Hu Dagmar (film 1939)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. okt. 2022 kl. 09:15 av PaulVIF (samtale | bidrag) (→‎Rolleliste)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Randi Heide Steen hadde tittelrollen.
Foto: Oslo Museum (1938).

Hu Dagmar er en spillefilm fra 1939 i sjangeren folkekomedie. Regien var ved Rasmus Breistein, som også hadde skrevet manuset sammen med Ove Arthur Ansteinsson, basert på Ansteinssons skuespill fra 1925. Filmen hadde premiere 16. november 1939.

Filmen hadde Randi Heide Steen i tittelrollen, andre sentrale roller ble tolket av Arne Bang-Hansen og Eva Sletto.

Handling

Sjur kommer en sommerdag hjem til farsgården Råvangen som nybakt korporal og forlovet med Dagmar, en flott og utspjåket byjente som han nylig hadde truffet på Karl Johan.

Planen er at Dagmar skal være hjemme på gården denne sommeren mens han er på moen, for han er redd for hva som vil kunne skje om hun ble gående rundt i byen. Men hun blir tatt imot med stor skepsis både av Sjurs familie og bygdefolket ellers, ikke minst av Ingeborg, Sjurs gamle kjæreste. Og ikke før er Sjur reist på moen, så begynner Dagmar å flørte vilt med mannfolkene, og fordreier etter hvert hodet på dem alle sammen. Ikke engang Ola, Sjurs far, unngår hennes påvirkning. Men på en dansemoro, som holdes på Råvangen om høsten, like etter at Sjur har kommet hjem fra moen, går Dagmar for langt. Flere av mannfolkene tar seg en tur på hennes værelse, mens Ingeborg tar seg av Sjur som i sjalusi har drukket seg døddrukken.

Noen dager etter kommer en av Dagmars beundrere, den rike, men ubegavede bondegutten Jens og byr henne 5000 kroner, dersom hun vil slå opp med Sjur og gifte seg med ham. Dagmar trenger pengene og sier straks ja. Hun har stjålet penger fra Sjurs far og dette er oppdaget, og hun kan nå bretale tilbake. Det blir nå for hett for henne og hun fordufter. Sjur vender lykkelig tilbake til sin barndoms elskede Ingeborg. Han blir den nye bruker på Råvangen og er glad for at eventyret med Dagmar er slutt.

Rolleliste

Faksimile fra avisen Nidaros 18. november 1939; filmannonse for Hu Dagmar.

Eksterne lenker