Fetsund stasjon: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Lenker, korr)
Ingen redigeringsforklaring
 
(14 mellomliggende versjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Under arbeid}}
<onlyinclude>{{thumb|Fetsund - no-nb digifoto 20160303 00072 NB MIT FNR 07088.jpg|Fetsund stasjon 1948-1949.|Nasjonalbiblioteket.}}
{{thumb|Fetsund - no-nb digifoto 20160303 00072 NB MIT FNR 07088.jpg}}
'''[[Fetsund stasjon]]''' sto ferdig da [[Kongsvingerbanen]] åpnet i 1862. Stasjonsbygningen er fredet, og står forholdsvis uendret i 2020. Den ble bygd i [[sveitserstil]], og dannet mønster for stasjonsbygninger langs banen mellom [[Lillestrøm]] og [[Kongsvinger]]. Arkitektene var [[Heinrich Ernst Schirmer]] og [[Wilhelm von Hanno]]. Samtidig ble det bygd et godshus ved siden av stasjonsbygningen. Innenfor Fets grenser ble det bygd fem stoppesteder på den 15 km lange jernbanelinja, og fram til stoppestedene ble det satt i gang en storstilt veibygging for å knytte bebyggelsen til jernbanen. Stoppestedene var i tillegg til Fetsund stasjon: [[Tuen holdeplass (Fet)|Tuen]] (1931), [[Nerdrum holdeplass (Fet)|Nerdrum]] (1932), [[Svingen holdeplass (Fet)|Svingen]] (1932) og [[Guttersrud holdeplass (Fet)|Guttersrud]].


<onlyinclude>'''[[Fetsund stasjon]]''' sto ferdig da [[Kongsvingerbanen]] åpnet i 1862. Stasjonsbygningen er fredet, og står forholdsvis uendret i 2020. Den ble bygd i [[sveitserstil]], og dannet mønster for stasjonsbygninger langs banen mellom [[Lillestrøm]] og [[Kongsvinger]]. Arkitektene var [[Heinrich Ernst Schirmer]] og [[Wilhelm von Hanno]]. Samtidig ble det bygd et godshus ved siden av stasjonsbygningen. Innenfor Fets grenser ble det bygd fem stoppesteder den 15 km lange jernbanelinja, og fram til stoppestedene ble det satt i gang en storstilt veibygging for å knytte bebyggelsen til jernbanen. Stoppestedene var i tillegg til Fetsund stasjon: [[Tuen stasjon|Tuen]], [[Nerdrum stasjon|Nerdrum]], [[Svingen stasjon|Svingen]] og [[Guttersrud stasjon|Guttersrud]].  
Like nedenfor jernbanestasjonen ble det i 1866 bygd dampskipskai i Fetsund som fikk navnet Havnekaia. [[Øyeren]] hadde det foregått dampskipstrafikk siden 1849, og ett av stoppestedene var Fetsund. Transporten jernbane, dampskip og vei ble samordnet, og Fetsund ble trafikknutepunktet i bygda.


Like nedenfor jernbanestasjonen ble det i 1866 bygd [[Dampskipskaien i Fetsund|dampskipskai]]. På [[Øyeren]] hadde det foregått dampskipstrafikk siden 1849, og ett av stoppestedene var Fetsund. Transporten på jernbane, dampskip og vei ble samordnet, og Fetsund ble trafikknutepunktet i bygda.
I 1995 ble godshuset og stasjonsbygningen fredet. I 2020 er stasjonen fjernstyrt og ubetjent.</onlyinclude>
 
I 1995 ble godshuset og stasjonsbygningen fredet. I 2020 er stasjonen ubetjent.</onlyinclude>


