Holmestrand stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Holmestrand stasjon ble åpnet i 1881 da Vestfoldbanen sto ferdig. Stasjonsanlegget ble i 2016 flyttet inn i fjellet ved Holmestrand i forbindelse med at traséen ble lagt inn i den 12,3 km lange tunnelen Holmestrandsporten forbi byen.

Gamle Holmestrand stasjon

Gamle Holmestrand stasjon før etableringen av dagens stasjon i fjell i 2016. Bygningene er revet.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013).

Sporet ble anlagt over den gamle kirkegården og den første stasjonen lå 4,8 meter over havet, og ligger 86,09 km fra Oslo Sentralstasjon.

Arkitekt for stasjonen var Balthazar Lange, i likhet med de øvrige stasjonene på Vestfoldbanen. Stasjonen i Holmestrand var tilsvarende Sandefjord stasjon og Porsgrunn stasjon, store bygninger i sveitserstil med to tverrstilte fløyer mot plattform- og bysiden. Mot bysiden var det også en midtgavl.

Stasjonsbygning og pakkhus revet i april 2016 og erstattet av midlertidige brakker fram til den nye stasjonen åpnet. Det tidligere stasjonsområdet er nå parkeringsområde til den nye stasjonen og kollektivterminal.

Ny stasjon inne i fjellet

Stasjonshallen rett før åpningen.
Foto: Peter Fiskerstrand (2016).

Etter byggestart i juni 2010 var Vestfoldbanens 14,2 km nye trasé mellom Holm til Nykirke i Horten kommune klar til å ta imot trafikk 28. november 2016. 12,3 km av denne er i tunnel gjennom Holmestrandfjellet og forbi Holmestrand. Byens nye stasjon ble lagt 150 meter inne i fjellet og den offisielle åpningen var 17. desember 2016, sammen med tunnelen og den nye traséen. Stasjonen ligger 11 meter over havet og 85,21 km fra Oslo sentralstasjon.

Opprinnelig var det planlagt at den nye stasjonen skulle bli lagt ute i dag, i traséen som E 18 tidligere hadde benyttet langs Holmestrandsfjellet. Imidlertid kunne en her ikke ha hatt høyere passeringshastigheter enn 130 km/t, noe som ville ha gjort at en ikke kunne ha et framtidig høyhastighetsbanenett her.

Stasjonen er teknisk sett Norges mest avanserte jernbanestasjon, og har en 34 meter bred, 16 meter høy og 550 meter lang stasjonshall som en fjellhall. Stasjonen har fire spor, to i midten for gjennomgående trafikk som er dimensjonert for toghastighet på 250 km/t, og to spor med 250 meter lange plattformer på hver side.

Stasjonen har to utganger i Holmestrand, den nordre mot parkingsområdet og kollektivterminalen på det tidligere stasjonsområdet, mens den andre er mot byens sentrum. For å betjene befolkningen på fjellplatået over stasjonen, er et bygget to heiser med 70 meters høyde og bruker et halvt minutt opp til platået hvor rundt 90 prosent av byens befolkning bor.

Disse heisene er gratis i bruk og gir denne delen av byens befolkning også en bilfri adkomst til byens sentrum og er i seg selv et miljøtiltak. Portalbygningene ved adkomstene er tilpasset fjellet og er utformet i lys betong.

Stasjonen ble tildelt Betongtavlen 2017.

Kilder


Koordinater: 59.4901° N 10.3105° Ø