Geble Pedersøn: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{Thumb|Geble Pedersoenn segl.png|Geble Pedersøns [[segl]] og [[Signatur|navnetrekk]]}}
{{Thumb|Geble Pedersoenn segl.png|Geble Pedersøns [[segl]] og [[Signatur|navnetrekk]].}}


'''[[Geble Pedersøn]]''' (født rundt [[1490]], død [[1557]]) var fra [[1537]] [[biskop]], med tittelen [[superintendent]], i [[Bjørgvin bispedømme|Bergen]]. Geble kom fra Teista i [[Herøy kommune (Nordland)|Herøy]], hvor både faren og moren var (jordeiende?) [[bønder]] med [[adel]]ig bakgrunn. Han [[Nordmenn med utdanning fra Tyskland|studerte i Tyskland]].
'''[[Geble Pedersøn]]''' (født rundt [[1490]], død [[1557]]) var fra [[1537]] [[superintendent]] ([[biskop]]) i [[Bjørgvin bispedømme|Bergen]]. Geble kom fra Teista i [[Herøy kommune (Nordland)|Herøy]], hvor både faren og moren var [[bønder]] med [[adel]]ig bakgrunn. Han [[Nordmenn med utdanning fra Tyskland|studerte]] blant annet i [[Tyskland]].


Etter [[reformasjonen]] var Geble Pedersøn en av de første sju superintendentene som ble utnevnt av [[Christian III]] og ordinert av den tyske reformatoren Johannes Bugernhagen.<ref>[[Leksikon:Biskop|]] i ''Norsk historisk leksikon''.</ref> Før utnevnelse var han [[erkediakon]], og hadde blant annet ansvaret for [[Munkeliv kloster]]. Som superintendent bosatte han seg i [[Gråbrødreklosteret (Bergen)|Gråbrødreklosteret]]. Det fungerte som embetsbolig inntil [[Anders Foss (1543–1607)|Anders Foss]] flytta da han fikk krav om å sette i stand den altfor store bygningen.
Etter [[reformasjonen]] var Geble Pedersøn en av de sju første superintendentene som ble utnevnt av [[Christian III]] og ordinert av den tyske reformatoren Johannes Bugernhagen.<ref>[[Leksikon:Biskop|Biskop]] i ''Norsk historisk leksikon''.</ref> Før utnevnelsen var han [[erkediakon]], og hadde blant annet ansvaret for [[Munkeliv kloster]]. Som superintendent bosatte han seg i [[Gråbrødreklosteret (Bergen)|Gråbrødreklosteret]]. Dette fungerte som embetsbolig inntil [[Anders Foss (1543–1607)|Anders Foss]] flytta da han fikk krav om å sette i stand den altfor store bygningen.


Han regnes sammen med [[Absalon Pederssøn Beyer]] som sentral i utviklinga av [[Bergen domkapitel]] som kulturinstitusjon.<ref>Jf. [[Leksikon:Domkapitel|Domkapitel]] i ''Norsk historisk leksikon''.</ref> En noe spesiell forbindelse mellom Geble Pedersøn og Absalon Beyer er at sistnevntes kone [[Anne Pedersdotter (d. 1590)|Anne Pedersdotter]] ble anklaget for å ha drept biskop Geble for at hennes mann skulle kunne ta over embetet. Anklagen kom i forbindelse med hekseprosessen mot henne i 1590, og ser ikke ut til å ha vært et tema i den første saken mot henne i 1570. Det er ingen grunn til å tro at anklagen hadde noen rot i virkeligheten.
Han regnes sammen med [[Absalon Pederssøn Beyer]] som sentral i utviklinga av [[Bergen domkapitel]] som kulturinstitusjon.<ref>[[Leksikon:Domkapitel|Domkapitel]] i ''Norsk historisk leksikon''.</ref> En noe spesiell forbindelse mellom Geble Pedersøn og Beyer er at sistnevntes kone [[Anne Pedersdotter (d. 1590)|Anne Pedersdotter]] senere ble anklaget for å ha drept biskop Geble for at hennes mann skulle kunne overta embetet. Anklagen kom i forbindelse med hekseprosessen mot henne i [[1590]], og ser ikke ut til å ha vært et tema i den første saken mot henne i [[1570]]. Det er ingen grunn til å tro at anklagen hadde rot i virkeligheten.