==Uenighet om jernbanetraséen==
==Uenighet om jernbanetraséen==
Diskusjonen om jernbanetraséen gjennom Fet var livlig. Å legge jernbanen fra Lillestrøm langs Nerdrum til Fetsund kunne utsette den for oversvømmelser fordi det lave terrenget var utsatt for flomfare så å si hver vår. 1. mai 1857 bestemte Stortinget at Øyerens vannstand skulle reguleres ved at det i innsjøens utløp ved [[Mørkfoss]] skulle sprenges større åpning. Dermed kunne utsatte områder tørrlegges også i flomperioder. Staten og de største tømmerhandlerne bidro med midler til reguleringen fordi begge så en økonomisk gevinst ved å la jernbanen gå her. Norges Statsbaner ville få store fraktinntekter, og trelasthandlerne ville øke sine inntekter når banen ble lagt i nærheten av de store sagbrukene ved [[Varåbruket]], [[Gansbruket]] og [[Nerdrum sagbruk og høvleri]]. Til tross for reguleringen av vannstanden i Øyeren fra 1860 hadde storflommen dette året oversvømmet stasjonsområdet og deler av traséen, og anlegget ble forsinket og fordyret <ref>Anhang til Amtmannsberetningene 1865</ref>  
Diskusjonen om jernbanetraséen gjennom Fet var livlig. Å legge jernbanen fra Lillestrøm langs Nerdrum til Fetsund kunne utsette den for oversvømmelser fordi det lave terrenget var utsatt for flomfare så å si hver vår. 1. mai 1857 bestemte Stortinget at Øyerens vannstand skulle reguleres ved at det i innsjøens utløp ved [[Mørkfoss]] skulle sprenges større åpning. Dermed kunne utsatte områder tørrlegges også i flomperioder. Staten og de største tømmerhandlerne bidro med midler til reguleringen fordi begge så en økonomisk gevinst ved å la jernbanen gå her. Norges Statsbaner ville få store fraktinntekter, og trelasthandlerne ville øke sine inntekter når banen ble lagt i nærheten av de store sagbrukene ved [[Varåbruket (Fet)|Varåbruket]], [[Gansbruket (Fet)|Gansbruket]] og [[Nerdrumbruket (Fet)|Nerdrumbruket]]. Til tross for reguleringen av vannstanden i Øyeren fra 1860 hadde storflommen dette året oversvømmet stasjonsområdet og deler av traséen, og anlegget ble forsinket og fordyret <ref>Anhang til Amtmannsberetningene 1865</ref>  


==Ordfører Knud Borgens initiativ==
==Ordfører Knud Borgens initiativ==
Uenigheten om traséen uroet ordfører [[Knud Borgen]] (1808-1865). Hans gode forhandlingsevne sammen med et pengetilskudd fra herredet på 800 [[Leksikon: Daler|riksdaler]] til planleggingsarbeidet var medvirkende årsaker både til at banen ble lagt gjennom Fet, og at brua over [[Glomma]] hadde sitt utgangspunkt i  Fetsund. Dermed kom Fet inn på planleggingskartet i 1858. <ref>Østvedt 1954 s 146</ref>. Ordføreren så faren ved at Fet ble holdt utenfor jernbanebyggingen. Hvis ikke banen ble lagt gjennom Fet, ville bygda havne i ei bakevje. Mange arbeidsplasser og store inntekter ville gå tapt fordi de gamle måtene å frakte trelast på ikke kunne konkurrere med jernbanen. Hovedbanen hadde allerede vist at jernbanetransport var langt mer effektiv, billigere og tidsbesparende enn dampbåt, flåter og hest og slede. Også brukseierne som bodde i hovedstaden og kjente til nye innovasjoner og politiske vedtak på Stortinget, så økte inntekter ved at den statsfinansierte banen ble lagt akkurat her.  
Uenigheten om traséen uroet ordfører [[Knut Hansen Borgen]] (1808-1865). Hans gode forhandlingsevne sammen med et pengetilskudd fra herredet på 800 [[Leksikon: Daler|riksdaler]] til planleggingsarbeidet var medvirkende årsaker både til at banen ble lagt gjennom Fet, og at brua over [[Glomma]] hadde sitt utgangspunkt i  Fetsund. Dermed kom Fet inn på planleggingskartet i 1858. <ref>Østvedt 1954 s 146</ref>. Ordføreren så faren ved at Fet ble holdt utenfor jernbanebyggingen. Hvis ikke banen ble lagt gjennom Fet, ville bygda havne i ei bakevje. Mange arbeidsplasser og store inntekter ville gå tapt fordi de gamle måtene å frakte trelast på ikke kunne konkurrere med jernbanen. Hovedbanen hadde allerede vist at jernbanetransport var langt mer effektiv, billigere og tidsbesparende enn dampbåt, flåter og hest og slede. Også brukseierne som bodde i hovedstaden og kjente til nye innovasjoner og politiske vedtak på Stortinget, så økte inntekter ved at den statsfinansierte banen ble lagt akkurat her.  


