Fleischer-statuen i Harstad: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 12: Linje 12:




Statuen ble avduket av kong Haakon på tiårsdagen for gjenerobringen av Narvik i 28. mai 1940. I år 2000 skrev generalmajor [[Torkel Hovland]] en biografisk hyldningsbok om general Fleischer og de politiske forholdene rundt han den tiden han var sjef for eksilhæren i Storbritannia. Boka ble sterkt kritisert av faghistorikere som professor [[Olav Riste]] (spesialist på London-regjeringen 1940-45), historiker [[Kjetil Skogrand]] (forfatter av Forsvarets historie, bind IV), samt historiker [[Hans Olav Lahlum]] (forfatter av biografiene om [[Oscar Torp]] og [[Haakon Lie]]).  
Statuen ble avduket av kong Haakon 1950. I år 2000 skrev generalmajor [[Torkel Hovland]] en biografisk hyldningsbok om general Fleischer og de politiske forholdene rundt han den tiden han var sjef for eksilhæren i Storbritannia. Boka ble sterkt kritisert av faghistorikere som professor [[Olav Riste]] (spesialist på London-regjeringen 1940-45), historiker [[Kjetil Skogrand]] (forfatter av Forsvarets historie, bind IV), samt historiker [[Hans Olav Lahlum]] (forfatter av biografiene om [[Oscar Torp]] og [[Haakon Lie]]).  


Det har ikke vært noen forklarende tekst på statuen før i 2005, da et firma i byen forærte Harstad kommunen en tekstplate som ble satt opp på sokkelen. En forunderlig tekst som ikke stemmer med historiske fakta og dermed er mer villedende enn informativ. Slik den er utformet bidrar nok til at striden om general Fleischer antakelig vil holdes i live.
Det har ikke vært noen forklarende tekst på statuen før i 2005, da et firma i byen forærte Harstad kommunen en tekstplate som ble satt opp på sokkelen. En forunderlig tekst som ikke stemmer med historiske fakta og dermed er mer villedende enn informativ. Slik den er utformet bidrar den nok til at striden om general Fleischer antakelig vil holdes i live.


== Kilder==
== Kilder==
Skribenter
15 705

redigeringer