Gjerdrum kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 24. jan. 2020 kl. 10:58 av Kallrustad (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjerdrum kommune
0234 Gjerdrum komm.png
Basisdata
Kommunenummer 3032
Fylke Viken
Kommunesenter Ask
Areal 83.19  km²
Areal land 82.57  km²
Areal vann 0.62  km²
Folketall 6 704 (2018)
Grunnlagt 1838
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Liste over ordførere
Gjerdrum kirke i 2009.

Gjerdrum kommune er en kommune på Øvre Romerike i Viken fylke, før 1. januar 2020 i Akershus. Kommunen grenser til Nittedal, Ullensaker, Lillestrøm og Nannestad. På grunn av nærheten til flyplassen på Gardermoen har Gjerdrum siden slutten av 1990-tallet vært en av kommunene med størst befolkningsvekst. I perioden 1999-2009 økte innbyggertallet med 25,0 %. Gjerdrum er allikevel en liten kommune fortsatt, med 6700 innbyggere (2018) bosatt på bare 83 kvadratkilometer.

Mesteparten av utbygginga har kommet i kommunesenteret Ask og i Veståsen. Disse to områdene har i løpet av de siste åra vokst sammen og regnes av SSB som ett tettsted. De øvrige delene av kommunen preges fortsatt av jordbruk, men antallet aktive bønder er lavt. Som ellers på det sentrale Østlandet er det noen få entreprenører som driver mye av jorda. Mye av jordbruksarealet er bakkeplanert for å tilpasse landskapet til kornproduksjon. Kommunen har aldri hatt noen større industribedrifter, og i 2000-åra har Gjerdrum fortsatt liten arbeidsplassdekning. De fleste innbyggerne arbeider i Oslo, Ullensaker og Lillestrøm.

En person fra Gjerdrum kalles en gjerdrumsokning /jæ:Lomsåkning/. Preposisjon: i Gjerdrum.

Gjerdrum har tradisjonelt vært delt inn i fire bygdelag, nemlig Nordbygda, Sørbygda, Vestbygda og Østbygda.

Kommunesenteret Ask

Ask er kommunesenteret i Gjerdrum. Med unntak av Gjerdrum kirke, som ligger lenger nord i bygda, har Ask de aller fleste av bygdas sentrale funksjoner. Rundt det firearma vegkrysset her ligger blant annet forretninger, kommunehus, kulturhus, sjukehjem og bussterminal, i tillegg til ungdomsskole og barneskole. Gjerdrum barneskole erstatta i 1958 de fire gamle folkeskolekretsene Tori, Vestby, Høyenhall og Solheim. På Ask har det også vært meieri (Hønsen Meieri). Tettstedet har vært i sterk vekst sia 1990-tallet. De siste to tiåra har det blant annet blitt bygd mange nye flermannsboliger på Ask.

Kilder og litteratur