==Diskusjon om plassering av brua==
==Diskusjon om plassering av brua ==
Det oppstod debatt om hvor jernbanebrua skulle plasseres. Indredepartementet mente at den burde krysse elva ved [[Blaker]], mens [[Carl Abraham Phil]] som var ledende ingeniør og sjef for de nye jernbaneanleggenes hovedkontor, ikke tok hensyn til råd fra andre. Han ville legge brua i Fetsund, blant annet fordi staten da ville spare en kvart million kroner. Traséspørsmålet måtte til slutt avgjøres av [[Robert Stephenson]], jernbanens far i Norge og sønnen til selveste jernbanens far i England, [[Georg Stephenson]], og arbeidet med den 428 meter lange brua kunne begynne i november 1858.<ref>Østvedt 1954, s. 146</ref>.  
Det oppstod debatt om hvor jernbanebrua skulle plasseres. Indredepartementet mente at den burde krysse elva ved [[Blaker]], mens [[Carl Abraham Pihl (1825–1897)|Carl Abraham Pihl]] som var ledende ingeniør og sjef for de nye jernbaneanleggenes hovedkontor, ikke tok hensyn til råd fra andre. Han ville legge brua i Fetsund, blant annet fordi staten da ville spare en kvart million kroner. Traséspørsmålet måtte til slutt avgjøres av [[Robert Stephenson]], jernbanens far i Norge og sønnen til selveste jernbanens far i England, Georg Stephenson, og arbeidet med den 428 meter lange brua kunne begynne i november 1858.<ref>Østvedt 1954, s. 146</ref>.  


Både privatpersoner og kommunestyrene i Fet og Høland engasjerte seg i brubygginga. Kommunestyrene tilbød departementet 1000 spesidaler (500 fra hver) for at det skulle bygges et veifelt på den planlagte jernbanebrua, og dette ble tatt med i planlegginga. En vei- og kjørevei ville lette vare- og persontransporten fra Høland til hovedstaden. For fetsokningene betydde i tillegg utvidet kontakt mellom befolkningen på øst- og vestsida av elva, og lettere tilgang til kirken, sorenskriveren og futen for de som bodde på østsida av Glomma sammenlignet med å benytte båt og ferje over elva. Jernbanen sikret på denne måten også videreutvikling av næringsgrunnlaget i bygda og påvirket folketallet.  
Både privatpersoner og kommunestyrene i Fet og Høland engasjerte seg i brubygginga. Kommunestyrene tilbød departementet 1000 spesidaler (500 fra hver) for at det skulle bygges et veifelt på den planlagte jernbanebrua, og dette ble tatt med i planlegginga. En vei- og kjørevei ville lette vare- og persontransporten fra Høland til hovedstaden. For fetsokningene betydde i tillegg utvidet kontakt mellom befolkningen på øst- og vestsida av elva, og lettere tilgang til kirken, sorenskriveren og futen for de som bodde på østsida av Glomma sammenlignet med å benytte båt og ferje over elva. Jernbanen sikret på denne måten også videreutvikling av næringsgrunnlaget i bygda og påvirket folketallet.


==Anleggsperioden==
==Anleggsperioden==
Anleggsperioden gjennom Fet fra 1858 til 1862 blir beskrevet som gylne år for bygda. Ca. 200 fetsokninger hadde arbeid på anlegget, og det ga en kjærkommen inntekt til bønder, husmenn og deres sønner og andre. Bygda fikk 15 km lang skinnegang, fem stasjoner/stoppesteder og sidespor til [[Fetsund Meieri]] og de store næringseiendommene, [[Varåbruket]], [[Fetsund Lenser]] og [[Nerdrum sagbruk og høvleri]].
Anleggsperioden gjennom Fet fra 1858 til 1862 blir beskrevet som gylne år for bygda. Ca. 200 fetsokninger hadde arbeid på anlegget, og det ga en kjærkommen inntekt til bønder, husmenn og deres sønner og andre. Bygda fikk 15 km lang skinnegang, fem stasjoner/stoppesteder og sidespor til [[Fetsund Meieri]] og de store næringseiendommene, Varåbruket, Nerdrumbruket og [[Fetsund Lenser]].


