Frits Julius Sand: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(4 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
Frits Julius Sand ble født på Bakklandet i Trondheim i 1850. Fra barnsben var han i farens garveri i Nedre Bakklandet 29. Han dro så i sine ungdomsår til utlandet, kom hjem som garverimester og tok over farens forretning. Av en eller annen grunn ble han utnevnt som kemner og forlot da garverivirksomheten. Deretter ble han bokholder ved Trondhjems Elektrisitetsverk. Han deltok i kommunepolitikken og var levende opptatt av Trondhjems Haandverk- og industriforening. Her var han i en årrekke formann og ved 75-års jubileet ble han utnevnt som æresmedlem i foreningen. Frits vikarierte i mange år som organist. Først ved Vår frue kirke og deretter i Ila kirke hvor han ble ansatt som fast organist. Han var en meget avholdt mann, en typisk trønder og god borger av sin by. Han var gift med Anna Bergithe Kavli og de hadde 6 barn. Frits døde i 1929. Sønnen Lauritz Sand er hedret som landets kanskje viktigste og mest kompromissløse symbol på motstandskampen mot nazistene under krigen. Han vokste som sin far opp på Bakklandet i Trondheim.
'''[[Frits Julius Sand]]''' (født 1850 [[Bakklandet]] i [[Trondheim]], død 1929) var fra barnsben av i farens garveri i [[Nedre Bakklandet]] 29. Han dro så i sine ungdomsår til utlandet i utdanning, kom hjem og ble garverimester og tok over farens forretning. Av en eller annen grunn ble han utnevnt som kemner og forlot da garverivirksomheten. Deretter ble han bokholder ved [[Trondhjems Elektrisitetsverk]]. Han deltok i kommunepolitikken og var levende opptatt av [[Trondhjems Haandverk- og industriforening]]. Her var han i en årrekke formann og ved 75-års jubileet ble han utnevnt som æresmedlem i foreningen. Frits vikarierte i mange år som organist. Først ved [[Vår Frue kirke (Trondheim)|Vår Frue kirke]] og deretter i [[Ila kirke]] hvor han ble ansatt som fast organist. Han var en meget avholdt mann, en typisk trønder og god borger av sin by.  


Kilde: Nordisk Tidende 16 mai 1929.
Han var gift med [[Anna Bergithe Kavli]] og de hadde 6 barn. Sønnen [[Lauritz Sand]] er hedret som et viktig og kompromissløst symbol på motstandskampen mot nazistene under krigen. Han vokste som sin far opp på Bakklandet.
 
== Litteratur og kilder ==
 
* {{hbr1-1|pg00000005534066|Frits Julius Sand}}.
*''Nordisk Tidende'', 16. mai 1929.
 
 
 
{{DEFAULTSORT:SAND; FRITS}}
 
[[Kategori:Personer]]
[[Kategori:Garvere]]
[[Kategori:Trondheim kommune]]
[[Kategori:Lokalpolitikere]]
[[Kategori:Bakklandet (Trondheim)]]
[[Kategori:Fødsler i 1850]]
[[Kategori:Dødsfall i 1929]]
{{bm}}

Nåværende revisjon fra 18. mai 2021 kl. 06:37

Frits Julius Sand (født 1850 på Bakklandet i Trondheim, død 1929) var fra barnsben av i farens garveri i Nedre Bakklandet 29. Han dro så i sine ungdomsår til utlandet i utdanning, kom hjem og ble garverimester og tok over farens forretning. Av en eller annen grunn ble han utnevnt som kemner og forlot da garverivirksomheten. Deretter ble han bokholder ved Trondhjems Elektrisitetsverk. Han deltok i kommunepolitikken og var levende opptatt av Trondhjems Haandverk- og industriforening. Her var han i en årrekke formann og ved 75-års jubileet ble han utnevnt som æresmedlem i foreningen. Frits vikarierte i mange år som organist. Først ved Vår Frue kirke og deretter i Ila kirke hvor han ble ansatt som fast organist. Han var en meget avholdt mann, en typisk trønder og god borger av sin by.

Han var gift med Anna Bergithe Kavli og de hadde 6 barn. Sønnen Lauritz Sand er hedret som et viktig og kompromissløst symbol på motstandskampen mot nazistene under krigen. Han vokste som sin far opp på Bakklandet.

Litteratur og kilder