Haugsund Elektricitetsverk: Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «[[Kategori:Elektrisitetsverk» til «[[Kategori:Kraftverk»
Ingen redigeringsforklaring
m (Teksterstatting – «[[Kategori:Elektrisitetsverk» til «[[Kategori:Kraftverk»)
 
(12 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Mal:Under Arbeid}}
</onlyinclude> {{thumb|Ullern kraftstasjon.jpg|Ullern kraftstasjon}}'''[[Haugsund Elektricitetsverk]]''' var et privat elektrisitetsverk på [[Øvre Eiker kommune|Øvre Eiker]] som ble startet i [[1911]]. Selskapet kjøpte fallrettighetene i [[Ullernvassdraget]] ved Hokksund, som tidligere hadde vært brukt til å drive [[Vendelborgsagene]]. Verket anla eller reparerte demninger ved [[Svarttjern (Østsida, Hokksund)|Svarttjern]], [[Kolbrekkvannet (Øvre Eiker)|Kolbrekkvannet]] og [[Skogsvannet (Østsida, Hokksund)|Skogsvannet]] og bygde en kraftstasjon ved [[Ullernbekken]]. Dette var den første kraftstasjonen på [[Eiker]] som ble bygd for å levere strøm til private kunder, men den ble i [[1916]] overtatt av industribedriften [[Norsk Elektrisk Stålstøperi]]. Da denne bedriften gikk konkurs i [[1921]], stanset kraftproduksjonen ved [[Ullern kraftstasjon|Ullern]]. Ti år seinere ble fallrettighetene overtatt av [[Øvre Eiker Energi|Øvre Eiker kommunale elektricitetsverk]].</onlyinclude>


</onlyinclude> {{thumb|Ullern kraftstasjon.jpg|Ullern kraftstasjon}}'''[[Haugsund Elektricitetsverk]]''' var et privat elektrisitetsverk på [[Øvre Eiker kommune|Øvre Eiker]] som ble anlagt i 1911. Selskapet kjøpte fallrettighetene i [[Ullernvassdraget]] ved Hokksund, som tidligere hadde vært brukt til å drive [[Vendelborgsagene]]. Verket anla eller reparerte demninger ved [[Svarttjern (Østsida, Hokksund)|Svarttjern]], [[Kolbrekkvannet (Øvre Eiker)|Kolbrekkvannet]] og [[Skogsvannet (Østsida, Hokksund)|Skogsvannet]] og bygde en kraftstasjon ved [[Ullernbekken]]. Dette var den første kraftstasjonen på [[Eiker]] som ble bygd for å levere strøm til private kunder, men det ble seinere overtatt av industribedriften [[Norsk Elektrisk Stålstøperi]]. Da denne bedriften gikk konkurs i 1921, stanset kraftproduksjonen ved [[Ullern kraftstasjon|Ullern]]. Ti år seinere ble fallrettighetene overtatt av [[Øvre Eiker Energi|Øvre Eiker kommunale elektricitetsverk]].</onlyinclude>
Initiativet til selskapet ble tatt av lensmann [[Ingolf Olsen]], som for egen regning fikk håndgitt fallrettighetene i Ullernvassdraget og startet tegning av abonnenter på lys og kraft. For å reise tilstrekkelig kapital, startet han et interessentskap, som i første omgang besto av ham selv, landhandler [[Christoffer Hansen Langeland]] og gårdbruker [[Johan Ihlen]] på [[Ullern (Øvre Eiker)|Ullern]]. Kort etter kom også gårdbrukerne [[Hans L. Gevelt]] og [[Ole B. Hoen]] med, og det ble opprettet et aksjeselskap med kapital på kr.100.000,-.
 