==Stasjonsbygningen==
==Stasjonsbygningen==
Linje 28: Linje 26:


===Godshus===
===Godshus===
Like ved stasjonsbygningen ble det i 1862 bygd et godshus. Det var ikke vanlig å bygge egne godshus i tilknytning til stasjonsbygningene på dette tidspunktet. Godshuset er godt bevart med sporinnkjørsel og kjøreport. Den ble fredet i 1995.
Like ved stasjonsbygningen ble det i 1862 bygd et godshus. Det var ikke vanlig å bygge egne godshus i tilknytning til stasjonsbygningene på dette tidspunktet. Slike bygninger ble bare bygd ved de største og mest sentrale stasjonene. Godshuset er godt bevart med sporinnkjørsel og kjøreport. Det ble fredet i 1995.


===Bolighus for jernbaneansatte===
===Bolighus for jernbaneansatte===
I 1860-åra ble det bygd bolighus til de fast ansatte ved jernbanen, det fikk navnet Jernbanebrakka og hadde tre leiligheter.<ref>Folketellinga 1865</ref>. I 1870-åra ble enda en bygning satt opp, Telegrafistbygningen, og den var forbeholdt  anleggsarbeidere og telegrafisten ved jernbanen. Stasjonsmesteren og hans familie bodde i stasjonsbygningens andre etasje. Folketellingene viser at jernbanearbeidere også ble innlosjert på husmannsplassene Grinda og Fusenberg i Fetsund.
I 1860-åra ble det bygd bolighus til de fast ansatte ved jernbanen, det fikk navnet Jernbanebrakka og hadde tre leiligheter.<ref>Folketellinga 1865</ref>. I 1870-åra ble enda en bygning satt opp, Telegrafistbygningen, og den var forbeholdt  anleggsarbeidere og telegrafisten ved jernbanen. Stasjonsmesteren og hans familie bodde i stasjonsbygningens andre etasje. Folketellingene viser at jernbanearbeidere også ble innlosjert på husmannsplassene Grinda og Fusenberg i Fetsund.


==Arbeidsplasser ved jernbanen==
==Postkontoret lagt til stasjonen==
==Med jernbanen fulgte nye næringer==
[[Poståpneri og brevhus i Fet|Fet Postaabneri]] som ble opprettet på Tien gård i 1851, ble i 1862 flyttet til Fetsund stasjon da Kongsvingerbanen ble åpnet. Stasjonsmesteren ble ansatt som poståpner.
==Jernbanen og Det store hamskiftet==
==Fetsund stasjon 1900-2020==


==Fredning av stasjonen==
==Fredning av stasjonen==
Formålet med fredningen av stasjonsbygningen og godshuset er å bevare et arkitektonisk, bygningshistorisk og jernbanehistorisk anlegg ved Kongsvingerbanen.  
Stasjonsanlegget ble vedtaksfredet av [[Riksantikvaren]] 16. juli 1996. Dette er blant de eldste stasjonene som er bevart som helhetlige anlegg. Bygningene på stasjonen er representative eksempler på jernbanearkitektur i tidlig sveitserstil. Fredningen omfatter stasjonsbygningen og godshuset, men også Sparebua som ble oppført i 1920 av [[Fet Spareforening]], og som ble brukt som lager. Det lå tidligere ved et sidespor som nå er fjernet.  


Formålet med fredningen av anlegget er å bevare et arkitektonisk, bygningshistorisk og jernbanehistorisk anlegg ved Kongsvingerbanen.


