Kambo: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(omskrevet fra gammel wp-artikkel)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>'''[[Kambo]]''' er et område i den nordlige delen av [[Moss]], mot grensen til [[Akershus]]. Stedsnavnet kommer fra gården [[Kambo (gård)|Kambo]], som i sin tur antagelig kommer av ''kambr'', en kamformet fjellrygg. Stedet er først nevnt i en kilde fra [[1273]]. Området var en del av [[Jeløy herred]] til [[1946]], da herredet ble innlemmet i Moss kommune.
<onlyinclude>'''[[Kambo]]''' er et område i den nordlige delen av [[Moss kommune|Moss]], mot grensen til [[Akershus]]. Området har navn etter gården [[Kambo (gård)|Kambo]]. Den eldste formen, ''Kamborn''<ref>[http://www.dokpro.uio.no/perl/middelalder/diplom_vise_tekst.prl?b=3480&s=n&str= DN IV, 3]</ref>, kommer antagelig av norrønt ''kambr'' om en kamformet fjell- eller åsrygg, og viser antagelig til neset som avgrenser Kambobuktas nordside<ref>[http://www.dokpro.uio.no/perl/navnegransking/rygh_ng/rygh_visetekst.prl?s=n&Vise=Vise&KRYSS14976%403404=on Norske Gaardnavne 1, s. 356]</ref>.


Området inkluderer boligområdene Åvangen, Skredderåsen, Trolldalen, Nøkkeland, Sjøhagen og Kulpåsen. Det er også noen industribedrifter, butikker og tjenesteytere som har tilhold i området. Kambo Marina har omkring 300 båtplasser, vinteropplag og [[boblehavn]].</onlyinclude>
Fra [[1837]] tilhørte Kambo [[Jeløy herred]]. Denne kommunen ble innlemmet i Moss i [[1943]] (bekreftet [[1946]]).


[[Østfoldbanen]] har stoppested på [[Kambo stasjon]]. Det ble åpnet i [[1996]], som erstatning for Kambo, stasjon som ble nedlagt samme år etter å ha vært åpen siden [[1879]]. Det gamle jernbanesporet ble gjort om til gangvei til Moss etter at nytt dobbeltspor ble åpnet.
Det ligger flere boligområder på Kambo: [[Åvangen]], [[Skredderåsen]], [[Trolldalen]], [[Nøkkeland]], [[Sjøhagen]] og [[Kulpåsen]]. En del bedrifter er etablert der, spesielt butikker og tjenesteytende firmaer, men også noe industri. [[Moss Glassverk]] hadde en avdeling på Kambo, men denne er nedlagt. [[Felleskjøpet]] har mølle og silo på Kambo.</onlyinclude>


==Eksterne lenker==
[[Den Fredrikshaldske kongevei]] er bevart fra Kambo til Moss. [[Kambo stasjon]] på [[Østfoldbanen]] ble åpnet i [[1879]]. Den ble i [[1996]] flyttet i forbindelse med omlegging til nytt dobbeltspor.


* [http://www.velnett.no/vel/oestfold/moss/kambo-velforening.aspx Kambo velforening]
[[Kambo skole]] ble i [[2011]] erstattet av [[Nøkkeland skole]], som dels ligger i den gamle skolens lokaler og dels i et nybygg. Det er også [[Steinerskolen i Moss|Steinerskole]] på Kambo.


{{wikipedia|no}}
==Referanser==
 
<references/>
 
==Kilder==
 
* [http://no.wikipedia.org/wiki/Kambo Kambo] på Wikipedia på bokmål og riksmål


[[Kategori:Kambo|  ]]
[[Kategori:Kambo|  ]]
[[Kategori:Moss kommune]]
[[Kategori:Moss kommune]]
[[Kategori:Steder i Østfold]]
[[Kategori:Steder i Østfold]]

Sideversjonen fra 21. des. 2012 kl. 08:37

Kambo er et område i den nordlige delen av Moss, mot grensen til Akershus. Området har navn etter gården Kambo. Den eldste formen, Kamborn[1], kommer antagelig av norrønt kambr om en kamformet fjell- eller åsrygg, og viser antagelig til neset som avgrenser Kambobuktas nordside[2].

Fra 1837 tilhørte Kambo Jeløy herred. Denne kommunen ble innlemmet i Moss i 1943 (bekreftet 1946).

Det ligger flere boligområder på Kambo: Åvangen, Skredderåsen, Trolldalen, Nøkkeland, Sjøhagen og Kulpåsen. En del bedrifter er etablert der, spesielt butikker og tjenesteytende firmaer, men også noe industri. Moss Glassverk hadde en avdeling på Kambo, men denne er nedlagt. Felleskjøpet har mølle og silo på Kambo.

Den Fredrikshaldske kongevei er bevart fra Kambo til Moss. Kambo stasjonØstfoldbanen ble åpnet i 1879. Den ble i 1996 flyttet i forbindelse med omlegging til nytt dobbeltspor.

Kambo skole ble i 2011 erstattet av Nøkkeland skole, som dels ligger i den gamle skolens lokaler og dels i et nybygg. Det er også Steinerskole på Kambo.

Referanser

Kilder

  • Kambo på Wikipedia på bokmål og riksmål