Forside:Nedre Eiker: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Opprettet side)
 
mIngen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
Nedre Eiker er en kommune i Buskerud. Den grenser mot Lier, Drammen, Hof og Øvre Eiker. Sammen med Øvre Eiker er kommunen en del av landskapet Eiker.
{{Forside Nedre Eiker}}


Mjøndalen er administrasjonssentrum med 8000 innbyggere. Andre tettsteder er: Krokstadelva, Solbergelva, Steinberg og Ytterkollen. Drammenselva deler kommunen i to, Steinberg, Mjøndalen og Ytterkolen ligger sør for elva mens Krokstadelva og Solbergelva ligger på nordsiden.
{{Portal underside|Om siden|tittel=Om forsiden}}
{{Portal liste|Liste over artikler om Nedre Eiker}}
<!-- Høyre kolonne -->
<div style="width: 34%; float: right;">
{{Portal kategoritre|Nedre Eiker kommune}}
{{Portal tickerboks|{{Categorymatch for Nedre Eiker}}}}


Landets første riksvei, fra Kongsberg til Drammen, går gjennom Nedre Eiker. Hovedveiene har hatt betegnelsene Riksvei 10, Europavei 76, Riksvei 11 og heter idag Europavei 134. Traseen for Riksvei 134 går idag i åskanten sør for Ytterkollen, gjennom Mjøndalen og Steinberg til Øvre Eiker. Den gamle traseen, som i dag heter Riksvei 283, går gjennom Solbergelva og Krokstadelva til Lerberg i Øvre Eiker.
</div>


Det ble utvunnet jernmalm fra Narverudgruvene i Dahleråsen fra 1697 til 1913,[1] og mangan i mangangruvene ved Briskemyrputt fra 1904 til 1915. Industrien har satt sitt preg på kommunen, blant annet gjennom produksjon av papir og cellulose som ga mange arbeidsplasser helt fram til 1970-åra. Fremdeles holder blant annet Trelleborg-Viking til i Nedre Eiker[2].
<!-- Venstre kolonne -->
<div style="width: 65%; float: left;">
{{Portal randomteaser|valign=top|count=1|F2|{{Categorymatch for Nedre Eiker}}}}
{{Portal oversikter|}}
{{Portal sisteteaser|count=4|F1|{{Categorymatch for Nedre Eiker}}}}
</div>


Av totalt 34 arter viltvoksende orkideer som finnes i Norge vokser 24 i Nedre Eiker. Bremseåsen naturvernområde er ett av områdene i kommunen der orkideene fortsatt trives.
__NOTOC__
__NOEDITSECTION__


Nedre Eiker kommune består av to kirkesokn - Nedre Eiker med Nedre Eiker kirke og Mjøndalen med Mjøndalen kirke.
[[Kategori:Kommuneforsider|Nedre Eiker]]
 
[[Kategori:Nedre Eiker kommune|  ]]
Dikteren Herman Wildenvey er født på Portåsen (i Mjøndalen 1885), Portåsen er i dag et kultursted i kommunen.

Sideversjonen fra 5. des. 2009 kl. 14:18

Mal:Forside Nedre Eiker

Om forsiden
Forside:Nedre Eiker/Om siden
Kategorier for Nedre Eiker kommune
Kategorien Nedre Eiker kommune ikke funnet
Smakebiter fra artikler
Program for Steinkjer Arbeiderkors konsert i Egge-kirka 30/11 1941. Programmet skapte nok en melankolsk stemning - som en avspeiling av tiden. Lokalavisa ga koret fin-fin kritikk som gjorde korets medlemmer stolte, både av arrangementet og egne prestasjoner.
Steinkjer 1940–1945: Spredte glimt fra krigsåra i Steinkjer og omland. Avisa Nord-Trøndelag og Inntrøndelagen har vært den vesentligste kilde til disse springende glimt fra en tid som satte til dels dype spor. Mye er gått i glemmeboken. Noe fordi det syntes uvesentlig å huske, og andre ting fordi de den gang ikke ble lagt så godt merke til. 21. april 1940 ble Steinkjer bombet. Byen var karakterisert av en nokså triviell og skjematisk regulering etter brannen i 1900, med små kvartaler og for mange tverrgater, dette gjaldt i stor grad Sørsia. Nordsia var selvvokst, trang og kronglete, uten vesentlig planlegging i det hele tatt. Men når man mister alt, (praktisk talt hele sentrum ble lagt i ruiner) ble ikke den «hjelpen» til fornyelse man her fikk, særlig godt mottatt. Etter hvert kom livet i gang i småbyen og de to steinkjeravisene Nord-Trøndelag og Nordenfjeldsk Tidende og Inntrøndelagen slo seg sammen og kom ut som Nord-Trøndelag & Indtrøndelagen fra den 29. mai 1940. På folkemunne ble avisa kalt «Fellesavisa», navnet var jo alt for lang og tungvint. De to redaktørene, Olav Hougen og Johannes Kjesbu fikk sitte til 6. juni 1942. Fra da av overtok NS styringen ved redaktørene Sverre Johnsen og seinere Kjell Saxvik.   Les mer…
Nordre Follo lokalhistoriske arkiv. Fotograf: Dagfinn W. Jakobsen
Nordre Follo lokalhistoriske arkiv består av de to lokalhistoriske arkivene i Ski og Oppegård. Arkivet i Oppegård befinner seg på Kolben bibliotek og arkivet i Ski holder til i Ski bibliotek. Nordre Follo lokalhistoriske arkiv har kontor i underetasjen i Ski bibliotek og holder åpent i bibliotekets åpningstider.   Les mer…
Reidar Gording fotografert ca. 1935.
Foto: Ukjent/Oslo Museum
Reidar Christensen Gording (født 3. februar 1873 i Sandefjord, død 15. juni 1952 i Oslo) var lege og spesialist i øre/nese/hals-medisin med virke i Kristiania/Oslo. Han drev i en årrekke egen privatpraksis, og mot slutten av karrieren var han dessuten spesialistlege ved Sanitetsforeningens revmatismesykehus. Han var også i en årrekke sensor for den medisinske embetseksamen.   Les mer…
Hans Misvær.
Foto: Ukjent, hentet fra Aspesæter (1984): Det norske hageselskaps historie 1884-1984.
Hans Mikal (Michael) Pedersen Misvær (født 25. mai 1864 på Hoset i Skjerstad i dagens Bodø kommune, død 16. juli 1938) var gartner og hagebrukspioner, ansatt ved Norges landbrukshøgskole fra 1900, til 1908 som lærer, deretter som overlærer til 1919, da han ble utnevnt til professor i fruktdyrking. Han skrev også fagbøker, og arbeidet for fremme av hagebruket.   Les mer…
Foto av Rudolf Nilsen
Foto: Ukjent, hentet fra Johan Faltin Bjørnsens biografi om Nilsen fra 1951.
Rudolf William Nilsen (født 28. februar 1901 i Kristiania, død 23. april 1929 i Paris) var dikter, journalist og kulturformidler. Til tross for at han døde tidlig, regnes han blant de mest betydningsfulle norske lyrikerne i mellomkrigstida, særlig kjent for sine kampdikt for arbeiderklassen og for sine østkantskildringer.   Les mer…