==Kilder og litteratur==
==Kilder og litteratur==
*Anhang til Amtmannsberetningen 1865. (Flomsikring)
*Anhang til Amtmannsberetningen 1865. (Flomsikring)
*Berg, Thomas: ''Fetsund Lenser. Stemmer fra fløtingas historie i Fet''. Oslo 2012.
*Berg, Thomas: ''Fetsund Lenser. Stemmer fra fløtingas historie i Fet''. Oslo 2012.
*Bergh, Trond: ''Jernbanen i Norge 1854 - 2004. Nye spor og nye muligheter 1854-1940.'' Oslo 2004.  
*Bergh, Trond: ''Jernbanen i Norge 1854 - 2004. Nye spor og nye muligheter 1854-1940.'' Oslo 2004.
*Blegen, Aage: «Fetsund-typen ble modell for stasjonsbygninger». I ''Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2003''.
* Blegen, Aage: «Fetsund-typen ble modell for stasjonsbygninger». I ''Årringen. Lokalhistorisk tidsskrift 2003''.
*Folketellingene 1865, 1875 og 1900.
*Folketellingene 1865, 1875 og 1900.
*Gjærum, J.: ''Akershus fylkes veghistorie''. Utg. P. Soelberg trykk. 1954. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2014063024002}}.
*Gjærum, J.: ''Akershus fylkes veghistorie''. Utg. P. Soelberg trykk. 1954. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2014063024002}}.
*Horgen, Jan E.: ''Bygdehistorie for Fet. Bosteds- og slektshistorie. Åkrene, Nerdrum, Fetsund, Falldalen.'' Oslo 1985. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013061408064}}.
* Horgen, Jan E.: ''Bygdehistorie for Fet. Bosteds- og slektshistorie. Åkrene, Nerdrum, Fetsund, Falldalen.'' Oslo 1985. {{Bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2013061408064}}.
*''Norges offisielle statistikk (NOS)1865-1900.''
*''Norges offisielle statistikk (NOS)1865-1900.''
*[http://www.viking.no/fet/samferdsel/fetsund-bruer.htm Skråmm, Wigo: «Fetsundbruer». Skrevet for [[Lokalhistorisk ressurssenter Fet]]. 1999]
*[http://www.viking.no/fet/samferdsel/fetsund-bruer.htm Skråmm, Wigo: «Fetsundbruer». Skrevet for] [[Lokalhistorisk ressurssenter Fet]]. 1999
*[http://www.viking.no/fet/samferdsel/arbeidet.htm Skråmm, Wigo: «Kongsvingerbanen blir til». Skrevet for [[Lokalhistorisk ressurssenter Fet]]. 2001.]
*[http://www.viking.no/fet/samferdsel/arbeidet.htm Skråmm, Wigo: «Kongsvingerbanen blir til». Skrevet for] [[Lokalhistorisk ressurssenter Fet]]. 2001.
*[https://forsk.njk.no/stdb/index.php Stasjonsdatabasen].
*[https://forsk.njk.no/stdb/index.php Stasjonsdatabasen].
*Svendsen, Tore: «Kongsvingerbanen 125 år, Anlegg og åpning» I ''På sporet'' nr. 52. 1979.
*Svendsen, Tore: «Kongsvingerbanen 125 år, Anlegg og åpning» I ''På sporet'' nr. 52. 1979.
Linje 58: Linje 55:
*Østvedt, Einar: ''De norske jernbaners historie. Bind I. Tidsrommet  fra 1851 til omkring 1883''. Oslo 1954.
*Østvedt, Einar: ''De norske jernbaners historie. Bind I. Tidsrommet  fra 1851 til omkring 1883''. Oslo 1954.


 
{{Artikkelkoord|59.92695|N|11.16237|Ø}}
<referenses/>
 
[[Kategori:Lillestrøm kommune]]
[[Kategori:Lillestrøm kommune]]
[[Kategori:Fet]]
[[Kategori:Fet]]
[[Kategori:Kongsvingerbanen]]
[[Kategori:Kongsvingerbanen]]
[[Kategori:Etableringer i 1862]]
[[Kategori:Etableringer i 1862]]
[[Kategori:Freda bygninger]]
{{bm}}
==Fotnoter==
Skribenter
87 027

redigeringer