Kvalvåg kinamisjonslag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (litt teknisk småtteri - lykke til!)
(litt formatering)
Linje 1: Linje 1:
[[Bilde:Kvalvåg bedehus.jpg|thumb|bildetekst (fotograf)]]
[[Bilde:Kvalvåg bedehus.jpg|thumb|bildetekst (fotograf)]]'''[[Kvalvåg kinamisjonslag]]''' ble dannet i [[1913]].  
[[Kvalvåg Kinamisjon]]
'''Kvalvåg Kinamisjonslag''' ble dannet i 1913.  


Det Norsk Luthersk Kinamisjonsforbund (NLM) hadde vært i drift i mange år da misjonslaget i Kvalvåg ble stiftet. Lengst sør i Strand kommune ligger gården Kvalvåg. Til sammen er det 10 bruk som hører til i "Kvellvågkretsen". Bygda var tidligere veiløs, men ikke isolert, all ferdsel gikk sjøveien. I Kvalvåg ble det bygget en liten skole rundt 1911, den ble et naturlig samlingspunkt i bygda.
[[Norsk Luthersk Kinamisjonsforbund]] (NLM) hadde vært i drift i mange år da misjonslaget i [[Kvalvåg]] ble stiftet. Lengst sør i [[Strand kommune]] ligger gården Kvalvåg. Til sammen er det 10 bruk som hører til i "Kvellvågkretsen". Bygda var tidligere veiløs, men ikke isolert, all ferdsel gikk sjøveien. I Kvalvåg ble det bygget en liten skole rundt [[1911]], den ble et naturlig samlingspunkt i bygda. Til dette området var det [[Sven Foldøen]] kom i 1911 og startet sin vekkelse.  
Til dette området var det Sven Foldøen kom i 1911 og startet sin vekkelse.  


Her bergtok Foldøen folket med sine talegaver og mange bøyde kne og ble frelst.
Her bergtok Foldøen folket med sine talegaver og mange bøyde kne og ble frelst. Kvalvåg Misjonslags spede begynnelse startet etter at emissær Svend Foldøen hadde holdt flere vekkelsesmøter. Da ble Selius frelst. Han er den første navngitte person vi kjenner til som var med i Kvalvåg Kinamisjonslag fra starten i 1913.  
Kvalvåg Misjonslags spede begynnelse startet etter at emissær Svend Foldøen hadde holdt flere vekkelsesmøter. Da ble Selius frelst. Han er den første navngitte person vi kjenner til som var med i Kvalvåg Kinamisjonslag fra starten i 1913.  


Rundt 1920 bodde det 57 mennesker i hele skolekretsen. Kvinnene som ble med i Kvalvåg Kinamisjonslag dannet Kvalvåg Kvinneforening. Medlemmene ble grepet av ”Kina-elden” som for over Ryfylke. For å støtte misjonærene i deres arbeid med å spre evangeliet til hedningene i Kina, startet de med basarer. Når den første basaren ble holdt vet vi ikke. ”Kvellvågbasaren” ble etter hvert en årlig tradisjon hvert år på Skjærtorsdagen.. Den ble et begrep for innbyggerne i bygdene rundt om og samlet mye folk. I kretsen var de fleste småbrukere, noen arbeidet i skogen og drev med fiske ved siden av. Sven Foldøen skrev i sin bok at det er fantastisk at en liten bygd med så få mennesker, var i stand til å ofre så mye for misjonsarbeidet som de gjorde, både i arbeid, tid og penger.
Rundt 1920 bodde det 57 mennesker i hele skolekretsen. Kvinnene som ble med i Kvalvåg Kinamisjonslag dannet Kvalvåg Kvinneforening. Medlemmene ble grepet av ”Kina-elden” som for over [[Ryfylke]]. For å støtte misjonærene i deres arbeid med å spre evangeliet til hedningene i Kina, startet de med basarer. Når den første basaren ble holdt vet vi ikke. ”Kvellvågbasaren” ble etter hvert en årlig tradisjon hvert år på Skjærtorsdagen.. Den ble et begrep for innbyggerne i bygdene rundt om og samlet mye folk. I kretsen var de fleste småbrukere, noen arbeidet i skogen og drev med fiske ved siden av. Sven Foldøen skrev i sin bok at det er fantastisk at en liten bygd med så få mennesker, var i stand til å ofre så mye for misjonsarbeidet som de gjorde, både i arbeid, tid og penger.
Laget feiret sitt 90 års jubileum i 2003.
Laget feiret sitt 90 års jubileum i 2003.


Linje 17: Linje 13:
[[Kategori:Norsk Luthersk Kinamisjonsforbund]]
[[Kategori:Norsk Luthersk Kinamisjonsforbund]]
[[Kategori:Etableringer i 1913]]
[[Kategori:Etableringer i 1913]]
[[Kategori:Strand kommune]]

Sideversjonen fra 23. mar. 2012 kl. 10:17

bildetekst (fotograf)

Kvalvåg kinamisjonslag ble dannet i 1913.

Norsk Luthersk Kinamisjonsforbund (NLM) hadde vært i drift i mange år da misjonslaget i Kvalvåg ble stiftet. Lengst sør i Strand kommune ligger gården Kvalvåg. Til sammen er det 10 bruk som hører til i "Kvellvågkretsen". Bygda var tidligere veiløs, men ikke isolert, all ferdsel gikk sjøveien. I Kvalvåg ble det bygget en liten skole rundt 1911, den ble et naturlig samlingspunkt i bygda. Til dette området var det Sven Foldøen kom i 1911 og startet sin vekkelse.

Her bergtok Foldøen folket med sine talegaver og mange bøyde kne og ble frelst. Kvalvåg Misjonslags spede begynnelse startet etter at emissær Svend Foldøen hadde holdt flere vekkelsesmøter. Da ble Selius frelst. Han er den første navngitte person vi kjenner til som var med i Kvalvåg Kinamisjonslag fra starten i 1913.

Rundt 1920 bodde det 57 mennesker i hele skolekretsen. Kvinnene som ble med i Kvalvåg Kinamisjonslag dannet Kvalvåg Kvinneforening. Medlemmene ble grepet av ”Kina-elden” som for over Ryfylke. For å støtte misjonærene i deres arbeid med å spre evangeliet til hedningene i Kina, startet de med basarer. Når den første basaren ble holdt vet vi ikke. ”Kvellvågbasaren” ble etter hvert en årlig tradisjon hvert år på Skjærtorsdagen.. Den ble et begrep for innbyggerne i bygdene rundt om og samlet mye folk. I kretsen var de fleste småbrukere, noen arbeidet i skogen og drev med fiske ved siden av. Sven Foldøen skrev i sin bok at det er fantastisk at en liten bygd med så få mennesker, var i stand til å ofre så mye for misjonsarbeidet som de gjorde, både i arbeid, tid og penger. Laget feiret sitt 90 års jubileum i 2003.

Kilde