Gamle rådhus (Oslo): Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «Kategori:Bygninger» til «»
(kategoriendring)
m (Teksterstatting – «Kategori:Bygninger» til «»)
 
(17 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb|Gamle raadhus Oslo.jpg}}
<onlyinclude>{{thumb|Gamle raadhus Oslo.jpg|Gamle rådhus}}</onlyinclude>
'''[[Gamle rådhus (Oslo)|Gamle rådhus]]''' i [[Oslo]] var Christianias første [[rådhus]] fra [[1641]]. Bygningen, som ligger på [[Christiania torv]], er en av de eldste i byen, og huser nå [[Oslo Museum avdeling Gamle Rådhus]] og et serveringssted.
{{thumb|Haller Kopsland - no-nb digifoto 20160128 00035 NB NS 000485K.jpg|Rådhuset da bilforhandler [[Haller, Kopsland & Co.]] holdt til der.|Narve Skarpmoen}}
<onlyinclude>'''[[Gamle rådhus (Oslo)|Gamle rådhus]]''' i [[Oslo]] var Christianias første [[rådhus]] fra [[1641]]. Bygningen, som ligger på [[Christiania torv]], er en av de eldste i byen, og huser nå et serveringssted. Adressen er nå Christiania torv 1, med en sideinngang fra [[Nedre Slottsgate]] 1.</onlyinclude>


<noinclude>==Bygningen==</noinclude>
==Bygningen==


Bygningen er oppført i slemmet teglstein. Den har to etasjer og høyt [[saltak]]. Den har blitt endret flere ganger. På [[1700-tallet]] ble tårnet fjernet, og hovedfløyen fikk [[valmtak]]. Dermed forsvant de opprinnelige renessansegavlene, som ble satt tilbake under en restaurering tidlig på [[1900-tallet]]. Det ble oppført en sidefløy i [[1850-åra]].</onlyinclude>
<onlyinclude>Bygningen er oppført i slemmet teglstein. Den har to etasjer og høyt [[saltak]]. Bygningen har blitt endret flere ganger. På [[1700-tallet]] ble tårnet fjernet, og hovedfløyen fikk [[valmtak]]. Dermed forsvant de opprinnelige [[renessanse]]gavlene, som ble satt tilbake under en restaurering tidlig på [[1900-tallet]]. Det ble oppført en sidefløy i [[1850-åra]].  


I [[1996]] ble huset skadet av brann, og måtte restaureres.  
Det ble bestemt å oppføre et nytt rådhus i [[1632]], og [[Christian IV]] ga 500 riksdaler. Det skulle gå hele ni år før bygget var ferdig. Murankerne gir årstallet 1641. Det som ser ut til å være trappegavler i renessansestil er vist på et maleri av [[Jacob Coning]] fra [[1698]]. Det høye trappetårnet mot gårdsplassen kommer tydelig fram på maleriet. På toppen av dette var en enkel kuppel med spir.</onlyinclude>
 
I [[1996]] ble huset skadet av brann og måtte restaureres.  


Oslo kommune eier bygningen.  
Oslo kommune eier bygningen.  
Linje 12: Linje 15:
==Historie==
==Historie==


