Gamle Oksøy (forsyningsskip 1962)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 28. jan. 2016 kl. 16:57 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamle Oksøy
Gamle Oksøy.JPG
Kjennesignal 3YYN
Egennavn: Gamle Oksøy
Andre navn: Oksøy
Båttype Forsyningsskip
Materiale Stål
Lengde 135 fot
Største bredde 24 fot
Bruttotonnasje 330
Byggeår 1962
Båtbygger: Brødrene Lothe, Haugesund
Framdriftsmidler: Motor
Motortype Bergen diesel 495 HK
Kommune Kristiansand kommune
Lagstilhørighet: Gamle Oksøys Venner
Lagstilhørighet andre: Norsk Forening for Fartøyvern


MS «Oksøy» ble bygget i 1962 hos Brødrene Lothe, Haugesund, som forsyningsskip for Kystverket. Skipet ble benyttet til vedlikehold av fyr, lykter og merker langs kysten, og var registrert som tankskip med parafin og gass om bord til de mange lyktene i leia.

Rasjonalisering og ombygging av fyrlyktene til solcelle- og batteridrift gjorde etter hvert MS «Oksøy» overflødig, og fartøyet ble tatt ut av drift høsten 1996. Da Riksantikvaren ønsket å ta vare på et representativt utvalg av fartøyer med betydning for den norske sjøfarten, ble det foreslått å gi skipet vernestatus og bevare det i original, operativ stand. MS «Oksøy» ble gitt som gave til Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter fra Fiskeridepartementet august 1997, og fikk «Gamle» føyd til navnet.

Under årene fartøyet var operativt ble det gjort svært få endringer, og autentisiteten i forhold til byggetidspunktet var stor da fartøyvernsenteret overtok eierskapet. Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter ønsker å bevare MS «Gamle Oksøy» gjennom bruk, kombinert med formidling av fartøyets opprinnelige funksjon. I 2014 overtok Lindesnes fyrmuseum MS «Gamle Oksøy».