Gamle Konglungvei: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: Gamle Konglungvei, i Asker, ligger nord for Konglungveien og er tilknyttet denne i begge ender. Oppkalt etter øya Konglungen. Tidligere fortsatte veien på sørsiden av Spiredammen og p...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
Gamle Konglungvei, i Asker, ligger nord for Konglungveien og er tilknyttet denne i begge ender. Oppkalt etter øya Konglungen. Tidligere fortsatte veien på sørsiden av Spiredammen og passerte tunet på Løkenes gård i retning Vettre. I motsatt retning endte veien ved dampskipsbrygga på Sundbakken i Konglungsundet. Langs veiens nåværende utstrekning ligger for det meste eneboliger nokså spredt i et landskap preget av jorder og skog. Tomtene i området er utparsellert fra Løkenes fra ca. 1900 og utover. Fiskere, fraktemenn, loser og reketrålere har tidligere utgjort mesteparten av befolkningen i området og på selve Konglungøya. Det er bygd seilskuter i Konglungsundet, her har vært slipp og kjølhalingsplass. Kjernen i huset i krysset Gamle Konglungvei/ Konglungveien er det gamle seilmakerverkstedet som lå i Konglungsundet. Like ved, på Høydal, fantes fra ca. 1910 en beskjeden landhandel, nr. 30. Ved Merranes ligger en bygning som opprinnelig var strandsitterhus. Sjokolade-familien Bergene har i mange år hatt sommersted ved sjøen her. 1. Fra Sundbakken drev J. A. Cock skipsrederi. Han var rundt 1850 Askers rikeste mann, ble det hevdet. Her var gårdsdrift. I dag større bygg med seksjonsleiligheter, stabbur. 10. I bygningen mot veien var det tidligere butikk. Ole Lund, som drev stort i Vollen fra rundt 1900, hadde fra 1928 filial på stedet. Han overtok etter Kåre Johansen. Etter Ole Lunds tid overtok andre driften.
'''[[Gamle Konglungvei]]''' i [[Asker kommune|Asker]] ligger nord for [[Konglungveien]] og er tilknyttet denne i begge ender. Oppkalt etter øya [[Konglungen (Asker)|Konglungen]]. Tidligere fortsatte veien på sørsiden av [[Spiredammen]] og passerte tunet på [[Løkenes (Asker gnr 56)|Løkenes]] gård i retning [[Vettre (gård i Asker)|Vettre]]. I motsatt retning endte veien ved dampskipsbrygga på [[Sundbakken (gård i Asker)|Sundbakken]] i [[Konglungsundet]].  
 
Langs veiens nåværende utstrekning ligger for det meste eneboliger nokså spredt i et landskap preget av jorder og skog. Tomtene i området er utparsellert fra Løkenes fra ca. 1900 og utover. Fiskere, fraktemenn, loser og reketrålere har tidligere utgjort mesteparten av befolkningen i området og på selve Konglungøya. Det er bygd seilskuter i Konglungsundet, her har vært slipp og kjølhalingsplass.  
 
Kjernen i huset i krysset Gamle Konglungvei/ Konglungveien er det gamle seilmakerverkstedet som lå i Konglungsundet. Like ved, på [[Høydal (Asker)|Høydal]], fantes fra ca. 1910 en beskjeden landhandel, nr. 30. Ved [[Merranes (Asker)|Merranes]] ligger en bygning som opprinnelig var strandsitterhus. Sjokolade-familien Bergene har i mange år hatt sommersted ved sjøen her.  
 
* 1. Fra Sundbakken eller [[Blauenholm (Asker gnr 56/3)|Blauenholm]] drev [[Jacob Grubbe Cock]] skipsrederi. Han var rundt 1850 Askers rikeste mann, ble det hevdet. Her var gårdsdrift. I dag større bygg med seksjonsleiligheter, stabbur.  
* 10. I bygningen mot veien var det tidligere butikk. Ole Lund, som drev stort i [[Vollen (Asker)|Vollen]] fra rundt 1900, hadde fra 1928 filial på stedet. Han overtok etter Kåre Johansen. Etter Ole Lunds tid overtok andre driften.


{{AB-leksikon}}
{{AB-leksikon}}

Sideversjonen fra 22. jul. 2016 kl. 08:51

Gamle Konglungvei i Asker ligger nord for Konglungveien og er tilknyttet denne i begge ender. Oppkalt etter øya Konglungen. Tidligere fortsatte veien på sørsiden av Spiredammen og passerte tunet på Løkenes gård i retning Vettre. I motsatt retning endte veien ved dampskipsbrygga på Sundbakken i Konglungsundet.

Langs veiens nåværende utstrekning ligger for det meste eneboliger nokså spredt i et landskap preget av jorder og skog. Tomtene i området er utparsellert fra Løkenes fra ca. 1900 og utover. Fiskere, fraktemenn, loser og reketrålere har tidligere utgjort mesteparten av befolkningen i området og på selve Konglungøya. Det er bygd seilskuter i Konglungsundet, her har vært slipp og kjølhalingsplass.

Kjernen i huset i krysset Gamle Konglungvei/ Konglungveien er det gamle seilmakerverkstedet som lå i Konglungsundet. Like ved, på Høydal, fantes fra ca. 1910 en beskjeden landhandel, nr. 30. Ved Merranes ligger en bygning som opprinnelig var strandsitterhus. Sjokolade-familien Bergene har i mange år hatt sommersted ved sjøen her.

  • 1. Fra Sundbakken eller Blauenholm drev Jacob Grubbe Cock skipsrederi. Han var rundt 1850 Askers rikeste mann, ble det hevdet. Her var gårdsdrift. I dag større bygg med seksjonsleiligheter, stabbur.
  • 10. I bygningen mot veien var det tidligere butikk. Ole Lund, som drev stort i Vollen fra rundt 1900, hadde fra 1928 filial på stedet. Han overtok etter Kåre Johansen. Etter Ole Lunds tid overtok andre driften.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Gamle Konglungvei er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.8389263° N 10.5054003° Ø