Johanne Sinding (født 22. april 1851 i Våler prestegjeld, Smålenene, død 29. desember 1929) var lærer og lokalpolitiker. Hun var en av tre første kvinnene som ble stemt inn i Tønsberg bystyre i 1901.

Bakgrunn

Foreldrene var sogneprest H. Sinding og Johanne E. V. Sinding (født Ulmann). Johanne Sinding var lærerinne i Kristiania. Senere ble hun inspektrise ved Tønsberg høyere allmennskole, i dag Greveskogen videregående skole.

Politisk engasjement

Ved folkeavstemningen 1905 var det bare menn som fikk lov til å stemme, kvinner var helt utelatt. Dette skapte en større bevegelse over store deler av landet hvor det ble foretatt i alternative avstemninger for kvinner. Johanne Sinding ledet i 1905 møtet for Tønsbergs kvinner for å få tilslutning om folkeavstemningen. Under møtet ble det bestemt at de skulle arbeide for å få fleste mulig underskrifter på kvinnenes adresse.

Johanne Sinding ble innvalgt i Tønsberg bystyre gjentatte ganger. I kommunevalget 1904 endte hun som vara for Høyres liste og i 1907 og 1910 ble hun igjen stemt inn i bystyre, nå på de liberalkonservative og næringspartiets liste. Sinding hadde blitt valgt som vara i næringspartiets styre i 1907. I 1909 var hun en av to kvinner som for første gang ble valgt inn i Tønsberg høyreforeningens styre og i 1912 ble hun leder for manntallsarbeidet blant kvinnene i samme forening.

Engasjementet for kvinnestemmerett

Johanne Sinding var leder for Tønsbergs ledd av Landskvinnestemmerettsforeningen (LKSF).

Kilder og litteratur


Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!


  Johanne Sinding er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.