Hagelund skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 23. aug. 2019 kl. 09:07 av Kallrustad (samtale | bidrag) (→‎Se også)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Hagelund skole. Til venstre er den gamle skolebygningen, til høgre ser vi nybygget fra 1911.
Gravminnet til ekteparet Thea og Thorvald Haugen, som begge var lærere ved Hagelund skole.
Foto: Eva McKenna (2008).

Hagelund skole var en barneskole på Nes i nåværende Ringsaker kommune. Kretsen ble etablert i 1864 og omfatta Lifjerdingen, som var den øvre delen av Østbygda (Østfjerdingen). Hagelund krets ble lagt ned i 2003.

Historie

Hagelund var opprinnelig en plass under garden Myre, og de første åra ble den gamle husmannsstua brukt som skolebygning. Seinere ble huset påbygd, slik at den gamle delen ble lærerbolig og den nye ble klasserom. I 1911 ble det satt opp en helt ny skolebygning med plass til tre klasserom og lærerleilighet. Læreren disponerte også jordvegen på Hagelund, som etter utvidelser ble på rundt 70 mål.

I 1935 ble det bygd et skole- og folkebad på Hagelund, visstnok det første av den moderne typen i Sør-Norge. Initiativtaker var lærer Thorvald Haugen. Skolebadet inneholdt dusj, karbad og badstue.

I 1960-åra var skolen trua med nedlegging, og i noen år var det bare småskoleelevene som fikk gå her. Elevene i storskolen fikk undervisning på Stavsjø skole, og rektoren der styrte også Hagelund. Fra 1979 fikk imidlertid alle de seks klassetrinna gå på Hagelund igjen, og skolen fikk sin egen rektor. Dette skjedde etter påtrykk fra foreldrene i kretsen.

Skolen ble lagt ned i 2003, som den første av de fem gamle grendeskolene i Nesbygda, og ungene i kretsen går nå på Nes barneskole. Skolebygningene på Hagelund er ombygd til leiligheter.

Lærere

Kilder og litteratur

Se også/videre lesing