Kompani Linge

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 18. des. 2008 kl. 16:35 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Kompani Linge''', offisielt ''Norwegian Independent Company 1'' (NOR.I.C. 1 eller Noric 1, derfor kalt «Norisen» av mange) var et norsk kompani som eksisterte fra 1941 til 1945...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kompani Linge, offisielt Norwegian Independent Company 1 (NOR.I.C. 1 eller Noric 1, derfor kalt «Norisen» av mange) var et norsk kompani som eksisterte fra 1941 til 1945. Det ble opprettet av SOE som et uavhengig kompani etter mønster av de britiske kommandosoldatene. Mannskapet var trent i sabotasjeaksjoner i små grupper, og kompaniet opptrådte aldri som en samlet kampstyrke. Navnet det fikk er etter den første kommandanten, kaptein Martin Linge.

Etter opprettelsen i 1941 deltok kompaniet i målrettede raid langs norskekysten. To av de mest kjente er Lofotraidet i mars og Måløyraidet i desember 1941. I det sistnevnte, hvor det deltok hele 34 mann, falt kaptein Linge. Raidene utløste harde represalier mot sivilbefolkningen, og medlemmene krevde derfor at SOE for ettertiden måtte klarere slike raid med Londonregjeringen. Dette var britene i begynnelsen ikke villig til å gjøre; kompaniet var formelt sett underlagt det britiske forsvaret, og man diskuterte ikke planer med andre. Da Forsvarets Overkommando ble opprettet i februar 1942 fikk man noe greiere forhold, og da samarbeidskomitéen ANCC kom på plass ble kommunikasjonen mye bedre.

Det forble et problem at SOE forsøkte å forhindre kontakt mellom Milorg og Kompani Linge. Dette ble det ryddet opp i av Milorgs sjef Jens Chr. Hauge, slik at Milorg kunne dra nytte av ressursene til medlemmer av Kompani Linge som befant seg i Norge. Medlemmene ble jevnlig sluppet i fallskjerm over Norge eller brakt inn i landet på annen måte, og utførte sabotasjeaksjoner som tungsvannsaksjonenVemork eller drev trening av Milorg.

I løpet av krigen gjorde 530 mann tjeneste i kompaniet, mens styrken ved krigens slutt var på 245 mann. 51 medlemmer falt, to ble drept ved ulykker og fire ved trening og syv ble tatt til fange av tyskerne.

Litteratur