Justismuseet

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Justismuseet ble etablert i 2001 under navnet Norsk rettsmuseum som det nasjonale museet for justissektoren. Det fikk dagens navn i 2016.

Justismuseet ligger i det tidligere Kriminalasylet, her sett fra Erling Skakkes gate.
Foto: Rolf-Arne Evensen (2018).

Museet ligger i bygningen til det tidligere KriminalasyletKalvskinnet i Trondheim med adresse Kongens gate 95, med fasade mot Erling Skakkes gate.

Utstillingene viser gjenstander fra norsk rettshistorie fra 1600-tallet og fram til i dag og har til oppgave å ivareta gjenstander og dokumentasjon av virksomheten i justissektoren. Viktige bevaringsområder innenfor denne sektoren er domstolene, politiet, påtalemyndigheten og kriminalomsorgen.

Historie

Justismuseets samlinger bygger på flere tidlige museumsinitiativ, og virksomhetens røtter kan sies å strekke seg helt tilbake til tidlig på 1900-tallet da det ble opprettet et kriminalmuseum i Kristiania.

I 1918 tok politimesteren i Trondheim, Hans Nikolai Krenkel Jelstrup (1860–1932), et tilsvarende initiativ sammen politioverbetjent Haavin for Trondheim. Innsamlingen og registreringen førte til i en utstilling i kjelleren på politistasjonen i Hornemannsgården i Kongens gate 7, hvor politiet hadde tilhold fra 1863 og fram til 1974.

Kriminalmuseet i Trondheim fikk etter hvert mer «rummeligere» lokaler i på Hornemannsgården og samlingen som da rommet rundt 600 gjenstander ble registrert. Det var ikke åpent for publikum, men slulle være et sted for politibetjenter å lære triksene som de kriminelle hadde tatt i bruk. Som et internt museum hadde det ikke klausuler i forhold til hva som skulle stilles ut.

Under krigen ble samlingen ryddet unna i 1942 på grunn av plassmangel. Samtidig førte denne tiden til stor «produksjon» av nytt materiale. Dette var statspolitiuniformer, protestlapper, beslag av alle typer, NS-propaganda, og ikke minst de mange torturredskapene Rinnanbanden brukte i sitt arbeid. Museet fikk enda en ny «åpning» i 1947, men publikum hadde fortsatt ikke adgang, med mindre de kjente noen i politiet. Samlingen hadde da vokst til over 1200 gjenstander og fikk plass i kjelleren på Tinghuset.

Samlinger og utstillinger

Det har overtatt de største samlingene i justissektoren, inkludert politimuseene i Oslo, Trondheim og Bergen, og har rundt 30 000 gjenstander, med hovedvekt av gjenstander fra politi og kriminalomsorg.

For å ivareta oppgaven som museum for hele landet, skjer ⅓ av formidlingen på Kalvskinnet, ⅓ i form av landsdekkende vandreutstillinger og ⅓ på internett.

Museet inneholder flere små faste utstillinger som gir innblikk i flere sider av norsk rettshistorie, med hovedvekt på forbrytelse og straff, samt en større utstilling over okkupasjonstiden.

De permanente utstillingene på Kalvskinnet er:

Kilder


Koordinater: 63.42987° N 10.37828° Ø