Fra oppføringen i 1641 til [[1733]] var bygningen Christianias rådhus. Byggingen ble ledet av rådmann [[Lauritz Hansen]]. Kong [[Christian IV]] ga tusen [[riksdaler]] som bidrag til byggearbeidet. I tillegg til å være kontorbygning for byens myndigheter var rådhuset også et viktig samlingssted for borgerskapet. Myndighetene bestod av to borgermestere og tolv rådmenn som ble oppnevnt av lensherren på [[Akershus festning]]. Det var også en administrasjon bestående av en [[byskriver]] og en [[byfogd]], samt betjenter for begge. Etterhvert kom det til et utvalg av [[takserborger]]e, som var den første formen for borgerrepresentasjon i Christiania. I kjelleren hadde man arrestlokale og fengsel. Byens privilegier ble lest opp på rådhuset den [[21. desember]], [[Thomasmesse]], hvert år. Alle borgere var da velkomne til å møte opp for å høre på.  
Fra oppføringen i 1641 til [[1733]] var bygningen Christianias rådhus. I tillegg til å være kontorbygning for byens myndigheter var rådhuset også et viktig samlingssted for borgerskapet. Myndighetene bestod av to borgermestere og tolv rådmenn som ble oppnevnt av lensherren på [[Akershus festning]]. Det var også en administrasjon bestående av en [[byskriver]] og en [[byfogd]], samt betjenter for begge. Etterhvert kom det til et utvalg av [[takserborger]]e, som var den første formen for borgerrepresentasjon i Christiania.
I de første årene etter oppføringa av rådhuset hadde også stattholder [[Hannibal Sehested]]s generalkommissariat kontorer der. En stor sal ble inndelt i mindre kontorer til dette formålet. I kjelleren hadde man arrestlokale og fengsel. Byens privilegier ble lest opp på rådhuset den [[21. desember]], [[Thomasmesse]], hvert år. Alle borgere var da velkomne til å møte opp for å høre på. Det var også selskapslokaler i rådhuset, og etter [[bybrannen i Christiania 1686|bybrannen]] i [[1686]] ble det holdt gudstjenester der fordi [[Hellig Trefoldighets kirke (Oslo)|Hellig Trefoldighets kirke]] ble revet. Dette varte i drøyt 11 år, inntil Det var også skjenkestue i kjelleren en periode.  


Etter innføringen av enevelde ble borgermestere og rådmenn utnevnt direkte av kongen, og de fikk fast inntekt fra sine verv. Den eldste av borgermestrene fikk fra [[1665]] tittelen [[president]], og man reduserte antall rådmenn til seks. I [[1685]] ble kuttet man ned til bare to rådmenn, og dermed var det ikke lenger noe reellt råd som styrte byen. Etterhvert begynte man å utvide administrasjonen med nye embeter, som også fikk kontorer i rådhuset. I [[1730]] kom den første faste borgerrepresentasjonen, [[tolv eligerte menn]], som såvidt rakk å møte i Gamle rådhus før det ble solgt.
I [[1680]] ble det oppført en tømmerbygning på to etasjer, som var sammenføyd med rådhuset. Denne rommet arrestlokaler og bolig for bytjeneren. Bruddet på [[murtvang]]en er nokså spesielt, i og med at det skjedde i tilknytning til rådhuset, som til og med var delvis finansiert av kongen.


Det var også selskapslokaler i rådhuset, og etter [[bybrannen i Christiania 1686|bybrannen]] i [[1686]] ble det holdt gudstjenester der fordi [[Hellig Trefoldighets kirke (Oslo)|Hellig Trefoldighets kirke]] ble revet. Det var også skjenkestue i kjelleren en periode.  
Etter innføringen av enevelde ble borgermestere og rådmenn utnevnt direkte av kongen i form av [[Christiania magistrat]], og de fikk fast inntekt fra sine verv. Den eldste av borgermestrene fikk fra [[1665]] tittelen [[president]], og man reduserte antall rådmenn til seks. I [[1685]] ble kuttet man ned til bare to rådmenn, og dermed var det ikke lenger noe reellt råd som styrte byen. Etterhvert begynte man å utvide administrasjonen med nye embeter, som også fikk kontorer i rådhuset. I [[1730]] kom den første faste borgerrepresentasjonen, [[tolv eligerte menn]], som såvidt rakk å møte i Gamle rådhus før det ble solgt.


Da rådhuset ble flyttet til [[Garmanngården]] i Rådhusgata 7 ble bygningen solgt til private. Kjøperen var enka etter genral [[Patroclus Rømeling]]. Bygningen var da i dårlig stand, men hun fikk den satt i stand. I [[1785]] ble den solgt videre til [[frimurerlosjen]] St. Olai, og så fulgte en periode med flere forskjellige eiere gjennom [[1800-tallet]]. Fra [[1815]] til [[1846]] holdt [[Høyesterett]] til i bygningen.  
I [[1733]] ga [[Christian VI]] [[Garmanngården]] i Rådhusgata 7 til kommunen som nytt rådhus, ettersom det gamle var forfallent. Rådhusbygningen ble da solgt til private. Kjøperen var enka etter general [[Patroclus Rømeling]], som fikk den for 402 riksdaler. Hun fikk renovert bygningen. I [[1785]] ble den solgt videre til [[frimurerlosjen]] St. Olai, den første losjen i Norge, og så fulgte en periode med flere forskjellige eiere gjennom [[1800-tallet]]. Fra [[1821]] til [[1846]] holdt [[Høyesterett]] til i bygningen.  