[[Ullern kraftstasjon]] ble bygget sommeren 1911, med [[Francis-turbiner]] fra [[Kværner Brug]] og en 175 kVA trefasegenerator, som i likhet med det øvrige maskineriet ble levert av tyske [[AEG]]. Det ble installert to aggregater med samlet kapasitet på 400 hk. Parallelt med dette ble det bygde Drammensfirmaet [[Chr. Aug. Thorne]] ut et distribusjonsnett med 10 trafoer og et høyspentnett på 11,5 km med 5500 volt spenning, samt et lavspentnett på ca.7 km med 220 volt. Høyspentlinjen gikk via [[Hokksund]] til [[Vestfossen]] på østsiden av [[Vestfosselva]]. Det var også planer om å anlegge høyspentlinje til [[Skotselv]] for å knytte [[Skotselv Cellulosefabrik]] til verket, men dette ble aldri
realisert.
 
Den første elektrisiteten ved Ullern ble produsert [[18. januar]] [[1912]], og de første abonnentene ble knyttet til verket [[1. februar]]. Konsesjon fra departementet ble imidlertid først gitt [[21. mai]]. Verket tilbød kraft og lys til private abonnenter i Hokksund og på [[Sundbakken]], samt til gårdbrukere som bodde langs høyspentlinjen. Dessuten tegnet [[Hokksund bygningskommune|Haugsund bygningskommune]] seg som abonnent og etablerte elektrisk gatebelysning langs [[Storgata (Hokksund)|Storgata]]. Helt fra starten må det imidlertid ha vært industrikundene som utgjorde det viktigste grunnlaget for det private elektrisitetsverket. [[Fredfoss Uldvarefabrikk]] var i begynnelsen avtager av 1/4 av kraftmengden, mens [[Haugsund elektriske sag & høvleri]] var nest største kunde. Deretter fulgte et par hjulmakerverksteder.
 
I begynnelsen forelå det planer om utvidelse både av kraftstasjonen opp mot en kapasitet 1200 hk og av høyspentnettet. Imidlertid viste det seg at driftssikkerheten ved Ullernbekken var for dårlig, og i lengre tørkeperioder var ikke kraftverket i stand til å dekke behovet. Dessuten fikk verket en konkurrent i [[Øvre Eiker Energi|Øvre Eiker kommunale elektricitetsverk]].
 
Likevel ble det i [[1914]] besluttet å utvide driften, da eieren av Fredfoss Uldvarefabrikk, [[Johan Albert Larsson]] gikk inn som hovedaksjonær i Haugsund Elektricitetsverk. Kapitalen ble utvidet til kr.150.000,- og det ble bygd nye og større trafoer på høyspentlinjen, slik at kraftforsyningen til ullvarefabrikken ble sikret. De øvrige kundene ble etter hvert overført til det kommunale e-verket.
 
I [[1916]] endret imidlertid Larsson strategi. Da ble også Fredfoss knyttet til det kommunale nettet, og samtidig ble en ny fabrikk, [[Norsk Elektrisk Stålstøperi]], anlagt i Hokksund, med Larsson som hovedaksjonær. Dette selskapet kjøpte deretter Haugsund Elektricitetsverk av Larsson og lensmann Olsen, som var de to eneste gjenværende aksjonærene. Kjøpesummen var kr.235.000,-. Dermed opphørte Haugsund Elektricitetsverk å eksistere som et selvstendig selskap. Distribusjonsnettet ble overtatt av det kommunale e-verket, mens Ullern kraftstasjon var i drift fram til [[1921]], da Norsk Elektrisk Stålstøperi gikk konkurs. I [[1931]] ble kraftstasjonen kjøpt av Øvre Eiker kommunale elektricitetsverk for bare kr.10.000, men den ble aldri satt i drift igjen.
 
==Kilder==
* Ek, Bent: Elektrisiteten på Øvre Eiker 1915-2005 (utg.2005 av Øvre Eiker Energi AS)
<br />{{Eiker Leksikon}}<br />
 
[[Kategori:Øvre Eiker kommune]]   
[[Kategori:Etableringer i 1911]] 
[[Kategori:Opphør i 1916]] 
[[Kategori:Kraftverk]]
[[Kategori:Hokksund]] 
[[Kategori:F1]]