Kasper Andresen

Sideversjon per 12. mar. 2012 kl. 08:31 av Kallrustad (samtale | bidrag) (noe utbygging)

Kasper Andresen (født 20. februar 1871 i Aurskog, død på Gjøvik 31. juli 1960) var bakermester på Gjøvik. Alt i guttedagene kom han på besøk fra Aurskog hos sin eldre bror, Halvor Andresen, som dreiv bakerforretning på Gjøvik. Etter å ha vært lærling hos baker Ingebretsen i Pilestredet i Kristiania drog han til Snertingdal ved Gjøvik som bakersvenn i 1888. Året etter kom Andresen til Gjøvik og jobba to år i brorens bakeri. I likhet med mange andre håndverkssvenner drog han til utlandet for å perfeksjonere seg i faget sitt. Kasper Andresens utenlandsopphold var i Hamburg.

Etter fire år som baker i Brua i Brandbu flytta han i 1896 til Gjøvik, et sted som da var i sterk vekst på grunn av den planlagte Gjøvikbanen. Andresens bakerforretning i Storgata 10 ble snart byens og distriktets største. I tillegg til bakeriet dreiv Andresen med engrossalg av mjøl og en del andre kolonialvarer til landhandlerne rundt Gjøvik. I 1913 engasjerte virksomheten inkludert en filial på Raufoss nærmere tjue personer.

Mange av de ansatte bodde også hjemme hos bakeren, i tråd med tidas paternalistiske skikk. 1900-folketellinga viser at tre bakerdrenger (lærlinger), en bakersvenn, to tjenestejenter, en gårdsgutt og ei butikkjomfru bodde hos Andresen. Slik skildra skolebestyrer Enok Osnes et besøk hjemme hos bakeren i Storgata:

«Foreldre og barn, gjester og tjenere, arbeidere og funksjonærer som ikke hadde egne heimer, men hadde kosten i huset, satt alle ved samme bord. Det var det samme om gjesten var bonde eller professor. Han ble plassert overfor bakersvenner og lærlinger. Her var det ikke snobbete klasse- og rangsskilnad, men sunt, praktisk demokrati.»

Ved sida av virket som baker rakk Andresen å engasjere seg i religiøs og politisk virksomhet. I 47 år var han medlem av styret for Viken kristelige ungdomsskole, og i 20 år satt han i bystyret for Venstre. Familiene Andresen, Landmark og Nesje var toneangivende i den religiøse delen av Gjøviks borgerskap i første halvdel av 1900-tallet, og disse familiene hadde nære forbindelser med hverandre, blant annet gjennom ekteskap.

Kasper Andresen var gift med Hansine Sundesen (født 1868) fra Kristiansand. To av sønnene deres, Hans og Wilhelm, tok over forretningen i 1938.

Kilder og litteratur

  • Festskrift til Kasper Andresen på 75-årsdagen, Gjøvik 1946.
  • Folketellinga 1900 for Gjøvik
  • Kasper Andresen Gjøvik 75 år (1892-1967), Gjøvik 1967.