En restaurant ble etablert i en ny sidefløy i [[1856]]. Eieren av bygningen og restauranten var [[Matheus Helseth]]. På den tiden brukte [[Den tekniske Forening]] gården til møtelokale, og den ble derfor kalt «Teknikken» på folkemunne. Frimurere flyttet igjen inn i [[1891]], og deres innredning er bevart i andre etasje. I [[1926]] flyttet restauranten inn i hovedbygningen.
En restaurant ble etablert i en ny sidefløy i [[1856]]. Eieren av bygningen og restauranten var [[Matheus Helseth]]. På den tiden brukte [[Den tekniske Forening]] gården til møtelokale, og den ble derfor kalt «Teknikken» på folkemunne. Frimurere flyttet igjen inn i [[1891]], og deres innredning er bevart i andre etasje. I [[1926]] flyttet restauranten inn i hovedbygningen.
Linje 24: Linje 28:
I [[1940]] tok Oslo kommune over bygningen. Frimurerne leide en periode lokaler der.
I [[1940]] tok Oslo kommune over bygningen. Frimurerne leide en periode lokaler der.


I [[1980]] flyttet Teatermuseet inn i Gamle rådhus. Museet fikk i [[1998]] egen inngang fra Christiania Torv.
I [[1980]] flyttet Teatermuseet inn i Gamle rådhus. Museet fikk i [[1998]] egen inngang fra Christiania Torv. Museet ble i 2006 en del av det konsoliderte [[Oslo Museum]] og flyttet sin virksomhet til [[Oslo Bymuseum|Bymuseet]] på [[Frogner hovedgård]]. Museets lokaler 2. etasje i Gamle rådhus ble i to år brukt til en byhistorisk utstilling, inntil Oslo Museum måtte oppgi leieforholdet med Oslo kommune.


[[Restaurant Det Gamle Raadhus]] ble åpnet [[1. mars]] [[1983]]. De fikk nyinnredet lokalene, men etter brannen i 1996 ble inventaret fra 1926 gjenskapt.  
[[Restaurant Det Gamle Raadhus]] ble åpnet [[1. mars]] [[1983]]. De fikk nyinnredet lokalene, men etter brannen i 1996 ble inventaret fra 1926 gjenskapt.


==Litteratur==
==Litteratur==
* {{WP-artikkel|http://no.wikipedia.org/wiki/Gamle_rådhus|Gamle rådhus|nb}}
 
* [[Arno Berg|Berg, Arno]]: ''Det gamle Christiania'', Dreyers forlag, Oslo 1965
* {{WP-lenke|Gamle rådhus|nb}}
* [http://www.dehistoriske.no/restaurant/det-gamle-raadhus/ Det Gamle Rådhus] på «De historiske Hotel & Spisesteder»
* [http://www.dehistoriske.no/restaurant/det-gamle-raadhus/ Det Gamle Rådhus] på «De historiske Hotel & Spisesteder»


[[Kategori:Tidligere rådhus]]
==Eksterne lenker==
[[Kategori:Bygninger i Oslo kommune]]
 
* {{kulturminne|86143}}
 
{{artikkelkoord|59.909865|N|10.740052|Ø}}
[[Kategori:Rådhus]]
 
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo sentrum]]
[[Kategori:Oslo sentrum]]
[[Kategori:Lokalpolitikk]]
[[Kategori:Kvadraturen (Oslo)]]
[[Kategori:Bygninger fra 1600-tallet]]
[[Kategori:Bygninger fra 1600-tallet]]


{{F1}}
{{F1}}