Brukersamtale:KjellG

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Velkommen

Velkommen. Her er ting litt uforberedt på storinnrykk så velkomstmaler og anna stæsj mangler. Øverst på siden finnes det noen infolinker. Ellers er det meste likt Wikipedia. — John Erling Blad (Jeblad) 2. apr 2008 kl. 04:07 (CEST)

Velkommen ombord og takk for første korrekturrunde! :-) Olve Utne 2. apr 2008 kl. 12:15 (CEST)
Ser at dette web-stedet er nyutviklet og vel ikke helt har funnet sin form. Vil ligge litt lavt foreløpig. KjellG [] 2. apr 2008 kl. 20:39 (CEST)
Du har rett i at vi er i startgropen, men det går sæ te' ettervært ;) Siri Johannessen (Siri J) 2. apr 2008 kl. 21:27 (CEST)
Vi på Norsk lokalhistorisk institutt ønsker deg velkommen, vi også! --Kristian Hunskaar 5. apr 2008 kl. 00:22 (CEST)


Høgås fort

Hei, har tilbakestilt flyttingen din av fortet, da den ikke er konform Nasjonale Festningsverkers landsverneplans navn. Mvh Siri Johannessen (Siri J) 7. okt 2009 kl. 01:27 (CEST)

"Høgås fort" er imo feil. Jeg er klar over at det ikke sammenfaller med teksten i landvernplanen. I teksten står det videre at dette er "egentlig er et batteri". Verneplanen er den eneste kilden som bruker "Høgås fort". På kart fra 1908 brukes batteri. I bygdebok for Fet brukes Høgås batteri/Svindalfestningen. På offisielle kart brukes (Norgesglasset) brukes batteri. Litteratur fra Forsvarsmuseet synes å bruke "Høgåsbatteriet" (denne litteraturen er på veg til meg). Når en sammenligner Høgås batteri med lignende batterier blant grensebefestningene:
Bjørnåsbatteriet Fetsund batteri Fossum brogalleri Gråkollen batteri Gyllerås batteri Høyås batteri Isesjøbatteriet Kjellås batteri Langenes batteri Orkerødbatteriet Sarpsborg vestre batteri Sarpsborg østre batteri Skorås nordre batteri Skorås søndre batteri Staås batteri Vittenbergåsen batteri Vetaåsen batteri.
så er Høgaas av samme størrelseesorden eller mindres! jfr brogalleriene ved Fossum. Høgås har ingen dominerende posisjon eller oppgave, det skal kun hindre fremrykning fra Trøgstad og Høland mot overgangen ved Fetsudn. Fetsund batteri har i denne sammenheng en betydelig bedre posisjon og med egen "vollgrav" - Glomma. Dersom en sammenligner med andre fort fra perioden; Dingsrud/Urskog, Trøgstad, Høytorp, Ørje og greåker, så har de fleste kanoner opp til 12cm nedsprengt i fjell eller satt i pansertårn og alle med et tildels omfattende krigvern for infanteri (Høgtorp og Greåker). Når Verneplanen oppgraderer lille Høgås, forøvrig uten kanonskur eller ammunisjonsskur, så er dette i mine øyne feil. Høgås synes organisatorisk å være underlagt Fetsund batteri. Dersom Høgås er et fort, da må Fetsund bateri oppgraders til å bli en "Generalfestning".
Jeg vil forsøke å ettergå disse opplysningen for å se om det er hold i min påstand om at dette er et batteri og ikke noe "fort". Anlegget er dog flott, lett tilgjengelig og fortjener et besøk! KjellG [] 7. okt 2009 kl. 13:15 (CEST)
Jeg kjenner nok ikke til andre verk enn Nasjonale Festningsverkers navngivning, og har kun deres landsverneplan tilgjengelig her. Det er godt mulig at Dag Strømsæther [] vi være med på denne diskusjonen, inviterer du ham inn? Han vet en god del og var den som startet artikkelen. Kanskje han kan oppgradere verneplanen til å stemme med virkeligheten også? ;) Mvh Siri Johannessen (Siri J) 7. okt 2009 kl. 15:41 (CEST)
Jeg har tidligere utvekslet noen e-poster med Strømsæther. Han skriver der det samme som faktisk står i teksten i artikkelen og i Verneplanen - at dette egentlig er et battterianlegg. Hvorfor skrive "fort" i overskriften da? Han referer til at Høgås fort er et lokalt navn. Jeg har bodd i Fet siden 1973 og sett skiltet Høgås Feltbatteri forsvinne fra Rv22 og bli erstattet med skilt til Høgås fort etter at Verneplanen kom. Fra da av har "Høgås fort" begynt å spre seg. Så langt jeg kan se så er utsagnet om at Høgaas fort er et lokalt navn ikke riktig. Jeg skal imidlertid ettergå dette nærmer som angitt over. Forøvrig er diskusjonen overført til artikkelens diskusjonsside. MVh KjellG [] 7. okt 2009 kl. 16:46 (CEST)

Axel Bjørnstad

Hei, er det han som er født 1885 du lenker til? Vil ikke presisere lenken uten å sjekke først... Mvh Siri Johannessen (Siri J) 14. jun. 2017 kl. 20:03 (CEST)

Har for lite info. Skal se litt på Herredshuset i Fet, har noe dokumentasjon om det. Oppført av Axel Bjørnstad ca 1923. KjellG [] (diskusjon) 14. jun. 2017 kl. 21:18 (CEST)