Grevegården (eiendom)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Grevegården eiendom i Bærum, utskilt fra Stabekk Skog. Den har siden 1982 hatt adressen Grevegården 24, etter at det opprinnelige 25 mål store tomten ble utparsellert. Bygningen er på 1307 kvadratmeter, og tomten på 8,905 mål. Navnet skal komme av at Stabekk Skog var eiet av grev Herman Wedel Jarlsberg, men har selv ikke bodd der.

På folkemunne ble imidlertid Stabekk Skog i en periode kalt «Grevestøcket», og dette gjorde at en av de senere eierne ga denne eiendommen navnet «Grevegården».

Eiendommen ble utskilt som egen eiendom i 1880 og solgt til dr. A. Wille. I skjøtet påpekes at «på Eiendommen maa ikke opføres Kalkbrænderi, ei heller haves Dandsehus, Øl- eller Brændevinsudsalg, offentlig Kjeglebane eller Sygehus, ei heller Kobberslagerværksted eller deslige».

Ved jordbrukstellingen i 1939 ble Grevegården oppført med stor prydhage og 117 frukttrær, samt 18 dekar «annet».

Grevegården var eid av Astrup-familien før murmester og eiendomsutvikler Trygve Brudevold kjøpte den for 5 millioner kroner i 1978. Brudevold-Gruppen hadde hovedkontor i Grevegården i mange år, og utparsellerte store deler av eiendommen til bygging av 25 rekkehus og eneboliger, slik at den store herskapelige hovedbygningen ligger i dag omgitt av boliger. Hovedbygningen var deretter hovedkontor for firmaet Elopak, før den i 2011, etter å ha stått tomt et års tid, ble solgt av Elopaks eierselskap Ferd for rundt 23 millioner og tilbakeført som privat bolig.

Eksterne lenker


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Grevegården (eiendom) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.908367° N 10.595304° Ø