==Referanser==
==Referanser==
<references/>
<references/>


== Litteratur ==
== Litteratur ==
* Gilje, Nils: ''Heksen og humanisten: Anne Pedersdatter og Absalon Pederssøn Beter - en historie om magi og trolldom i Bergen på 1500-tallet''. Utg. Fagbokforlaget. 2003. ISBN 978-82-450-1054-1.
* Gilje, Nils: ''Heksen og humanisten: Anne Pedersdatter og Absalon Pederssøn Beyer - en historie om magi og trolldom i Bergen på 1500-tallet''. Utg. Fagbokforlaget. 2003. ISBN 978-82-450-1054-1.
* {{Jakobsen 1922}} Side 46.
* {{Jakobsen 1922}} Side 46.
{{Spire}}
{{Spire}}
Linje 23: Linje 22:
[[Kategori:Biskoper]]
[[Kategori:Biskoper]]
[[Kategori:Bjørgvin bispedømme]]
[[Kategori:Bjørgvin bispedømme]]
[[Kategori:Bergen kommune]]
[[Kategori:Herøy kommune (Nordland)]]
[[Kategori:Herøy kommune (Nordland)]]

Sideversjonen fra 6. mar. 2019 kl. 10:29

Geble Pedersøns segl og navnetrekk.

Geble Pedersøn (født rundt 1490, død 1557) var fra 1537 superintendent (biskop) i Bergen. Geble kom fra Teista i Herøy, hvor både faren og moren var bønder med adelig bakgrunn. Han studerte blant annet i Tyskland.

Etter reformasjonen var Geble Pedersøn en av de sju første superintendentene som ble utnevnt av Christian III og ordinert av den tyske reformatoren Johannes Bugernhagen.[1] Før utnevnelsen var han erkediakon, og hadde blant annet ansvaret for Munkeliv kloster. Som superintendent bosatte han seg i Gråbrødreklosteret. Dette fungerte som embetsbolig inntil Anders Foss flytta da han fikk krav om å sette i stand den altfor store bygningen.

Han regnes sammen med Absalon Pederssøn Beyer som sentral i utviklinga av Bergen domkapitel som kulturinstitusjon.[2] En noe spesiell forbindelse mellom Geble Pedersøn og Beyer er at sistnevntes kone Anne Pedersdotter senere ble anklaget for å ha drept biskop Geble for at hennes mann skulle kunne overta embetet. Anklagen kom i forbindelse med hekseprosessen mot henne i 1590, og ser ikke ut til å ha vært et tema i den første saken mot henne i 1570. Det er ingen grunn til å tro at anklagen hadde rot i virkeligheten.

Referanser

  1. Biskop i Norsk historisk leksikon.
  2. Domkapitel i Norsk historisk leksikon.

Litteratur

  • Gilje, Nils: Heksen og humanisten: Anne Pedersdatter og Absalon Pederssøn Beyer - en historie om magi og trolldom i Bergen på 1500-tallet. Utg. Fagbokforlaget. 2003. ISBN 978-82-450-1054-1.
  • Jakobsen, M. 1922. Alstahaug Kanikgjeld eller nu Hatfjelddalen, Vefsen, Tjøtta, Alstahaug, Herø, Nesne, Hemnes, Mo sognekald : En historisk statistisk beskrivelse efter originale utrykte og trykte kilder fra de ældste tider indtil MDCCCCXIV (1914) Mosjøen: eget forlag. Digital versjonNettbiblioteket Side 46.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!