Geithol batteri: Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «[[Kategori:Nedre Eiker kommune» til «Kategori:Drammen kommune [[Kategori:Nedre Eiker»
m (KjellG flyttet siden Geithol skanse (Nedre Eiker) til Geithol batteri: Anlegget het Geithol batteri (Geitholbatteriet) da det ble anlagt. "Skanse" er i det vesentligr brukt om eldre og enklere konstruksjoner)
m (Teksterstatting – «[[Kategori:Nedre Eiker kommune» til «Kategori:Drammen kommune [[Kategori:Nedre Eiker»)
 
(9 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>{{thumb|Geithol1.jpg|Den 120 meter lange dekningsgraven Foto: Brastad/Eiker Arkiv}}
<onlyinclude>{{thumb|Geithol1.jpg|Den 120 meter lange dekningsgraven.|Brastad/[[Eiker Arkiv]]}}
'''[[Geithol skanse (Nedre Eiker)|Geithol batteri]]''' blir på folkemunne kalt «Batteriet» og er beliggende i fjellsiden bak [[Nedre Eiker kirke]]. Befestningen ble påbegynt i 1898, og var et ledd i forsvaret av [[Drammensdalen]] i tilfelle krig med [[Sverige]] i [[1905]]. Geithol batteri er en del av forsvarsverkene i Drammensområdet, [[Drammenslinjen]].
'''[[Geithol batteri]]''' blir på folkemunne kalt «Batteriet» og ligger i fjellsiden bak [[Nedre Eiker kirke]]. Befestningen ble påbegynt i 1898, og var et ledd i forsvaret av [[Drammensdalen]] i tilfelle krig med [[Sverige]] i [[1905]]. Geithol batteri er en del av forsvarsverkene i Drammensområdet, [[Drammenslinjen]].


I 1890-åra bar det mot brudd i unionen med Sverige, og begge nasjoner rustet seg til et væpnet oppgjør. Norges daværende forsvarsminister [[Georg Stang]] beordret innkjøp av en ny type hurtigskytende feltkanoner som ga [[Norge]] et artilleristisk forsprang på Sverige, og videre planla han et dybdeforsvar av [[Oslo]] bak de nybygde grensefestningene slik at svenskene ikke skulle lure seg mot Oslo «bakveien». Resultatet ble [[Østre Batteri|Østre]] og [[Vestre Batteri (Drammen)|Vestre Batteri]] i [[Bragernesåsen]] i Drammen. Kanonene her  kunne siktes inn mot [[Kobbervikdalen]] og [[Konnerud]]. </onlyinclude>Disse hadde imidlertid en rekkevidde på 6500 meter, og kunne dermed ikke beherske en eventuell fiendtlig kryssing av [[Drammenselva]] lenger vest enn [[Solbergelva (elv)|Solbergelvas]] utløp, omtrent der hvor [[Solberg skole]] ligger i dag. De militæres blikk falt da på den glimrende posisjonen som en «skulder» av [[Solbergfjellet (Nedre Eiker)|Solbergfjellet]] dannet, - [[Geithol]]. Dermed ble det i Solbergfjellet, 85 meter over havet, av bygdefolk ledet av artillerioffiserer fra [[Hvalsmoen]] bygd et anlegg for seks hurtigskytende franske feltkanoner av typen [[Schneider Canet]] i kaliber 7.5 cm., modell 1898. Disse kanonene var primært rettet mot veien [[Hagatjern]] - [[Mjøndalen]], sekundært mot øst i korrespondanse med Vestre Batteri i Bragernesåsen og mot vest i retning [[Hougsund]] (nå [[Hokksund]]). Batteriet kunne også støtte en mobil forsvarsstyrkes framrykking på søndre elvebredd. Det kan nevnes at under byggeperioden brakte ungene i bygda mat til arbeiderne for 5 øre dagen!
I 1890-åra bar det mot brudd i unionen med Sverige, og begge nasjoner rustet seg til et væpnet oppgjør. Norges daværende forsvarsminister [[Georg Stang]] beordret innkjøp av en ny type hurtigskytende feltkanoner som ga [[Norge]] et artilleristisk forsprang på Sverige, og videre planla han et dybdeforsvar av [[Oslo]] bak de nybygde grensefestningene slik at svenskene ikke skulle lure seg mot Oslo «bakveien». Resultatet ble [[Østre Batteri|Østre]] og [[Vestre Batteri (Drammen)|Vestre Batteri]] i [[Bragernesåsen]] i Drammen. Kanonene her  kunne siktes inn mot [[Kobbervikdalen]] og [[Konnerud]]. </onlyinclude>Disse hadde imidlertid en rekkevidde på 6500 meter, og kunne dermed ikke beherske en eventuell fiendtlig kryssing av [[Drammenselva]] lenger vest enn [[Solbergelva (elv)|Solbergelvas]] utløp, omtrent der hvor [[Solberg skole (Nedre Eiker)|Solberg skole]] ligger i dag. De militæres blikk falt da på den glimrende posisjonen som en «skulder» av [[Solbergfjellet (Nedre Eiker)|Solbergfjellet]] dannet, - [[Geithol]]. Dermed ble det i Solbergfjellet, 85 meter over havet, av bygdefolk ledet av artillerioffiserer fra [[Hvalsmoen]] bygd et anlegg for seks hurtigskytende franske feltkanoner av typen [[Schneider Canet]] i kaliber 7.5 cm., modell 1898. Disse kanonene var primært rettet mot veien [[Hagatjern]] - [[Mjøndalen]], sekundært mot øst i samvirke
med Vestre Batteri i Bragernesåsen og mot vest i retning [[Hougsund]] (nå [[Hokksund]]). Batteriet kunne også støtte en mobil forsvarsstyrkes framrykking på søndre elvebredd. Det kan nevnes at under byggeperioden brakte ungene i bygda mat til arbeiderne for 5 øre dagen!


