Jørgen Bru

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jørgen Anders Johansen Bru (født 5. januar 1881 i Tjølling, død 14. desember 1974 i Sandefjord) var sportsskytter. Han representerte Tjølling Skytterlag. Bru var sønn av gårdbruker Johan Andersen og Lise Larsdatter. Ved folketellinga 1900 bodde han hos foreldrene på Bru, og var gårdsarbeider der. Han giftet seg aldri. Bru eide gården Hybbestad Søndre (br. nr. 1) fra 1912. Han inngikk i en brødreflokk («Bru-dynastiet»), som alle var fremragende skyttere

Bru deltok i sommer-OL i London i 1908. I øvelsen 1000 yard rifle fikk han 82 poeng, noe som ga en 28. plass. I øvelsen armégevær lag fikk Bru og lagkameratene 2192 poeng, noe som ga dem en sjetteplass. Bru ble samlagsmester på bane i 1919. Under landskyttersstevnet i Stavanger i 1928 kom han på en femteplass i klassen bane senior med 129 poeng.

Bru var formann i Tjølling Skytterlag 1909-1912 og 1924.

Selv om Bru var skytter, brukte han aldri rifla til å drepe dyr. Her var han på lik linje med den svenske OL-vinneren i fripistol i 1972, Ragnar Skanåker. Bru uttalte følgende: «Skyting er en edel sport — bare man ikke sikter på noe annet enn en skyteskive.»


Vegetarianer, syklist og dødsfall

I en artikkel i Sandefjords Blad, som kom på trykk i utgaven av 2. januar 1971, kunne man lese at 90-årige Bru måtte inn til Sandefjord én eller to ganger i uka og da dro han dit på sykkel. Det passet ham ikke å stå og vente på et tog eller en buss på en holdeplass. Signaturen Sammivel beskrev det slik: «Efter å ha plassert sykkelen på en betryggende måte et eller annet sted i byen — langer han ut på apostlenes hester. Ja, virkelig langer ut. Han skritter forbi de fleste som skal samme vei. Han «stabber» ikke.» Journalisten skrev videre at folk på halve hans alder hadde vanskelig for å følge ham og at de ble andpustne, dersom de forsøkte. Bru hadde aldri vært andpusten. Disse ukentlige turene til Sandefjord hadde en bestemt hensikt: Å proviantere vegetarmat. Bru hadde nemlig vært vegetarianer fra 1910, og var det av en overbevisning som bygde på personlige erfaringer.

Bru var på sin ukentlige innkjøpstur til Sandefjord på sykkel, da han ble drept i en ulykke like ved Furustad skole om kvelden tirsdag 14. desember 1974. Bru mistet trolig mistet balansen på det glatte føret og skar ut i veien foran en bil. Han ble kastet overende ved sammenstøtet og mistet antagelig livet umiddelbart. Det var speilblankt og svært glatt på ulykkesstedet. Bru hadde neppe hatt store muligheter til å holde sykkelen under kontroll. Det var et meget kraftig sammenstøt, fordi det ble bulker i fronten på bilen og frontruten ble knust.

Kilder

Eksterne lenker