Grevegården (eiendom): Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
 
(5 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Grevegården (eiendom)|Grevegården]]''' eiendom i Bærum, utskilt fra [[Stabekk Skog]]. Den har siden 1982 hatt adressen [[Grevegården (vei i Bærum)|Grevegården]] 24, etter at det opprinnelige 25 [[Leksikon:Mål|mål]] store tomten ble utparsellert. Bygningen er på 1307 kvadratmeter, og tomten på 8,905 mål. Navnet skal komme av at Stabekk Skog var eiet av grev [[Wedel Jarlsberg]], men har selv ikke bodd der.
'''[[Grevegården (eiendom)|Grevegården]]''' eiendom i Bærum, utskilt fra [[Stabekk Skog]]. Den har siden 1982 hatt adressen [[Grevegården (vei i Bærum)|Grevegården]] 24, etter at det opprinnelige 25 [[Leksikon:Mål|mål]] store tomten ble utparsellert. Bygningen er på 1307 kvadratmeter, og tomten på 8,905 mål. Navnet skal komme av at Stabekk Skog var eiet av grev [[Herman Wedel Jarlsberg]], men har selv ikke bodd der.


På folkemunne ble imidlertid Stabekk Skog i en periode kalt «Grevestøcket», og dette gjorde at en av de senere eierne ga denne eiendommen navnet «Grevegården».
På folkemunne ble imidlertid Stabekk Skog i en periode kalt «Grevestøcket», og dette gjorde at en av de senere eierne ga denne eiendommen navnet «Grevegården».


Eiendommen ble utskilt som egen eiendom i 1880 og solgt til dr. A. Wille. I skjøtet påpekes at «på Eiendommen maa ikke opføres Kalkbrænderi, ei heller haves Dandsehus, Øl- eller Brændevinsudsalg, offentlig Kjeglebane eller Sygehus, ei heller Kobberslagerværksted eller deslige».  
Eiendommen ble utskilt som egen eiendom i 1880 og solgt til dr. A. Wille. I skjøtet påpekes at «på Eiendommen maa ikke opføres Kalkbrænderi, ei heller haves Dandsehus, Øl- eller Brændevinsudsalg, offentlig [[Kjeglebane]] eller Sygehus, ei heller Kobberslagerværksted eller deslige».  


Ved jordbrukstellingen i 1939 ble Grevegården oppført med med stor prydhage og 117 frukttrær, samt 18 dekar «annet».  
Ved jordbrukstellingen i 1939 ble Grevegården oppført med stor prydhage og 117 frukttrær, samt 18 dekar «annet».  


Grevegården var eid av [[Astrup]]-familien før murmester og eiendomsutvikler [[Trygve Brudevold]] kjøpte den for 5 millioner kroner i 1978. Brudevolds firma hadde hovedkontor i Grevegården i mange år, og utparsellerte store deler av eiendommen til bygging av 25 rekkehus og eneboliger, slik at den store herskapelige hovedbygningen ligger i dag omgitt av boliger. Hovedbygningen var deretter hovedkontor for firmaet [[Elopak]], før den i 2011, etter å ha stått tomt et års tid, ble solgt av selskapet Ferd for rundt 23 millioner og tilbakeført som privat bolig.
Grevegården var eid av [[Astrup]]-familien før murmester og eiendomsutvikler [[Trygve Brudevold]] kjøpte den for 5 millioner kroner i 1978. [[Brudevold-Gruppen]] hadde hovedkontor i Grevegården i mange år, og utparsellerte store deler av eiendommen til bygging av 25 rekkehus og eneboliger, slik at den store herskapelige hovedbygningen ligger i dag omgitt av boliger. Hovedbygningen var deretter hovedkontor for firmaet [[Elopak]], før den i 2011, etter å ha stått tomt et års tid, ble solgt av Elopaks eierselskap [[Ferd]] for rundt 23 millioner og tilbakeført som privat bolig.


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
Linje 15: Linje 15:
{{AB-leksikon}}
{{AB-leksikon}}
{{artikkelkoord|59.908367|N|10.595304|Ø}}
{{artikkelkoord|59.908367|N|10.595304|Ø}}
[[Kategori:Bygninger]]
[[Kategori:Boliger]]
[[Kategori:Bærum kommune]]
[[Kategori:Bærum kommune]]
[[Kategori:Stabekk]]
[[Kategori:Stabekk]]