{{thumb|Geithol2.jpg|Orienteringsbord Foto: Brastad/Eiker Arkiv}}Batteriet er oppbygd av tre terrasser med én meter høydeforskjell som hver er anlagt for to kanoner. Terrassene kan sees i 2009, selv om «trekkene» er blitt noe utvisket med tiden. Forbindelsen mellom terrassene var ramper eller svake skråninger, og den høyeste ligger på høyre fløy. [[Brystvern|Brystvernet]] er 0.9 meter høyt, hvorav 0.6 meter er steinfylling med grus og jord over. Den indre brystvernskråningen består av rått tilhugget granitt.
{{thumb|Geithol2.jpg|Orienteringsbord Foto: Brastad/Eiker Arkiv}}Batteriet er oppbygd av tre terrasser med én meter høydeforskjell som hver er anlagt for to kanoner. Terrassene kan sees i 2009, selv om «trekkene» er blitt noe utvisket med tiden. Forbindelsen mellom terrassene var ramper eller svake skråninger, og den høyeste ligger på høyre fløy. [[Brystvern|Brystvernet]] er 0.9 meter høyt, hvorav 0.6 meter er steinfylling med grus og jord over. Den indre brystvernskråningen består av rått tilhugget granitt.
Linje 23: Linje 24:


==Kilder==
==Kilder==
* Artikkel av Anne Gallefos Wollertsen circa 2002 på nettstedet til [http://www.eiker.org/Artikler/Offentlig_virksomhet/Militaria/geithol.htm Eiker Arkiv] basert på Anleggsinstruks fra Forsvarsmuseet på Akershus og artikkel av Stig Sundkvist  
* Lindaas, Gunnar M.: "Drammenslinjen - et 100 årsminne", Norske reserveoffiserers forening, avd. Drammen, 2005, ISBN 82-303-0399-1
* Artikkel av Anne Gallefos Wollertsen circa 2002 på nettstedet til [https://eikerarkiv.no/1905-2005-markeringen-i-eiker/geithol-skansegjetholen-befestning-batteriet/ Eiker Arkiv] basert på Anleggsinstruks fra Forsvarsmuseet på Akershus og artikkel av Stig Sundkvist  
*Gjermund Glittfjell, Eiker Arkiv
*Gjermund Glittfjell, Eiker Arkiv
 
{{Eiker Leksikon}}
[[Kategori:Festningsverk]]
[[Kategori:Festningsverk]]
[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]
[[Kategori:Drammen kommune]]
[[Kategori:Nedre Eiker]]
[[Kategori:Kulturminner]]
[[Kategori:Kulturminner]]
[[Kategori:Etableringer i 1898]]
[[Kategori:Etableringer i 1898]]
[[Kategori:Solbergmoen]]
[[Kategori:Solbergmoen]]
 
{{artikkelkoord|59.75946|N|10.04278|Ø}}
{{f2}}
{{f2}}