeidsglade mennesker". I 30- års beretningen står det videre: "Barna blir dratt bort fra lediggang og fristelser og vender tilbake til byen om høsten brunstekte og styrket til å motstå en hård og lang vinter".[2]

100-års jubileum

Kolonihagen hadde 100-års jubileum i 2008.

Kilder og litteratur

https://www.etterstadkolonihager.no

Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforl.. 2000. Digital versjonNettbiblioteket.

30 års beretning, 1908-1938. Utg. Kolonihagene. 1938. Digital versjonNettbiblioteket.

https://www.kulturminnesok.no

  1. https://www.kulturminnesok.no
  2. Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforl.. 2000. Digital versjonNettbiblioteket. 30 års beretning, 1908-1938. Utg. Kolonihagene. 1938. Digital versjonNettbiblioteket.