Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Kjell Sørensen (født 13. november 1943 i Larvik, død 20. januar 1997 i Bærum) var operasanger (lyrisk tenor), librettist og trompetist. Han vokste opp i Rosendalsgata 13 C på Langestrand.

Som trompetist og kornettist

Sørensen medvirket som trompetsolist i «Norge, mitt Norge» av Alfred Paulsen under Larvik Guttemusikkorps vårkonsert ved Grand Hotell på Storgata 15. april 1956. Under korpsets årsmøte på Festiviteten 26. april 1956, ble Sørensen tildelt treårsmedaljen. På juletrefesten til losje «Templars Hjem» i Godtemplarlokalet 4. juledag 1956 ble det trompetsolo av den – ifølge referenten P – lovende 13-åringen Kjell Sørensen.

Larvik Guttemusikkorps holdt en konsert i Folkeparken i Mandal ?? 1959. Signaturen ØyD i avisa Lindesnes skrev blant annet dette: «Kveldens største soloprestasjon sørget kornettisten Kjell Sørensen for, i konsertpolkaen «Jupiter» av Tobani. Hans vakre, kanskje noe for milde, tone, hans sikre løp og fraseringer var en ren fornøyelse å høre. Han imponerte meget!»

Sørensen spilte deretter i Larviks Ungdoms Musikkorps. Han ble bare 17 år gammel – på dispensasjon – opptatt i Forsvarets Distriktmusikkorps i Nord-Norge og var desidert den yngste der. Det andre året tok Sørensen militærmusikereksamen på trompet og fikk karakteren S.

Stagnasjon og fortvilelse

Han fortalte hva som deretter skjede i et intervju med Per Nyhus i Østlands-Posten, som stod i avisas utgave av 19. november 1983: «Så skjedde noe merkelig. Jeg hadde veldige ambisjoner akkurat da og en voldsom apetitt på musikk. Men jeg følte at jeg ikke kom noe videre. Heller ikke at andre hadde noe å gi meg. Dette ble jeg så frustrert av, at jeg reiste hjem og bestemte meg for å glemme hele trompeten.» Det gjorde han også i det som han kaller fem lange bortkastede år. I ren fortvilelse tok Sørensen telegrafisteksamen og dro til sjøs. Han fortrengte trompeten fullstendig.

Som sanger

Sørensen oppdaget trolig første gang at han hadde muligheter som sanger, da han i 1977 studerte ved musikkhøyskolen i Kristiansand. Sørensen hadde trompet som hovedfag, men gjorde seg nokså fort ferdig med det. Så skulle han, som alle andre musikkstudenter, ta sang som bifag. Hans pedagog i sang skjønte straks hva det bodde i ham på dette feltet.

I 1983 holdt Sørensen et lederseminar i Kristiansand for lovende sangtalenter og akkompagnatører. Han framførte stykker av Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven og Franz Schubert for den østerrikske professoren Erik Werba. Denne utbrøt: «Du må ut i verden. Du har jo en usedvanlig skjønn stemme. På Metropolitan har det vært tradisjon å kaste tomater på vellykkede debutanter. Det skulle være meg en glede å kaste tomater på deg om et par år. For om to år er du operasanger!»

I Kristiansand var også Sørensen én av hovedrolleinnehaverne i Johan Strauss IIs operette Sigøynerbaronen. Musikkritiker Hans Jørgen Hurum uttrykte seg slik i Aftenposten: «For en fin stemme vi her lærte å kjenne! Kjell Sørensen er en varm, lyrisk tenor med store evner i seg. Måtte han få hjelp til å virkeliggjøre så sjeldne evner.»

Som lærer

Han var faglærer i forming og musikk – med adjunkts kompetanse - ved en videregående skole i Vågsbygd.

Idrett

Sørensen deltok i kretsmesterskapet i svømming i Sandefjord i september 1954, hvor han – i klassen gutter under 14 år – ble nummer fire på 50 meter bryst med tiden 1.03.0. Sørensen var også blant deltakerne i friidrettskonkurransen om vandreskjold mellom Torstrand skole og Romberggata skole i oktober 1956, hvor han tok en fjerdeplass i lengde – med et sprang på 4.15 meter – og en delt andreplass i ballkast (liten ball) – med et kast på 46 meter – for gutter i 7. klasse. Han var elev ved sistnevnte skole.

Sørensen vant med et hopp på 40.7 meter for gutter i 8. klasse i skirennet til Larviks folkeskoler i Tagtvedtbakken 20. februar 1958. De høyere skolene i Vestfold arrangerte i august samme år kretsmesterskap i svømming og stup i Bugårdsparken i Sandefjord. Sørensen vant en sølvmedalje på 50 meter fri i klasse 2.

Larviks høyere skole arrangerte 18. oktober 1958 sitt årlige orienteringsløp. Sørensen tok en delt sjetteplass i lang løype (5.5 kilometer) med tiden 1.16.20.

[FLERE STEVNER I 1959]

Under kretsmesterskapet i svømming og stup i Sandefjord i august 1960 plasserte Sørensen seg som nummer to i herreklassen både på 100 meter og 200 meter fri. Han var også med på Larvik Svømmeklubbs lag, som tok gullmedaljen på 4x50 meter fri.

Det ble en andreplass for Sørensen på 100 meter fri, herrer, under kretsmesterskapet i svømming og stup i Sandefjord i august året etter.

Kilder