Høvikodden: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side: '''Høvikodden''' område og eiendom i Bærum, sør for Blommenholm og sørvest for Høvik. Høviksholmen, som eiendommen var kalt, var på 294 mål. Den var i 1853 utsett til å hus...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Høvikodden]]''' område og eiendom i Bærum, sør for Blommenholm og sørvest for Høvik. Høviksholmen, som eiendommen var kalt, var på 294 mål. Den var i 1853 utsett til å huse den kommende Sjøkrigsskolen, etter påtrykk fra Sjøforsvarets overkommando og Marinedepartementet. Stortinget gikk imot dette, noe som førte til at Sjøkrigsskolen ble opprettet i Horten.
'''[[Høvikodden]]''' er et område og en eiendom i Bærum, sør for [[Blommenholm (Bærum)|Blommenholm]] og sørvest for [[Høvik (Bærum)|Høvik]]. Høviksholmen, som eiendommen tidligere var kalt, var på 294 mål. Den var i 1853 utsett til å huse den kommende [[Sjøkrigsskolen]], etter påtrykk fra [[Sjøforsvarets overkommando]] og [[Marinedepartementet]]. [[Stortinget]] gikk imot dette, noe som førte til at Sjøkrigsskolen ble opprettet i [[Horten]].


I 1875 var Hans Pettersen Øverland eier. Da han døde i 1884, overtok broren Petter driften av Øverland gård, mens Hans' datter ble boende på Høvikodden til hun døde 1921. Hun opprettet legatet “Hans Øverland og Hustrus Minde”, hvor formålet var å opprette “et hjem for eldre Bærumsfolk som tidligere har sett bedre dager”. Resultatet ble at kommunen kjøpte Ekeberg gård, hvor hovedbygningen ble omgjort til aldershjem. Petter Øverland testamenterte Høvikodden til Selskabet for Norges Vel.
I 1875 var [[Hans Pettersen Øverland]] eier. Da han døde i 1884, overtok broren [[Petter Petter Øverland]] driften av [[Øverland (gård i Bærum)|Øverland]] gård, mens Hans' datter ble boende på Høvikodden til hun døde 1921. Hun opprettet legatet «[[Hans Øverland og Hustrus Minde]]», hvor formålet var å opprette «et hjem for eldre Bærumsfolk som tidligere har sett bedre dager». Resultatet ble at kommunen kjøpte [[Ekeberg (gård i Bærum)|Ekeberg]] gård, hvor hovedbygningen ble omgjort til aldershjem. Petter Øverland testamenterte Høvikodden til [[Selskabet for Norges Vel]].


I 1961 opprettet Sonja Henie og skipsreder Niels Onstad en stiftelse som omfattet 110 private malerier, Sonja Henies samlede premiesamling, samt midler til drift og bygging av Henie Onstad Kunstsenter. Tomt ble gitt av Bærum kommune, som hadde ervervet området i 1901. Høvikodden ble valgt til Bærums 1000-års sted i 1999.
I 1961 opprettet [[Sonja Henie]] og skipsreder [[Niels Onstad]] en stiftelse som omfattet 110 private malerier, Sonja Henies samlede premiesamling, samt midler til drift og bygging av [[Henie Onstad Kunstsenter]]. Tomt ble gitt av Bærum kommune, som hadde ervervet området i 1901. Høvikodden ble valgt til Bærums 1000-års sted i 1999.


I 1976 ga stiftelsen en større pengegave til opprettelsen av Henie Onstad seniorsenter, i samarbeid med kommunen. Største bedrift i området er Det norske Veritas.
I 1976 ga stiftelsen en større pengegave til opprettelsen av Henie Onstad seniorsenter, i samarbeid med kommunen. Største bedrift i området er [[Det norske Veritas]].


{{AB-leksikon}}
{{AB-leksikon}}


[[Kategori:Strøk]]
[[Kategori:Bærum kommune]]
[[Kategori:Bærum kommune]]
[[Kategori:Tusenårssteder]]