Finnmarksleiren på Trondenes: Forskjell mellom sideversjoner

Linje 24: Linje 24:


== Skoletilbud ==
== Skoletilbud ==
Da tyskerne hadde tatt alle skolehusene til sitt bruk i hele landsdelen, var det mange flyktningebarn som hadde fått lite eller ingen undervisning i løpet av krigsårene. Skole ble derfor en prioritert oppgave i leiren og kom i gang 14. november [[1945]]. Skolen besto av fem små brakker som fungerte som hvert sitt klasserom pluss sløydsal og lærerværelse. Undervisningen var lagt opp etter «byskoleordningen» med sju timer hver dag, i motsetning til barn som bodde i landkommuner, der det da var undervisning hver annen dag. Skolebestyrer var Benjamin Torbergsen, som kom fra [[Hammerfest]] med [[Kåre Åberg]], [[Johannes Eidnes]], Ingrid Øvremoen som også var fra Hammerfest og Ingeborg Steinholt (seinere gift Bergersen) som de lengst-værende lærerne. På det meste var det 200 elever ved skolen. Bestyreren var dessuten bestyrer for yrkesskolen som da holdt til på Trondenes-kleiva i tillegg til at han også bestyrte biblioteket. Ingen av lærerne hadde noen form for spesialkompetanse rettet inn mot barn med krigstraumer, uten at dette var noe spesielt for Finnmarksleirens vedkommende.
Da tyskerne hadde tatt alle skolehusene til sitt bruk i hele landsdelen, var det mange flyktningebarn som hadde fått lite eller ingen undervisning i løpet av krigsårene. Skole ble derfor en prioritert oppgave i leiren og kom i gang 14. november [[1945]]. Skolen besto av fem små brakker som fungerte som hvert sitt klasserom pluss sløydsal og lærerværelse. Undervisningen var lagt opp etter «byskoleordningen» med sju timer hver dag, i motsetning til barn som bodde i landkommuner, der det da var undervisning hver annen dag. Skolebestyrer var Benjamin Torbergsen (opprinnelig fra Medkila), som kom fra [[Hammerfest]] med [[Kåre Åberg]], [[Johannes Eidnes]], Ingrid Øvremoen som også var fra Hammerfest og Ingeborg Steinholt (seinere gift Bergersen) som de lengst-værende lærerne. På det meste var det 200 elever ved skolen. Bestyreren var dessuten bestyrer for yrkesskolen som da holdt til på Trondenes-kleiva i tillegg til at han også bestyrte biblioteket. Ingen av lærerne hadde noen form for spesialkompetanse rettet inn mot barn med krigstraumer, uten at dette var noe spesielt for Finnmarksleirens vedkommende.


Da dette var ment å være et kortsiktig tilbud ble lærerne konstituert for ett år av gangen, noe som førte til rett mange utskiftinger av lærerne.   
Da dette var ment å være et kortsiktig tilbud ble lærerne konstituert for ett år av gangen, noe som førte til rett mange utskiftinger av lærerne.   
Skribenter
15 705

redigeringer